• Állandó puffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2015 okt.ben refluxot állapitottak meg nálam,de én a refluxos tüneteket nagyon ritkán érzékelem magamon.Viszont akármilyen keveset is eszem azonnal rettenetesen puffadok.2017.01.10.-én voltam hasi ultrahangon.Az eredmény:A máj jobb lebeny V-ös szegmentumban 3 mm-es echodús éles határú képlet van.A vélemény: A májban látott elvátozás vs haemangioma meteorismus.A labor eredményem:Kissé emelkedett májenzim: Gamma gt 98,GOT 38 GPT 93.Laktózkilégzési tesztre küldtek.Annak az eredményét még nem tudom,de a puffadás folyamatosan fenáll.Sokszor már elviselhetetlen.Mi lehet ennek az oka.Többen javasoltak már hogy esetleg kérjek hasnyálmirigy vizsgálatot is,de nagyon tanácstalan vagyok.Ezért kérem az ön segítségét.Köszönettel :Tamás

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 23., 14:19; Megválaszolva: 2017. február 23., 17:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: