• Hirtelen szívhalál - mennyire eredményes az újraélesztés?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hirtelen szívhalál miatt végzett újraélesztés nem lett eredményesebb az amerikai gyógyintézetekbe az elmúlt 15 évben, sőt az utóbbi esztendőkben kevesebb beteget sikerült a drámai esemény után hazaengedni, mint az előző évtizedben.

    A lehangoló adatokat a világ első számú orvostudományi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

    Hirdetések

    A hirtelen szívhalál világszerte az érdeklődés homlokterébe került.

      Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon

    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább>>

    Ma mindenütt ez a halál leggyakoribb oka, de a figyelem felkeltésében még nagyobb szerepet játszott, hogy sok közismert élsportoló, híres popsztár is így végezte életét: elég, ha Michael Jackson tragédiájára gondolunk.

    Elméletileg a kórházakban bekövetkező ilyen események megoldásának feltételei sokkal jobbak, mint ha valaki az utcán esik össze.

    A most ismertetett, gondos és tényszerű vizsgálat azonban lesújtó eredményekkel járt.

      Hirtelen szívhalál

    hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról >>

    William Ehlenbach és munkacsoportja az 1992 és 2005 közötti időszakban összegyűjtötte a 65 évesnél idősebb amerikai állampolgárokra vonatkozó biztosítási adatokból azokat, amelyek az amerikai kórházakban bekövetkező hirtelen szívhalál eseteit ismertették.

    A vizsgált 13 évben az amerikai intézetekben 433 985 idős beteget kellett újraéleszteni.

    Minden ezer kórházi fölvételből három esetben fordult elő hirtelen szívhalál.

    A drámai helyzet gyakrabban következett be a színes bőrű betegek között, mint a fehér bőrűek csoportjában.

    Az újraélesztettek csak 18,3 százalékát tudták megmenteni

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az újraélesztetteknek 18,3 százalékát sikerült a kezelés után élve hazabocsátani.

    A kórházak vezetőit főleg az döbbentette meg, hogy az életmentést szolgáló beavatkozás eredményei az utóbbi években inkább romlottak, mintsem javultak. Feltételezésük szerint ennek hátterében az állhat, hogy a jelenleg kórházban ápoltak idősebbek és betegebbek, mint a múlt század vége felé.

    Az afroamerikaiak nem csak gyakrabban szorultak újraélesztésre, hanem túlélési esélyeik is 26 százalékkal rosszabbnak bizonyultak, mint a fehéreké. A kutatók itt is arra gondoltak, hogy ezeknek a fekete bőrű idős embereknek jóval több súlyos, kísérő betegségük volt, mint a kórházba fölvett fehér bőrűeknek.

    A kórházon kívüli újraélesztések eredményessége ugyanakkor jelentősen javult az utóbbi években bevezetett korszerű újraélesztési technikának köszönhetően.

    A kutatók szerint jó lenne, ha ezeket a tapasztalatokat a gyógyító intézetek személyzete is átvenné.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?

    Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon.

    Szív City néven életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az OMSZ

    Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden sajtótájékoztató keretében, Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.