• A meddőségi kezelés terhességi toxaemiához vezethet

    WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ismétlődő vetélés és a meddőség hormonális kezelése növeli a preeclampsia (más néven toxaemia) kockázatát a terhes nők körében - állapította meg egy norvég tanulmány. Több, mint 20000 először szülő nő vett részt a tanulmányban.

    A preeclampsia kockázata azon először szülő nők között, akiknek nem volt vetélése, vagy problémamentesen estek teherbe, 5,2 százalék volt.

    Hirdetések

    A vetélés utáni kockázat

    A három, vagy több vetélésen átesett nők körében 50 százalékkal nőtt a kockázat azokhoz képest, akiknek nem volt egy spontán abortusza sem. Ellenben az egy, vagy két vetélés nem jelent fokozott rizikó tényezőt.

    Azon nők körében, akiknek volt vetélése, és meddőség elleni kezelésben is részesültek a preeclampsia kockázata 13 százalék volt.

    A meddőség elleni kezelés veszélye

    A tanulmány kimutatta azt is, hogy 25 százalékkal nőtt a preeclampsia kockázata, abban az esetben, ha egy nő meddőség elleni kezelésben részesült.

    A meddőségi kezelés terhességi toxaemiához vezethet
    Ultrahang-vizsgálat

    Megduplázódott a kockázat azon nők esetében, akiknél a teherbeesést a peteérés hormonális stimulációja előzte meg, azokhoz a nőkhöz képest, akik nem részesültek ilyen terápiában.
    Annak ellenére, hogy a hormonális stimulálás része a folyamatnak, nem volt összefüggés kimutatható a mesterséges megtermékenyítéssel.

    Lehetséges, hogy a különbséget a meddőség eltérő okaival, mint a PCOS-sal (policisztás petefészek szindróma), vagy a petevezetők átjárhatatlanságával magyarázhatjuk meg. Valószínűnek tűnik, hogy a meddőséget okozó tényezők egyúttal a preeclampsia kockázatát is növelik, és feltehetően nem maga a kezelés játszik szerepet a fokozott kockázat kialakulásában, habár ezt egyértelműen kizárni nem tudjuk.

    A méhlepénynek fontos szerepe van a terhesség fejlődésében

    A preecplampsia okai ismeretlenek, de összefüggésbe hozhatóak a méhlepénnyel, ami fontos szerepet tölt be a terhesség normális fejlődésében. A preeclampsia kialakulásának a folyamatában fontos mozzanatnak tűnik a lepény abnormális fejlődése és rendellenes funkciója, de azt pontosan nem lehet tudni, miért.

    A tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a "biztonság", amit a korábbi normál terhességek (szülés, vagy terhességmegszakítás) után tapasztalhatunk, nincs jelen azon nők körében, akiknek ismétlődő vetélései voltak.

    A tanulmány rámutat arra, hogy azok a gyakori oki tényezők, melyeket a lepény rendellenes fejlődésével és funkciójával hozhatunk összefüggésbe, jelen lehetnek a meddőségben, az ismétlődő vetélésben és a preeclampsiában is.

    Tények a preecplampsiáról

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • A terhes nők 3-5 százalékát érinti;
    • az először szülő nők körében a legnagyobb a kockázat;
    • a terhesség második felében jelentkezik;
    • magas vérnyomás, vizenyő és vizeletben megjelenő fehérje jellemzi.

    Az enyhe esetek nincsenek hatással a várandós kismamára, ellenben ha a betegség súlyossá válik, mind az anya, mind a magzata számára életet veszélyeztető állapot alakulhat ki, a görcsrohamok fenyegető megjelenésével együtt.

    Mivel a preeclampsia a lepényi funkció romlásával jár, a magzati rizikót a növekedési és fejlődési visszamaradás jelenti. A végleges gyógyulást jelentő egyetlen terápia a baba és a méhlepény megszületése, ezért a betegség a koraszülés egyik fontos kiváltó oka.

    Azon nők körében, akik már szültek korábban, a kockázat körülbelül megfeleződik. Ez azokra a nőkre is érvényes, akiknek terhességmegszakításuk volt, nem ismert azonban az oka annak, hogy a korábbi terhességeknek miért van védő szerepe a preeclampsia kialakulásában. Bővebben a terhességi toxaemiáról (preeclampsiáról) >>>

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, forrás: sciencedaily.com)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szívbetegségre hajlamosíthat a korai menzesz és menopauza

    Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

    Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is.

    A vetélés

    A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről.

    A vetélés 5 leggyakoribb oka

    A terhesség első 12 hetében a vetélés kockázata viszonylag magas, sokan ezért nem is jelentik be ez előtt a tágabb környezetnek a babavárás tényét. Természetesen a magzat elvesztése igencsak megviseli mind a nőt, mind a férfit, és ilyenkor mindenki a miértekre keresi a választ.

    Véralvadási betegség a vetélés mögött?

    Azoknak a nőknek, akiknek vetélés szakította meg a terhességét, érdemes részt venniük egy vérvizsgálaton, amely az úgynevezett anti-foszfolipid szindróma jeleit kutatja.

    Spirálok - Miért érdemes ellenőriztetni

    Egy új vizsgálat szerint a spirál mellett teherbeeső nők közel felében a méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem megfelelően helyen volt a méh üregében. A spirálok ultrahangos ellenőrzése felhelyezéskor, majd az éves ellenőrzések alkalmával javíthatja azok biztonságosságát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások