• Már az óvodákban el kell kezdeni a dohányzásellenes kampányt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

    Az óvodáskorúak körében is megindult Magyarországon a dohányzásellenes és dohányzás-megelőzési program - mondta Simics Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője csütörtökön Budapesten a Help elnevezésű, európai uniós dohányzás-megelőzési kampány sajtótájékoztatóján.

    Hirdetések

     Fagerström nikotinfüggőségi teszt
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>
    A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

    Bemutatnak olyan tárgyakat, amelyek elrettentő például szolgálnak a dohányzással szemben, lejátszanak egy hangkazettát, amelyre egy dohányos ember köhögését vették fel - közölte a főosztályvezető.

     Részben visszafordítható
    Érdemes tudni, hogy a dohányzás évekkel, évtizedekkel megrövidítheti az életet, de a dohányzás abbahagyásával a panaszok enyhülése, sőt az életkilátások javulása érhető el.
    Mit tartalmaz egy cigaretta?>>
    Hozzátette: abban bíznak, hogy a gyerekek mindezt otthon elmesélik, s ezzel szüleiket is segíthetik, hogy leszokjanak a dohányzásról.

    Simics Rita szólt arról, hogy az általános iskolásoknak is visznek a dohányzás ártalmairól szóló játékokat, így puzzle-t, ügyességi feladatokat és kvízeket.

    Ehhez kapcsolódóan létrehoztak egy honlapot is, a www.cikiacigi.hu internetes oldalon három korosztály, az előző kettőn kívül a 15-20 éves generáció is talál érdeklődésének megfelelő információt.

    A dohányzás káros hatásait mutatják be

    Utóbbiaknak figyelmét egyebek mellett arra hívják fel, hogy mennyit spórolhatnak, ha leteszik a cigarettát. R. Nagy András, a Help magyarországi kampányának szóvivője elmondta: orvostanhallgatók segítségével megmérték az arra vállalkozók szervezetében található szén-monoxid mennyiségét, például a Hungaroring egyes versenyein, a Balaton-átúszáson és több vidéki városban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel is a dohányzás ártalmait mutatták be, hiszen ez a gáz is akkor halmozódik fel, ha valaki ezt a káros szenvedélyt űzi - mutatott rá. Beszélt arról, hogy országos tv-csatornákon vetített reklámfilmekkel is a dohányzás káros hatásait igyekeznek bemutatni.

    Az Európai Bizottság 2005-ben indította a Help-programot, hogy segítsen leszoktatni a dohányzásról, illetve megakadályozni a rászokást és felhívja a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

    A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA