• Az idősebb kismamáknál gyakoribb a szülés utáni depresszió

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azoknál a nőknél, akik 35 év felett szülnek először, 2,4-szer gyakoribb a szülés utáni pszichózis, mint a 19 év alattiaknál, állapították meg svéd kutatók.

    A stockholmi Karolinska Egyetem vizsgálata minden olyan nőre kiterjedt, aki 1983 és 2000 között szült először, számuk csaknem 750 ezer.

    Hirdetések

    Az először szülő kismamák 80 százaléka tapasztal enyhébb mentális zavart vagy könnyebb depressziót, de csak ezer közül 1 szenved ténylegesen pszichózisban a szülés utáni első néhány hónapban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szülés utáni pszichózisnak a súlyos mentális zavart nevezik, amely látomásokkal, hallucinációkkal, táplálkozási és alvászavarral, esetleg öngyilkos gondolatokkal jár együtt. Az ilyen állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel. A szülési pszichózisban szenvedő nők többségénél korábban is előfordult pszichózis.

    De a svéd kutatók által pszichózisos vizsgált kismamák 50 százaléka előzőleg nem részesült pszichózisos kezelésben.
    A svéd kutatásból az is kiderült, hogy a szülés utáni pszichózis nem függ össze a dohányzással, sem azzal, ha az anya nem él együtt a gyermek apjával. Viszont kisebb a kockázat, ha az anya cukorbajos vagy ha a kisbaba nagy súllyal születik.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön mennyit tud a depresszió tüneteiről? Tesztelje Tudását

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

    A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (postpartum) depresszióval.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA