A tüdőrák korai stádiumát kimutatja a vérteszt

Független Hírügynökség
megjelent:

Vérvizsgálattal jobban ki lehetne deríteni a korai stádiumú tüdőrákot, mint a szokásos CT-röntgennel vagy szövetmintavétellel - jelentették be kedden amerikai kutatók.

A Pennsylvaniai Egyetem orvosai szerint 15 gént kellene nézni a fehérvérsejtekben, és ezzel 87 százalékos pontossággal lehetne meghatározni a ráksejtek jelenlétét. Ezzel szemben a ma alkalmazott CT-átvilágítás csak a páciensek 20-60 százalékában ad helyes eredményt a rák a korai stádiumában. A CT-nél nagyon magas a hamis pozitív lelet, emiatt a betegnek sok ellenőrző vizsgálaton kell átesnie.

A vérteszt azon alapulna, hogy a ráksejtek kölcsönhatásba lépnek a fehér vérsejtekkel, és módosítják bennük az aktív géneket. A kutatást 44 olyan páciensen végezték, akiről más vizsgálatok már kimutatták a tüdőrákot, kontrollcsoportként pedig 52 korban, nemben, dohányzási szokásban hasonló személyt vontak be.

Anil Vachani, a kutatás vezetője szeretne nagyobb populáción klinikai tesztet is végezni. Véleménye szerint a diagnosztikai célú vérteszt sokkal pontosabban tudná meghatározni a tüdőrák kockázatát, ezzel lényegesen kevesebb lenne a szükségtelen sebészi beavatkozás, a szövettani mintavétel és az ismételt CT-vizsgálat.

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.