Dohányzás és terhesség - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Néhány napja tudtam meg, hogy babát várok, ezért azonnal letettem a cigit. Viszont most úgy érzem, elvonási tüneteim vannak. Mit tehetek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Leszokás a dohányzásról terhesen

Nagyon jó ötlet volt a dohányzás abbahagyása a terhesség felismerésekor. Ugyanis a nikotin, mint minden más drog számos problémát okozhat a terhesség során. Legfontosabb hatása a magzat méhen belüli fejlődésének elmaradása, azaz a retardáció.

Az ilyen újszülötteknek a szülés után sokkal nagyobb és több problémával kell megküzdenie, mint egészséges újszűlötteknek.

Az anyai panaszok nem feltétlenül a nikotinhiánynak tudhatók be, főleg ha a dohányzás csak napi pár szál cigarettát jelentett. Inkább a koraterhességre jellemző hányinger, hányás, fejfájás, rossz közérzet lehet a fő probléma.

Erre leginkább a bő folyadék (főleg szénsavmentes ásványvíz), a napi többszöri (6x, 10x-i) minimális mennyiségű étkezés és magnézium pótlás, vitamin fogyasztása ajánlott.

Ha mégis a fejfájás a fő gond, napi 1 tabletta fejfájáscsillapító bevehető alkalomszerűen vagy esetleg napi egy-két alkalommal kevés koffein bevitele (pl. kapuccsino) sem annyira ártalmas, mint a nikotin. Ez az állapot az első trimeszter után általában magától rendeződik.

Leszokás a dohányzásról

Mindenek előtt, le kell szögeznünk, hogy csodaszerek nincsenek. Minden szer csak akkor képes segíteni, ha kellően erős a leszokásra való elhatározás. A patikákban kapható szerek csak az elhatározás megvalósításában tudnak szerepet játszani. Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

(WEBBeteg - Dr Szilvási Ferenc szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.