• A tüdőrák korai stádiumát kimutatja a vérteszt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Vérvizsgálattal jobban ki lehetne deríteni a korai stádiumú tüdőrákot, mint a szokásos CT-röntgennel vagy szövetmintavétellel - jelentették be kedden amerikai kutatók.

    A Pennsylvaniai Egyetem orvosai szerint 15 gént kellene nézni a fehérvérsejtekben, és ezzel 87 százalékos pontossággal lehetne meghatározni a ráksejtek jelenlétét. Ezzel szemben a ma alkalmazott CT-átvilágítás csak a páciensek 20-60 százalékában ad helyes eredményt a rák a korai stádiumában. A CT-nél nagyon magas a hamis pozitív lelet, emiatt a betegnek sok ellenőrző vizsgálaton kell átesnie. 

    Hirdetések

    A vérteszt azon alapulna, hogy a ráksejtek kölcsönhatásba lépnek a fehér vérsejtekkel, és módosítják bennük az aktív géneket. A kutatást 44 olyan páciensen végezték, akiről más vizsgálatok már kimutatták a tüdőrákot, kontrollcsoportként pedig 52 korban, nemben, dohányzási szokásban hasonló személyt vontak be.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Anil Vachani, a kutatás vezetője szeretne nagyobb populáción klinikai tesztet is végezni. Véleménye szerint a diagnosztikai célú vérteszt sokkal pontosabban tudná meghatározni a tüdőrák kockázatát, ezzel lényegesen kevesebb lenne a szükségtelen sebészi beavatkozás, a szövettani mintavétel és az ismételt CT-vizsgálat.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

    Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget. Az mta.hu összeállítása.

    A tüdőrák kimutatása

    A tüdőrák okozta halálozás világszerte első helyen áll a daganatos halálokok között. Magyarországon évente tízezer új megbetegedést regisztrálnak és nyolcezren halnak meg a betegség következtében. Bár főként a férfiakat érinti, egyre növekvő tendenciát mutat a nők körében.

    Szűréssel időben felfedezhető és kezelhető a tüdőrák

    A tüdőrák alattomos betegség, kialakulásának kezdetén alig okoz tüneteket. Magyarországon évente hétezer új megbetegedést diagnosztizálnak, s körülbelül ugyanennyien is halnak meg tüdőrákban. Jelenleg 18 ezerre tehető azok száma, akik tüdőrákban szenvednek hazánkban. Pedig a betegség szűrővizsgálattal időben felfedezve kezelhető!(x)

    Tüdőrák - Járjunk rendszeresen szűrésre!

    A tüdőrák súlyos, akár halálos betegség is lehet, de a korai diagnózis esélyt adhat a gyógyulásra. Nem csak annak kellene rendszeresen szűrővizsgálaton részt vennie, aki dohányzik, hanem annak is, aki passzívan szívja a füstöt. Hazánkban 18 ezer ember szenved tüdőrákban, hárommillióan dohányoznak.(x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.