• Nyirokcsomó eltávolítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! Jobb oldali heretumor miatt 3 kemoterápiás kezelést kaptam. A CT alapján a következő helyeken vannak megnagyobbodott nyirokcsomók: -rertroperitoneumban; -cava inferior mögött a vesevénák szintjében; -caudalisban a véna és aorta előtt; -a felső PIL régióban jobb oldalon a véna és psoas között; -coecum körül; -jobboldali psoas izom előtt a promontorium szintjén. Kérdésem az lenne, hogy ezeket milyen utón tudják eltávolítani (laparoszkop, műtét stb), és mekkora beavatkozásnak számít a műtét, meddig kell vele kórházban lenni vele, illetve a vágni kell, akkor hogyan teszik ezt (a testrész melyik részén, mekkora vágás várható), és kell e számítani gyomorszonda, vagy bármifajta ideigelenes kivezetésre a felépülésig?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a hererák témában

        30 éves hererákos férfi Sajnos nem írja meg a hererák szövettanát, pedig ez alapvető lenne: szeminoma, vagy nem szeminoma? Azt sem írja meg, hogy a nyirokcsomók a 3 kezelés hatására megkisebbedtek-e, vagy sem? Milyen "tumormarker" értékei vannak a vérben (béta-HCG, AFP, stb.), és ezek hogy változtak a kezelés során? Ha mégis a hashártya mögötti, nagyerek körüli nyirokcsomó-lánc kiirtására kerülne a sor (RLA = retroperitoneális lymphadenectomia), az bizony egy elég nagy műtét betegnek is, orvosnak is - de a gyomor-bélrendszer kivezetését nem igényli, hiszen ahhoz nem nyúlnak hozzá. Laparoszkóppal nem megy a dolog, egy jó arasznyi vágással fog tovább élni. Kb. 8 - 10 nap múlva kidobják a kórházból. Az életünk szar dolgain mielőbb át kell esni! Javaslom az amerikai Lance Armstrong zseniális kerékpárbajnok példáját követni, aki túlélte az áttétes hererákját, sőt Tour de France-okat nyert gyógyulása után. Sok erőt és bátorságot!


        Kérdés: 2010. szeptember 23., 17:59; Megválaszolva: 2010. október 14., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: