Mi okozza a fejbőr zsírosodását és hogyan kezelhetjük azt?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna frissítve:

Mindenkinél előfordulhat időnként, hogy a fejbőr egy kicsit zsírosodik, és egy kis zsírosodás még nem jelent gondot. A zsír (faggyú) segít megóvni és fenntartani hajunk egészségét.

A rendkívül zsíros fejbőr azonban problémának bizonyulhat, ha a hajunkat emiatt folyamatosan zsírosnak vagy koszosnak érezzük. Emellett a zsíros fejbőr esetenként más tünetekkel együtt is előfordulhat, amelyek valamilyen bőrbetegség jelei lehetnek.

Vizsgáljuk meg, hogy mi okozhatja a fejbőr zsírosodását és annak egyes kísérő tüneteit, hogyan kezelhetjük ezeket az okokat az otthonunkban, és hogy mit tegyünk abban az esetben, ha egyik házi gyógymód sem válik be.

A zsíros fejbőr mögött meghúzódó okok

A zsíros fejbőr néhány leggyakoribb oka a következő:

Bőrbetegségek

Seborrheás dermatitis

A seborrheás dermatitis egy olyan állapot, ami irritációt és gyulladást vált ki a bőrünkben. Rózsaszín, pikkelyszerűen hámló bőrfelületek alakulnak ki azokon a területeken, ahol sok faggyúmirigy található, beleértve a fejbőrt is. Ezt korpásodásként is szokták emlegetni.

A seborrheás dermatitis lehet allergiás reakció következménye vagy autoimmun betegség tünete is. Ez nem egy súlyos betegség; otthoni módszerekkel gyakran kezelhető vagy meggyógyítható.

Ez is érdekelheti Seborrheás kórképek

Ekcéma, pikkelysömör

Az ennél komolyabb bőrbetegségek, mint például az ekcéma és a pikkelysömör (psoriasis) hatására vörös, pikkelyszerűen hámló foltok jelenhetnek meg a fejbőrünkön. Ezek közül mindkét említett állapot olyan rendellenesség, ami az immunrendszer működésének zavarával kapcsolatosan fordul elő.

Ez is érdekelheti Pikkelysömör: a bőrgyógyász tanácsai

Homlokon megjelenő aknék

A homlokon megjelenő akné akkor alakul ki, amikor a faggyú és a hámsejtek összetevői megrekednek a pórusokban. Ez egyes aknét okozó baktériumok felszaporodását is előidézheti, aminek hatására pattanásos göbök alakulnak ki a bőrön.

A túlzott faggyútermelés gyakorta felelős az aknék kialakulásáért.

Ez is érdekelheti Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

Genetika

A génjeink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a faggyúmirigyeink mennyi faggyút termelnek, és hogy mennyire vastagszálú a hajunk.

Ha száraz a hajunk, mégis mi okozza a fejbőr zsírosodását?

Íme néhány a lehetséges okok közül:

  • bőrbetegségek,
  • genetika,
  • ha túl sokszor mosunk hajat,
  • ha sok mesterséges vegyi anyagot tartalmazó sampont vagy hajápolási terméket használunk.

Zsíros és viszkető fejbőr

A zsíros és viszkető fejbőr oka valószínűsíthetően a korpásodás.

Ha csak a fejbőr viszketését tapasztaljuk, abban az esetben a következő néhány ok merülhet fel:

  • olyan bőrbetegségek fellángolása, mint az ekcéma és a pikkelysömör,
  • hajápolási termékekben található vegyi anyagok – vagy egyéb külső kiváltó tényezők, ideértve a fényérzékenységet – hatására kialakuló allergiás reakciók.

Hajhullás mellett előforduló zsíros fejbőr

A kifejezetten zsíros fejbőrrel egy időben jelentkező hajhullás az alábbiak következményeként fordulhat elő:

  • genetika,
  • öregedés,
  • hajhagymák károsodása.

Házi gyógymódok és vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerekkel történő kezelések

Rengeteg mindent tehetünk meg az otthonunkban, illetve sokféle terméket vásárolhatunk meg a drogériában vagy patikában, ami segíthet a zsíros fejbőr kezelésében.

Ne felejtsük el, hogy ezekre a házi gyógymódokra vonatkozóan rendelkezésre álló evidenciák javarészt nem hivatalos forrásból származnak. Ezen kezelések eredményei eltérőek lehetnek személyenként. Ezek a javasolt módszerek nem helyettesítik a hagyományos terápiákat.

Halolaj

Korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló adatok arra engednek következtetni, hogy a halolaj segíthet a korpásodás fellángolásának kezelésében, amiről ismeretes, hogy hozzájárulhat a zsíros fejbőrhöz.

A halolaj rendszerint szájon át alkalmazható étrend-kiegészítőként kapható. Sokan az immunrendszerre és a szívre gyakorolt potenciális előnyei miatt is alkalmazzák a halolajat.

Aloe vera

Az aloe vera egy másik természetes gyógymód a korpásodás ellen, amit korábbi kutatások is megerősítenek. Használatának elterjedése abból eredhet, hogy képes a gyulladásokat kiváltó fellángolásokat kontrollálni.

Probiotikumok

A probiotikumokról úgy vélik, hogy jó megoldást jelentenek a gyulladás csökkentését illetően az egész szervezetben, ami segíthet a korpásodás fellángolásának kontrollálásában.

Nem áll rendelkezésünkre túl sok bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a probiotikumok kimondottan hatékonyak lennének a zsíros fejbőr kezelésére, van azonban néhány ilyen. Érdemes egyeztetni az orvosunkkal, hogy hasznosak lehetnek-e számunkra a probiotikumok.

Teafaolaj

A teafaolaj egy fertőtlenítő hatású szer, ami segíthet a baktériumok és gombák felszaporodásának megfékezésében. Ezek a felhalmozódások aknék kialakulásához vagy bizonyos fejbőrt érintő bőrbetegségek fellángolásához vezethetnek.

Hígítsuk fel a teafaolajat valamilyen vivőolajjal, például kókusz- vagy olívaolajjal, és tegyünk néhány cseppet az érintett területre.

Almaborecet

Az almaborecet egy közkedvelt szájhagyományon alapuló terápia, nem áll rendelkezésre azonban elegendő evidencia, ami alátámasztaná a rutinszerű alkalmazását bőrbetegségek esetén.

Egyes vélemények szerint hatékony gyulladáscsökkentő, és hozzájárulhat a haj pH-egyensúlyának fenntartásához. Az almaborecet mindkét említett tulajdonsága elősegítheti a faggyútermelés csökkentését és segíthet a bőrbetegségek fellángolásának megakadályozásában.

Az almaborecet azonban tovább irritálhatja a bőrünket, ha ekcémás a bőrünk.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk az almaborecetet, akkor hajmosás után tegyünk belőle néhány cseppet a fejbőrünkre. Hagyjuk hatni néhány percig, majd alaposan öblítsük ki.

Mit keressünk egy zsíros fejbőrre alkalmazandó samponnál?

A zsíros fejbőr ápolására kifejlesztett hatékony samponokban a következő néhány kulcsfontosságú összetevőt alkalmazzák:

  • víz (a sampon összetételének alapjaként),
  • nátrium-lauril-szulfát,
  • benzoil-peroxid,
  • szelén-szulfid,
  • nátrium-szulfacetamid,
  • ketokonazol.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha egy vagy több házi gyógymóddal próbálkoztunk, azonban a kezelés nem hozott eredményt, vagy ha az otthoni kezelések megkezdését követően bármilyen új vagy súlyosbodó tünetet észlelünk, forduljunk orvoshoz.

Az orvosunk vényköteles sampont vagy oldatot írhat fel. Amennyiben például az egyéb kísérőtünetek miatt a panaszok okaként a pikkelysömör merülne fel, többek között speciális, kéntartalmú sampon is felírható receptre. Krónikusan fennálló állapotok esetén pedig egyéb gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Bőrbetegségek vagy specifikus genetikai rendellenességek esetén keressünk fel bőrgyógyász szakorvost, például fluocinoniddal történő kezelésért, vagy a fellángolások kezelésével kapcsolatos orvosi javallatért.

Tanulságok

A zsíros fejbőr nem feltétlenül jelent problémát. Egy kis faggyú jó hatással van a hajunk egészségére.

Kellemetlenséget okozhat azonban, ha túl sok faggyú termelődik a fejbőrünkön. Ha azt szeretnénk, hogy a hajunk kevésbé tűnjön zsírosnak, akkor érdemes kipróbálni néhányat az előbb ismertetett gyógymódok közül.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; What Causes an Oily Scalp, and How Do I Treat It? (Healthline)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.