Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon

Független Hírügynökség
megjelent:

Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon, évente 26 ezer. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne, ha lenne a közelében valaki, aki azonnal elkezdené az újraélesztést.

Az egyik legnagyobb gyógyszergyár csütörtökön bejelentette, hogy országos mozgalmat indítanak annak érdekében, hogy minél többen képesek legyenek erre a segítségnyújtásra. A főleg nagyobb közösségeknek meghirdetett képzési programra már jelentkezett is egy város, Veresegyház.

A programra például nagyobb cégek, iskolák, ipari parkok jelentkezhetnek, de mód van arra is, hogy 12-15 fős baráti társaságok egyénileg is csatlakozzanak - mondta Rózsa Iván, a mozgalmat elindító sanofi aventis/Chinoin kommunikációs vezetője.

Az egyszerűen megtanulható alapvető elsősegély nyújtó ismereteket elsajátítók a képzés végén jelvényt kapnak, amely igazolja rátermettségüket az újraélesztésben. Hozzátette: az akcióval szeretnék azt is elérni, hogy a jelentkező közösségek lehetőségükhöz mérten minél több defibrillátort is beszerezzenek.

Veresegyházán 5-6 helyen lesz defibrillátor

Az első jelentkező, Veresegyház vállalta, hogy a város 5-6 forgalmas helyén, így például a pályaudvaron, a bevásárlóközpontban elhelyez egy-egy defibrillátort és kiképez olyan embereket, akik használni tudják ezeket - mondta Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere. Ezen kívül a város általános iskoláinak felső tagozatán bevezetik az elsősegélynyújtás tanítását is - tette hozzá.

A hirtelen szívhalál legveszélyeztetettebbjei a 40 és 60 év közötti férfiak, de Kolonics György olimpiai bajnok kenus és Ocskay Gábor jégkorongozó példája is mutatja, hogy a versenysportolók körében fiatalon is bekövetkezhet - mondta a csütörtöki tájékoztatóján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója.

Bár a közvélemény figyelme a két neves sportoló hirtelen szívhalála miatt fordult a jelenség felé, valójában a nagyon ritkán érinti ez a 35 év alattiakat. Szintén kisebb az esélye a koszorúér elzáródás illetve a szívritmus zavar miatt bekövetkező jelenségnek a nők körében, mivel ők védettebbek a női nemi hormonok miatt - tette hozzá.

Hirtelen szívhalál esetén minden perc számít

Hirtelen szívhalál esetén minden segítség nélkül eltelt perc 10 százalékkal csökkenti a beteg életben maradásának esélyét, ráadásul 5 perc után elindul az agykárosodás - mondta a mozgalom egyik szakmai támogatója az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

Győrfi Pál hangsúlyozta: az OMSZ-nek most minden esélye megvan arra, hogy nyugati színvonalú mentőszolgálattá váljon, hiszen a következő egy-két évben 15 milliárd forint uniós forrást kap fejlesztésre. Ennek ellenére sem tudnak majd 5 percen belül kiérni a mentők egy olyan esethez, ahol hirtelen szívhalál történt.

Ezért is fontos, hogy a beteg közelében legyen valaki, aki tud is, mer is addig segíteni, amíg kiérnek a mentők.
Győrfi Pál a tájékoztatón bemutatta az újraélesztés legalapvetőbb technikáját: miután a segítő meggyőződött arról, hogy nincs a betegnek légzése, 30-szor erőteljesen meg kell nyomni a mellkasát, majd kétszer be kell fújni levegőt az orrán vagy a száján.

Ezt 30 nyomást 2 fújást annyiszor kell ismételni, ameddig nem érkezik ki a mentő.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.