• Lehet, h OCD-m van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó estét kívánok! Egy krimi sorozat egyik részének nézése közben felmerült bennem, hogy talán OCD-ben szenvedek, vagy legalábbis hasonló tüneteim vannak. Tudom, hogy a filmek nem mindig kozolnek megbizhato informaciokat es amit interneten olvastam sem foltetlenul megbizhato/elegseges. Ezert fordulok onhoz. Meg gyerekkoromban kezdtem fa targyakon kopogni, amikor nem kivanatos dolgokra gondoltam. Azt hiszem, hogy egyszerű babonás indittatásból. Ha jól emlékszem akkor sem tudtam, hogy miért, de úgy gondoltam, hogy páratlannak kell lennie a kopogások számának. Így a hármat választottam. Azután is így tettem mindig vagy legalábbis többnyire. Emlékszem egy alkalomra, amikor egy közeli családtag (meg nem történt) halálára gondoltam, ekkor kezdtem újra, hosszú idő után. Mostanában ritkán veszem észre, hogy ilyesmit csinálnék viszont néha megteszem és mintha teljesen automatikusan tenném, csak a cselekvés közben veszem észre. Persze már rég nem hiszek abban, hogy bármilyen formában befolyásolná a jövő eseményeit a kopogásom. Arra is emlékszem, hogy egy időben annyira gyakori volt, hogy családom egyik tagja is észrevette és rámszolt. Gondolja, hogy ez az OCD tünete lehet? Az leírtak alapján szükségem van orvosi segítségre? Válaszát előre is köszönöm és további kellemes munkát kívánok!

        Dr. Veress Dóra válasza a kényszerbetegség témában

        Kedves Kérdező! Nem valószínű, hogy Ön kényszerbeteg lenne. Ha jól értem, ez a kopogtatás csak egy felvett szokás, nem belülről fakadó, ellenállhatatlan késztetés, amit ha nem tesz meg, akkor nagyon feszült lesz, és minden akarata ellenére kénytelen mégiscsak megtenni. Ha meg tudja állni, hogy ne kopogjon, akkor Ön nem kényszerbeteg, és kezelésre sincs szüksége! Kellemes nyarat és ne aggódjon feleslegesen!


        Kérdés: 2011. június 05., 18:44; Megválaszolva: 2011. június 06., 21:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: