• Olajos magvak - Sokat segíthetnek?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az olajos magvak fogyasztása jót tesz az egészségnek, mert egyéb előnyei mellett csökkentheti a vér koleszterinszintjét is - állapították meg hétfőn megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

        Hirdetések

          Az olajos magvak és a cukorbetegség

        Az olajos magvak vagy a mogyoróvaj fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében - állítják kutatók. Az olajos magvak és a cukorbetegség>>

        Azoknak az embereknek, akik napi átlagban 67 gramm olajos magot ettek, 5,1 százalékkal alacsonyabb volt a teljes koleszterinszintje, ezen belül 7,4 százalékkal a sokszor ártó koleszterinnek is nevezett LDL-szintje, mint azoké, akik nem iktattak étrendjükbe olajos magvakat.

        Joan Sabate, a kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársa csoportjával hét országban elvégzett, 25 korábbi tanulmány adatait elemezte, amelyekben összesen 583 férfi és nő vett részt.

        Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett eredmények nem mutattak különbséget aszerint, hogy milyen olajos magot - diót, mogyorót, mandulát vagy mást - fogyasztottak a résztvevők.

        Átlagos kockázat 

         Enyhén fokozott kockázat 

         Fokozott kockázat 

         Ajánlott érték 

        5,2 mmol/l

        5,2 és 6,4 mmol/l között

        6,4 mmol/l felett

        5,2 mmol/l alatt

        Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

        További jó hír, hogy a szerzők szerint a nagy olajtartalom ellenére a magvak kedvelői nem szedtek fel többletsúlyt a kontrollcsoporthoz képest.

          Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőtt korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán, hosszabb távon növelve testszerte az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.
        Magyarországon és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okaként - a daganatos megbetegedések után - a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és hamarosan az egész világon vezető halálokként fog szerepelni. A szívbetegségek leggyakoribb oka az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés.
        Hogyan hat ereinkre a koleszterin? >>

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Váltsunk életmódot!

        SPAR

        Vegyen részt Ön is a SPAR Életmódváltó Programjában! Tudjon meg többet! (x)

        Így hat ránk a ginzeng

        T. Zs., fordító

        Melyik növény is ez pontosan? Mit érdemes tudni róla? Mikor érdemes alkalmazni?

        Diabétesz szövődmények nélkül

        A vércukor egészséges szinten tartása nélkül komoly szövődmények kísérhetik a cukorbetegséget. A magas vércukorszint károsíthatja a...

        Olajos magvak és mediterrán étrend - a...

        Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus...

        A metabolikus szindróma

        Ha Önnek metabolikus szindrómája van vagy megjelent annak bármelyik komponense, akkor eljött az ideje, hogy határozottan változtasson az...

        Az infarktus kezelési lehetőségei

        A szívinfarktus a szívet tápláló koszorúerek valamelyikének elzáródása és az elzáródott ér által ellátott szívrész (szinte mindig a...

        Szívbetegség és autóvezetés

        Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.