• Gyógyszercsere

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktorúr ! Hosszú évek óta szedek antidepresszánst és már többször váltotta őket az orvosom. Egy alkalommal olyan heves tüneteket váltott ki az új gyógyszer, hogy betegállományba kényszerültem hosszabb időre. Ezt követően Zoloftot szedtem évekig, amit a mellékhatásai miatt cseréltünk év elején 20 mg Dalsanra. A váltás semmilyen panaszt nem okozott. Az adagot fél tablettával növelni kellett májustól. Ennek nem éreztem semmilyen hatását, de a mellékhatások miatt ismét gyógyszercserét rendelt az orvosom. A Dalsant 2 naponta kell fél tablettával csökkentenem, majd 2 nap szünetet követően Velaxin 50 mg tablettát kell szednem 1 hétig, majd hetente emelni az adagot 3 db-ra. Azt mondta, hogy később elég lesz az 1 db is. Így nem lesz sok a 3 db ? Olvastam, hogy ez a gyógyszer nem az SSRI csoportba tartozik, mint a korábbi szerek. Félek a váltástól és az a kérdésem, hogy milyen mellékhatások fellépésére számíthatok ? Tudom, ezt előre megjósolni nem lehet, de mégis ennek a csoportnak milyen komplikációi lehetnek ? A munkám nem enged semmilyen "panaszt" és ráadásul már szorongat az idő a gyermekvállalásra is. Az orvosom szerint a gyógyszer mellett vállalhatok gyereket. Megbízom az orvosomban, de a neten annyi eltérő vélemény olvasható... Emellett még xanaxot szedek délben 1, este 1,5 db 0,25 mg-os tablettát, amit a javaslatára csökkentenem kell. Ezt is sajnos hosszú évek óta szedem. Amiatt is tartok a gyógyszertől, hogy panasz esetén az orvost közvetlenül nem tudopm elérni, csak üzenetet hagyni számára. A következő vizit szeptember végén lesz. Köszönöm válaszát : Anikó

        Dr. Diószegi Judit válasza a depresszió témában

        Kedves Levélíró! A venlafaxin hatóanyag ajánlott dózisa általában 75 mg, de lehet 150 mg is, ha az előző mennyiség nem hoz megfelelő javulást. A terhesség esetén mindenképpen beszélni kell orvosával, hogy tudjon róla. Az esetleges mellékhatások általában a kezelés előrehaladtával csökkennek, megjelenésük nem szükségszerű. Ha már előre erre koncentrálja a figyelmet, akkor a pszichésen is produkálhatja ezeket a tüneteket, egyébként a leírás alapján típustól függően 1-0.01 % előfordulási gyakoriságuk van. A mellékhatások hasonlóak lehetnek, mint a többi gyógyszernél: fáradtság, gyengeség, étvágy-és testsúlycsökkenés, gyomor-bélrendszeri panaszok, vérnyomás-és pulzus eltérések, szexuális-és vizelési zavarok, látászavar, pszichés panaszok, laboreltérések. Hangsúlyoznám még egyszer, ezek kialakulása nem szükségszerű!


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. augusztus 19., 10:52; Megválaszolva: 2010. augusztus 23., 18:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: