• Felkészülés sugár-, illetve kemoterápiára

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr, Doktornő! Édesapámnál hangszalag rákot diagnosztizáltak fél éve, bár műtéti úton eltávolították, további rákos sejtek maradtak a helyén, ezért a gége megtartása érdekében az onkológus sugárkezelést, illetve kiegészítő kemoterápiát javasolt. Mivel tudom, hogy ezek a kezelések eléggé legyengítik a szervezetet, az lenne a kérdésem, hogy milyen gyógyhatású készítményekkel, esetleg vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel csökkenthetjük ezeket a mellékhatásokat, illetve még a kezelések megkezdése előtt hogyan erősíthetjük az immunrendszert? Úgy tudom, az Avemar is nagyban csökkentheti ezeket a mellékhatásokat. Ön mit javasol? Köszönettel

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a kemoterápia témában

        29 éves nő, Papának hangszalagrákja volt (van?). Szokás szerint nem közli sem a betegség szövettanát, sem a pontos kiterjedését. A gége tudniillik egy látszólag kicsi, néhány centiméteres szerv, de a daganatainak jellemzői lényegesen különböznek. Arról nem beszélve, hogy nemcsak a beszéd, hanem a létfontosságú levegővétel miatt szükségünk van rá. Ha a hangszalag-műtét után közvetlenül még maradtak daganatos sejtek a kimetszés szélében (ezt veszem ki a leírásból), akkor műtét utáni ("posztoperatív") sugárkezelés szükséges mindenképpen. Ha a tünetmentes fél éves időszak után újra megjelent valahol a daganat, azaz kiújult (hol, ezt persze nem írja), akkor is a teljes gégekiirtás helyett nagydózisú sugárkezelés szükséges első lépésben. Ha nem reagál a sugárra, akkor nincs mese, műtét kell. A gége sugárkezelése nem jár nagy leromlással. Kétségtelen, hogy a gége-garat (a nyelőcső fölső része) is beleesik a besugárzási mezőbe, tehát a nyelés és a beszéd nem lesz túl tökéletes a kezelés alatt és azt követően sem egy darabig. Tehát: az "immunrendszer erősítése" akármivel csak a hozzátartozókat nyugtatja meg arról, hogy ők is csináltak valamit. Kiújult (nem tudom, mert nem írja) gége laphámrák esetén ezen "csodaszerek" értéke a nullával egyenlő, de ha Magát megnyugtatja, adja. Ártani nem használ. Én viszont rábíznám a Papámat az ahhoz értő emberekre.


        Kérdés: 2010. szeptember 17., 12:18; Megválaszolva: 2010. szeptember 24., 10:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: