Katéteres szívbillentyű-csere - Eredményesebb, mint a műtét?

MTI
megjelent:

Az aorta, a szív bal kamrájából kiinduló főverőér kezdeti szakaszában lévő billentyű cseréje egyik leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás, de az általában idős betegek operációja jelentős kockázattal jár. A mellkas műtéti fölnyitása nélkül, az éren keresztül beültethető műbillentyű alapvetően megváltoztatta a betegeknek az ellátását.

A főverőérben lévő billentyű az életkor előrehaladásával nem ritkán elmeszesedik, beszűkül. Amerikai statisztikák szerint idős korban minden száz emberből négy-ötnél kifejlődik az aortabillentyű szűkülete, és mivel a társadalom az iparilag fejlett országokban öregszik, ez a kórkép mind gyakoribbá válik.

A billentyű szűkülete jelentősen megterheli a szív legfőbb motorját, a bal kamrát, hiszen minden összehúzódásakor nagyobb ellenállással szemben kell kipumpálni a vért. Érthető, hogy az időskori szívelégtelenség és számos szívpanasz hátterében a billentyű szűkülete található. A szűkült billentyű műtéti eltávolítása, cseréje igen eredményesen javítja a helyzetet, de a szívműtét a koros betegek esetében fokozott kockázatot jelent. A mellkas fölmetszése, a billentyű kivétele és pótlása olyan operációs terhelés, amelyre sokszor a betegek és hozzátartozóik sem vállalkoznak.

Az utóbbi években kidolgozták a comb verőerén keresztül fölvezethető katéter útján behelyezhető, mesterséges szívbillentyűt. A bámulatos technika lehetővé teszi, hogy a comb verőere útján fölvezetett katéter a szűkült, saját billentyű helyére tegye a megfelelő tágasságú műbillentyűt. Marie-Annick Clavel és munkacsoportjának eredményeit a Circulation közölte. A kutatók 83, éren keresztül fölvezetett műbillentyűvel nyert tapasztalataikat 200, a mellkas megnyitásával végzett szívműtét eredményeivel hasonlították össze.

A beavatkozásokat Kanada, Németország és Ausztria szívsebészeti osztályain végezték. Noha a katéteres billentyűcsere útján kezelt betegek idősebbek voltak: átlagos életkoruk 81 év, szemben a megoperált betegcsoport 70 esztendős korával, a szív teljesítményének javulása átlagosan 14 százalék volt, míg az operációt követően csak hét százalék. Egy évvel a katéteres beavatkozás után a betegek 58 százalékának a szíve normál teljesítményt nyujtott az ultrahangos módszer tanúsága szerint, míg a szívsebész által kezelteknél csak 20 százaléka javult ennyire.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.