• Új kutatás az aszpirinről

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelőzésére, a gyógyszer szedése ráadásul így biztonságosabb is.

    A PCI-CURE nemzetközi tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

    Hirdetések

     Fontos tudni

    Tilos 12, egyes kutatók szerint azonban 18(!) éves kor alatt acetilszalicilsavval (az aszpirin hatóanyagával) vagy ezzel rokon gyógyszerrel csillapítani a gyermek lázát. Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami egy potenciálisan életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban. Bővebben: Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

    Az évszázadnál hosszabb ideje, világszerte szedett aszpirin eredetileg fájdalomcsillapítónak készült. Lázas gyerekek és felnőttek is ezt a tablettát vették be megfázás esetén, de ma a szív- és érbetegek leggyakrabban használt gyógyszere.

    Statisztikák szerint a világ gyógyszeripara évente 50 ezer tonna aszpirint gyárt, és ha ezt mind a hagyományos, féldekás tablettába préselnék, 100 milliárd darabot lehetne sorba rakni. Csak az Egyesült Államokban évente 16 ezer tonna aszpirint fogyasztanak, ami mintegy 80 millió tabletta bevételét jelenti.

    A ma legtöbbet alkalmazott tabletta azonban a hagyományos gyógyszer hatóanyagának csak átlag egyötödét tartalmazza. Ebben óvatossági rendszabályok is szerepet játszanak, mert ezáltal a gyógyszer esetleges mellékhatásai ritkábban jelentkeznek. A most ismertetett vizsgálat egyik célja az volt, hogy megállapítsák: az aszpirin ilyen kicsiny adagja ugyanolyan hatásos-e, mint a korábban használt, nagyobb tabletta.

    Koszorúértágítás után segít az aszpirin

    A szívroham után ma gyakran végeznek koszorúér-tágítást. Ezt követően az ér nyitva maradásának biztosítása végett esetleg fémhálóból készült csövecske, sztent is kerül a szűkület helyére. Az aszpirin és más, véralvadást gátló szerek lehetővé teszik, hogy újabb alvadék ne zárja el ismét a koszorúeret.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A PCI-CURE tanulmányban csaknem háromezer beteg sorsát követték, akik szívinfarktus gyanúja miatt kerültek kórházba. A betegek egy része nagyobb aszpirin adagot szedett a koszorúér beavatkozás után, a másik csoport közepes méretű tablettát kapott, a harmadik csoport tagjai pedig a ma legtöbbet használt, kis adagú aszpirint szedték.

    A vizsgálat egyértelműen bizonyította, hogy a kevés aszpirint tartalmazó készítménnyel kezelt betegek koszorúér tágítás után ugyanolyan jól gyógyultak, mint a nagyobb gyógyszeradagot szedők, ugyanakkor a mellékhatások jelentősen ritkábbak voltak, mint nagyobb gyógyszeradag alkalmazása esetén.

    A gyógyszeres kezelés biztonságosságát ugyanolyan fontos igazolni, mint a kedvező hatást. Az aszpirin esetében ez most bizonyítottnak vehető.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.