• Az első képek a szívizom szívinfarktus utáni vérzéséről

    Szerző:
    WEBBeteg

    MRI segítségével első ízben sikerült képeket készíteni a szívizomnak szívinfarktus utáni gyulladásáról. A vérzés mértékéből megítélhető, mennyire károsodott a beteg szíve és milyen esélyei vannak a túlélésre.

    Az Imperial College London kutatóorvosai MRI (mágneses rezonancia alapú képalkotó eljárás) alkalmazásával először készítettek olyan felvételeket, amelyen a szívizomnak szívroham utáni vérzése látható. A szakemberek szerint a vérzés intenzitásából következtetni lehet rá, hogy a szívinfarktus milyen mértékben károsította a páciens szívét, és mennyi az esélye a túlélésre.

    __hirdetes__ 

    A bevérzést a piros folt jelzi
    Vérző szívizom
    (a bevérzést a piros folt jelzi)

    Az egyetem tudósai 15 olyan beteget vizsgáltak, akik szívrohamon estek át, a felvételeket pedig MRI segítségével rögzítették, mely módszer a vérben lévő vas mágneses tulajdonságát használja ki. A tanulmány a Radiology című  orvosi szalapban jelent meg.

    Azt már korábban is tudták, hogy szívroham után a betegek nagy részénél vérzés keletkezik a szívizomban, ám csak most derült fény arra, hogy a vérzés nagysága arányos a szívinfarktus súlyosságával.

    A kutatást vezető Dr. Declan O?Regan nyilatkozata szerint azoknál a betegeknél, ahol a szívroham súlyosabb volt, a szívben komolyabb vérzés indult meg, míg a vérzés intenzitása alacsonyabb maradt az enyhébb lefolyású szívinfarktusnál, így a betegnek is nagyobb az esélye a felépülésre. A módszer jelentősége abban áll, hogy segít felbecsülni az infarktust követő szövődmények kialakulását.

    Akkor beszélünk szívinfarktusról, ha a szív vérellátását biztosító egyik artéria elzáródik: a szívbe ilyenkor nem jut megfelelő mennyiségű vér, emiatt a szívizom oxigénellátása sem megfelelő. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szívinfarktuson átesett betegek terápiája során a legtöbb esetben fémcsöveket - orvosi szóval sztenteket - alkalmaznak annak érdekében, hogy az elzáródott artériában helyreállítsák a vérellátást.

    Természetesen még sok a válaszra váró kérdés. Nem tudott például, hogy a szívizom a vérzés hatására tovább károsodik-e? További kutatásokra van szükség a szívinfarktusos betegek minél jobb kezelése és ellátása érdekében.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Sciencedaily)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Az arcidegzsába

    Majdnem minden ember tapasztal alkalmanként fáradtságot, megerőltetést követően fejfájást. Sokan azonban szokatlan tünetekkel járó fej- és arcfájdalmaktól is szenvedhetnek, amelyek hátterében a fej és nyak érzőidegeinek kóros működése feltételezhető.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Szexuális élet szívinfarktus után

    A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

    Polimerrel regenerálódhat a szívizom

    Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.