• Depressziós beteg a családban - Hogy segíthetnek a családtagok?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A depresszió számos és sokszor komoly változásokkal jár mind a páciens, mind a hozzátartozók életében. Előfordulhat, hogy a korábban aktív, életvidám ember hirtelen levert lesz, bűntudatot érez és reményvesztetté válik.

    Ha ezt észleli egy családtagján vagy barátján, ismerősén, ne hagyja magát elbizonytalanítani! Ilyenkor sokan segítő szándékból azt mondják a betegnek, hogy nincs oka elkeseredni vagy "jó tanácsokkal" látják el, hogy kiragadják depressziójából. Pedig ez nem jó megoldás!

    Sok hozzátartozó bűntudatot érez, mások pedig haragszanak a depresszióban szenvedő családtagra, mert tehetetlennek érzik magukat. Ha a depresszió sokáig fennáll, a hozzátartozók túlterheltnek, kimerültnek érezhetik magukat, mivel sok feladatot átvesznek a betegtől.

    Hirdetések

    Tippek

    A következő tippek a súlyos depresszióban szenvedő páciensek hozzátartozóinak szólnak:

    Fogadja el, hogy a depresszió betegség!

    Gyermekkori depresszió

    A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól. A depresszió olyan fogalom, amelyet hétköznapi értelemben szinte minden nap használunk. Mondjuk, ha rossz a kedvünk, ha sírósak vagyunk, ha nincs kedvünk semmihez, ha rosszul alszunk, ha nincs étvágyunk. A gyermek és serdülőkorban előforduló depresszív zavarok a leggyakoribb betegségek a 10-18 éves korosztályban.

    Bővebben a gyermekkori depresszióról

    A depresszió többnyire egy súlyos betegség, ami a hangulatra, az alvásra, az öröm és lelkesedés képességére és az élet számos más területére is kihatással van. A depressziós emberek semmi estre sem gyengék, épp ellenkezőleg, sokszor erős jellemek, ami olykor megnehezíti, egyben meg is könnyíti a gyógyulást. Ám függetlenül attól, hogy milyen a beteg jelleme, a depresszió egy betegség és gyógyítható!

    Kérjen orvosi segítséget!

    Ahogy más súlyos betegségek esetében is, a depresszióból való kigyógyulás esélyeit jelentősen növeli, ha mihamarabb orvosi segítséget kér, amennyiben egy hozzátartozóján úgy látja, hogy depressziós. Ön mint hozzátartozó kérjen időpontot pszichiátertől! A depressziós páciens nincs abban a helyzetben, hogy ezt maga elintézhesse. Ráadásul gyakran ők maguk nem tekintik betegségnek az állapotukat, hibásnak, sőt előfordulhat, hogy bűnösnek érzik magukat miatta. Ezért igenis jogos a beteggel szemben is, ha a hozzátartozó kér segítséget.

    Legyen türelmes!

    Sok depressziós beteg elkeseredett és kétségbeesett, visszahúzódó és elutasító. Nem képes örömet érezni, legalábbis nem olyan formában, ahogy korábban, éppen ezért a partner szexuális közeledését sem úgy fogadja, ahogy azelőtt. Ilyen helyzetekben legyen nagyon türelmes! Értesse meg a beteggel, hogy a depresszió egy betegség, amit nagyon eredményesen lehet kezelni. NE próbálja meg arról győzködni a beteget, hogy a bűntudata túlzás vagy nincs oka, azt érezni, amit érez.

    Legfőképp ne veszekedjen és semmiképp se erőltessen rá semmit, mert azzal visszafordíthatatlan károkat okozhat! Próbáljon meg nem törődni azzal, hogy partnere elutasítása jogos-e vagy sem, mert csak így segíthet. Ne becsülje alá partnere esetleges félelmeit a testi betegségektől vagy a kellemetlen érzésektől. Attól, hogy valaki depressziós, nem túloz. Viszont akkor se fordítson hátat partnerének a szó semelyik értelmében sem, ha ő elutasító, fontos, hogy érezze, nem hibáztatja. Legyen vele megértő, de semmit se erőltessen! Ha nehéz is, türelmesnek kell lennie partneréért és Önmagáért is!

    Ne követeljen túl sokat magától!

    A depresszió kezelése

    Nem mindenki reagál egyformán az antidepresszánsok szedésére: ami Önnek jó, nem biztos, hogy másnak is hatásos - a gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel.

    Bővebben a depresszió kezeléséről

    Ha egy családtag vagy barát hónapokon keresztül depresszióval küzd, az érthető módon megviseli a hozzátartozókat, barátokat is. Figyeljen oda saját határaira, korlátaira is, és legyen elnéző Önmagával szemben! Továbbra is ápolja baráti kapcsolatait és ismerőseivel is tartsa a kapcsolatot! Vegye körül magát olyan emberekkel, akikben megbízik, akiknek megértésére, támogatására bátran számíthat. Az alaptalan bűntudat csak még több bajt szül! Ne essen ebbe a hibába! Ne áldozza fel magát alaptalan bűntudata miatt! Azzal senkinek sem tesz jót. Tegye meg, ami Öntől telik, de ne követeljen túl sokat magától, mert azzal csak ront a saját és a családtagja helyzetén is.

    Legyen óvatos a jól ismert vigasztaló sablonokkal!

    NE ajánljon olyat egy depressziós betegnek, hogy kapcsolódjon ki, utazzon el, menjen szórakozni, az majd feldobja! Ebből csak azt érezné, hogy egyáltalán nem érti meg őt, és csak még fájdalmasabb lenne számára az állapota!

    Soha NE mondja azt egy depresszióban szenvedő embernek, hogy szedje össze magát vagy hasonlókat. Ezt a beteg - Ön bármilyen jó szándékkal is mondja - olyan követelésnek érzi, aminek nem tud eleget tenni, és fokozza a bűntudatát.

    Depresszió - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha viszont a betegnek bármihez kedve van, támogassa!

    Segítsen jó döntést hozni!

    Vegye figyelembe, hogy a depresszióban szenvedő betegek sok dolgot eltorzítva látnak, és más döntéseket hoznának, ha teljesen egészségesek lennének. Kövesse figyelemmel a beteg minden olyan döntéshozását, ami a magánéletével vagy munkájával kapcsolatosan befolyásolhatja jövőjét. A depressziós beteg sokszor önértékelési zavarral is küzd a bűntudat mellett. Ne a saját elképzeléseit erőltesse a betegre, hanem maradjon objektív és gondolja meg, hogy döntene, mit szeretne hozzátartozója, ha nem lenne beteg!

    Mi utalhat arra, hogy ismerőse depresszióban szenved?
    • Járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások, és alvásképtelenség több éjszakán keresztül.
    • A halálról, illetve öngyilkosságról való beszéd, illetve fenyegetőzés, pl. ilyen kijelentések: Engem ez már többet nem érdekel.
    • Visszavonulás. Elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.
    • Szokatlanul kockázatvállaló viselkedés, pl. fegyver vásárlása, viselése, vagy gondatlan, gyors vezetés.
    • A különböző folyamatban levő ügyek elrendezése, a barátoktól való búcsúzás, értékes tulajdonok elajándékozása, illetve végrendelet megírása.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gyermekkori csontritkulás

    B. M. szakfordító

    Körülbelül 7 éves korban alakul ki, de 1 és 13 éves kor között máskor is jelentkezhet.

    Alvászavar kínozza?

    Dr. Csuth Ágnes

    Íme, azok a jó tanácsok, melyek segítségével pihentető alvásban lehet része.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk...

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy...

    A depresszió és az öngyilkossági...

    A depresszió komplex mentális betegség, szerteágazó tünetegyüttes. Hatása érvényesül a lelki és testi folyamatokban, a szociális...

    Fogyatékosság, depresszió és az ünnepek

    Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és...

    Depresszió és elhízás: a tyúk vagy a...

    A felesleges kilók, amelyeket - ha tetszik, ha nem - mindenhova magunkkal cipelünk, nemcsak szervezetünket terhelik meg rendkívüli módon, hanem...

    A depresszió tünetei

    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek...

    Magnéziumpótlásra is szükség lehet a...

    Tudományosan bizonyított tény, hogy a szervezet alacsony magnéziumszintje és a depresszió között összefüggés áll fenn, ám az...

    A túl sok telített zsírsav fogyasztása...

    Az agyban lévő őssejtek a telített zsírsavaktól károsodhatnak, ami később pszichés tüneteket is eredményezhet. Figyelemzavart...

    Betegséget is okozhat az otthon!

    Azoknál az embereknél, akik túl sok időt töltenek bezárva az otthonukba, és nem tudnak elég időt a szabad levegőn lenni, gyakran...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.