Ön is tovább szokott aludni hétvégén? Súlyos betegségek okozója lehet

szerző: E.M.M., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Abban az esetben, ha belső biológiai óránk ritmusa nem esik egybe a hagyományos, 9-től 5-ig tartó munkarenddel - vagyis magunktól később kelnénk, mint reggel 6-7 óra -, akkor hosszú távon olyan metabolikus kockázati tényezőkkel kell számolnunk, amelyek hajlamosabbá tesznek bennünket a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának magasabb kockázatára.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány, amely az úgynevezett szociális jetlag jelenségét – amikor egy személy élettani napszaki ritmusa nem esik egybe a társadalmi és munkahelyi elvárások által diktált életritmussal – fokozott metabolikus kockázattal hozza összefüggésbe a középkorú felnőttek esetében.

„Eredményeink arra utalnak, hogy teljesen egészséges embereknél is rendszeresen előfordulhatnak olyan eltolódások az alvási ciklusban, amelyek nem esnek egybe a belső biológiai óra által beállított alvási és ébrenléti periódusokkal. Az alvás idejének ugyanazokra az időszakokra történő időzítése a témában elvégzett eddigi kutatások alapján is segítheti a különféle betegségek kialakulásának megelőzését, ezért erre véleményünk szerint érdemes odafigyelni” - mondja Patricia Wong, a tanulmány első szerzője.

Ebben a témában eddig főként váltott műszakban dolgozókon végeztek kutatásokat, és náluk egyértelmű volt, hogy a cirkadián ritmus rendszeres és erőteljes megzavarása a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát is egyaránt növelheti. A hagyományos munkarendben dolgozók természetes alvásciklusainak eltolódásaira azonban eddig kevesebb figyelem jutott.

Wong és kollégái egy az érbetegségekhez vezető kockázati tényezőket vizsgáló tanulmány 447 egészséges felnőtt résztvevőjén vizsgálták meg, hogy alvási ritmusaik megegyeznek-e a munkahelyeken elvárt reggeli kezdési időpontokkal, és ha nem, annak milyen hatásai tapasztalhatóak. A résztvevők egy olyan eszközt viseltek, amely folyamatosan követte a mozgásukat, és megmérte, hogy mely időszakokat töltötték alvással. Ezekből az adatokból lehetett meghatározni, hogy van-e eltérés a munkanapokon és a hétvégén történő lefekvések és felkelések idejében (eltér-e az alvási ciklus félidejének időpontja a kétféle időszakban).

Tudta?

Az alvás-ébrenlét ciklus illeszkedik a Föld forgásához kapcsolódó nappalok és éjszakák váltakozásához, ami az emberen kívül az állat- és növényvilágban is megfigyelhető valamilyen formában. Alvás alatt a külvilág ingereire csak korlátozottan reagálunk. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy az alvás egy visszafordítható és kívülről megszakítható eszméletvesztéses állapot.

A szociális jetlag hatásai

Azok, akiknél megfigyelhető volt a szociális jetlag, korábban keltek és kevesebbet aludtak munkanapokon, mint a hétvégeken. Az eredmények azt mutatták, hogy ez összefüggést mutatott az alacsonyabb HDL-szintekkel, a magasabb triglicerid-szintekkel, a vérplazma magasabb éhgyomri inzulinszintjeivel, az inzulinrezisztencia jelenlétével, a magasabb testtömegindexszel és a nagyobb derékkörfogattal. Ez mind olyasmi, ami miatt hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhat ki az élet során 2-es típusú cukorbetegség vagy valamilyen szívbetegség.

A tanulmány erőssége, hogy nem önbevalláson alapuló módszerrel mérték fel az alvási mintázatokat, hanem pontos mérések alapján határozták meg ezeket. Ha a további vizsgálatok is megerősítik a most feltárt összefüggéseket, akkor a jövőben az is érdemes lenne megvizsgálni, hogy a szociális jetlag megszüntetésével csökkenthetőek-e a fentebb említett egészségügyi kockázatok.

(WEBBeteg - Forrás: medscape.com, Fordító: E.M.M., fordító)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.