Bőrkaparás, viszketés, pszichiátria

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Egy az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a viszketésről beszámoló személyek körében kétszer akkora az esélye egyes pszichiátriai megbetegedések jelenlétének, mint más bőrgyógyászati kórképben szenvedő betegek esetében.

A vizsgálat során 1995 és 2003 közötti adatok analízise történt meg. Az eredmények alapján a viszketés fenti skála alapján felállított diagnózisa nem társult olyan karakterisztikus gyakoriságemelkedéssel, mint a kényszeres zavarok esetén, a depresszió előfordulásának gyakorisága 3,3-szor volt gyakoribb ezen betegek körében.

A kényszeres személyiségzavar olyan közepesen súlyos pszichiátriai jellemző, amely súlyos belső konfliktusoktól duzzadó, ambivalens személyiséget rejt. Az ambivalencia a konfliktusmegoldásra irányul, a beteg nem képes eldönteni, hogy a problémáinak megoldása érdekében önmagára hagyatkozzon vagy külső segítséget vegyen igénybe.

A beteg feltűnően ragaszkodik a rendszerességhez és a szabályokhoz, mert azok betartása segíti őt abban, hogy a belsőjében uralkodó súlyos zavarok megoldásának irányába elinduljon.

Ezzel szemben a kényszerbetegségben szenvedőknél a pszichiátriai jellemzők a személyiségzavarral küszködőknél súlyosabb formában jelennek meg, szenvedést okoz nekik. Olyan kényszeres cselekvéseket végeznek rendszeresen, amelyek hitük szerint segítenek abban, hogy a gondolataikban rendszeresen felbukkanó kényszeres, visszatérő gondolataikat leküzdjék.

Ezen cselekvések lehetnek többek között a tisztálkodásra irányulók (kényszeres kézmosás), vagy akár biztonságra irányulók (a beteg tizedjére is meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban bezárta-e a bejárati ajtót).

Vakarózás, bőrkaparás, viszketés

A kényszerbetegeknél sokszor előfordul kényszeres vakarózás, bőrkaparás is. Bár a vizsgálat a viszketésről panaszkodó betegek körében vizsgálta az említett pszichiátriai zavarok előfordulásának gyakoriságát, joggal feltételezhető, hogy az ok-okozati viszony inkább ennek fordítottja.

Vagyis az említett pszichiátriai kórképek talaján jelentkezik a viszketés mint pszichoszomatikus megnyilvánulás.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Viszketés
A viszketés az egyik leghétköznapibb, ugyanakkor orvosi értelemben az egyik legnehezebben felderíthető jelenség, amit bőrgyógyászati, belgyógyászati betegségek, neurológiai és anyagcserezavarok, hormonális eltérések és pszichés problémák is okozhatnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Dermasoul - Német Borbála, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.