• Koraszülésért felelős gént találtak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai tudósok megtalálták azokat a DNS eltéréseket, amelyek nyilvánvalóan befolyásolják a koraszülés kockázatát.

    Az amerikai National Institutes of Health kutatói a csecsemőkben és az anyákban egyaránt megtalálták a génváltozatokat – hangzott el egy amerikai konferencián. Úgy gondolják, hogy ezeknek fontos szerepük lehet az immunválasz kontrollálásában, mely elméletileg kiválthatja a szülést, ha túl erős hatás éri a szervezetet. 

    Hirdetések

     

    A terhesség kilenc hónapja
    Kövesse végig a várandósság kilenc hónapját, s tudjon meg mindent arról, hogy mi megy végbe az anya, és magzata szervezetében ezen időszak alatt.
    A WEBBetegen minden kérdésére választ találhat, ha elolvassa A baba fejlődéséről szóló cikksorozatunkat!

    A koraszülés -, mely a brit születések 7%-t érinti – jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a baba későbbi egészségére. A koraszülés okai még nehezen érthetők, bár egyes fertőzések és más egészségügyi komplikációk bizonyos esetekben nagymértékben okolhatóak érte.

    A tanulmány 700 DNS változatot vizsgált 190 génben, melyet koraszülő és időben szülő nőktől vettek. A csecsemők köldökzsinórvérét szintén megvizsgálták ezekre a génváltozatokra. A keresést leszűkítették egy maroknyi olyan génvariációra, melyet gyakrabban találtak azokban a nőkben és csecsemőikben, akik idő előtt adtak életet gyermeküknek. Különösen azok a csecsemők, akik az "interleukin 6 receptor" gén DNS-variánsát hordozzák, lesznek nagyobb valószínűséggel koraszülöttek.

    Az interleukin 6 gént a sejteket a fertőzésekre adandó válaszként termelik, és részt vesz a gyulladásos folyamatokban is. A magzatvíz és a magzati vér magas interleukin 6 tartalma összefüggésbe hozható az idő előtti szüléssel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Roberto Romero, aki a kutatást vezette, a következőket mondta: "Feltételezzük, hogy az anya és / vagy a magzat jelzi a koraszülés folyamatának kialakulását, amikor a méhben a belső környezet már kedvezőtlen, és veszélyezteti az anya-gyermek páros túlélését. Ha a méhben fertőzés van, akkor a koraszülés tűnik az egyetlen túlélési esélynek – ami lehetővé teszi az anya számára is, hogy megszabadítsa magát a fertőzött szövetektől és a későbbiekben újra teherbe eshessen.”

    Csak Angliában évente 54.000 koraszülés történik, s ezek harmada ismeretlen okból. Egy megbízható teszt kifejlesztése létfontosságú lenne a veszélyeztetett anyák azonosításához, illetve biztosítaná a legkiszolgáltatottabb babák számára a lehető legjobb ellátást.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: bbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A Niemann-Pick-betegség és tünetei

    A Niemann-Pick egy örökletes, tárolási kórképek csoportjába tartozó betegség. Lényege, hogy a szfingomyelin, illetve a koleszterin nevű anyagok felszaporodnak a sejtek lizoszómáiban, nem képesek lebomlani a szfingomyelináz enzim hiánya, csökkent működése következtében.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Dohányzás: súlyosabb következmények a kismamáknál, mint gondolták

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

    Miért születnek az ikrek gyakran koraszülöttként?

    Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikerterhesség esetén. De mi lehet annak az oka, hogy az ikrek gyakran jönnek koraszülöttként a világra?

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Kismamák és a stressz

    A várandós anya stressze átjuthat a méhben fejlődő magzatba és hosszan tartó hatása lehet - idézte német kutatók megállapítását a BBC hírportálja

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA