• A C-vitamin fokozza a szürkehályog kialakulását?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kísérletek szerint a nagy adagban szedett C-vitamin fokozza a szürkehályog kialakulását, de a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a korosodó hölgyek szemére is vonatkozik.

    Svéd kutatók adatait az American Journal of Clinical Nutrition közölte. A C-vitamin egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, melynek folyamatos szedését szinte minden kóros állapot gyógyítására ajánlanak.

    Hirdetések

     A szürkehályog (katarakta)
    A katarakta (szürkehályog, szemlencse-homály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.
    A szürkehályog (katarakta) >>
    Az utóbbi években viszont több nagy vizsgálat arra utalt, hogy ez legfeljebb akkor igaz, ha valamilyen, súlyos betegség miatt valakinek C-vitamin hiánya van. Tovább bonyolították a helyzetet a nagy adag C-vitamint tartalmazó tablettákkal végzett állatkísérletek, melyek azt jelezték, hogy az ilyen kezelés gyorsítja az életkor előrehaladásával egyébként is megjelenő szürkehályog kialakulását. Susanne Rautiainen és munkatársai ezért ki akarták deríteni, hogy ez a megfigyelés mennyire igaz emberre is.

    Svédországban 1997 és 2005 között 24 593 korosodó hölgyet vizsgáltak mammográfiával. Az emlőrák szűrése mellett a nők igen részletes táplálkozási és gyógyszerszedési adatait is följegyezték, illetve azokat az információkat ugyancsak beszerezték, hogy kinek volt szüksége hályogműtétre a nyolc év során.

     Segítség az egészséges táplálkozáshoz
   • Vitaminok, nyomelemek adattára
   • Tápanyagtartalom
   • Élelmiszer adalékanyagok
   • Testtömegindex (BMI) kalkulátor
   • Optimális vérnyomás kalkulátor
   • Kiderült, hogy azokhoz képest, akik soha nem szedtek C-vitamint, vagy olyan multivitamin készítményt, mely C-vitamint is tartalmazott, az éveken át rendszeresen C-vitamint szedők sokkal gyakrabban és előbb kerültek szürkehályog miatt szemműtétre.

    A 65 évesnél idősebb nők szemlencséje 38 százalékkal gyakrabban elszürkült, ha valamilyen formában C-vitamin készítményt kaptak.

    Még aggasztóbb adatokat jelzett, hogy azoknak, akik hormonkezelésben is részesültek és szedték a C-vitamint, 56 százalékkal nagyobb lett a szürkehályog esélye, mint a vitaminkészítményt nem fogyasztóknak.

    Ennél is kockázatosabbnak bizonyult a mellékvesehormonnal kezeltek és C-vitamint szedők szemészeti állapota. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Évekkel ezelőtt már történt vizsgálat Ausztráliában, mely ugyancsak nem tudta bizonyítani különféle vitaminok, és egyéb, igen egészségesnek mondható antioxidánsoknak a szürkehályog kifejlődését megelőző, kedvező hatását.

    A svéd tanulmány még jobban megerősíti azt az igazságot, hogy a legtöbb vitamin alkalmazása csak akkor előnyös, ha ténylegesen vitaminhiány állapota alakul ki.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A csecsemőkori kólika

    WEBBeteg

    Ijesztőek lehetnek a tünetei, viszont kezelhető állapotról van szó! (x)

    A bőrápolás szerepe

    Vichy

    Ismerje meg a kifejezetten érett bőrre kifejlesztett kozmetikumok hatását! (x)

    C-vitamin - Előnyök és ártalmak

    Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont....

    Figyeljen rá, hol hordja a...

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a...

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az...

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani....

    C-vitamin - Miért fontos és miben fordul...

    A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a...

    Természetes és szintetikus vitamin - Nem...

    Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a...

    Gyermeknevelési naptár: az első év

    A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek születésétől egyéves koráig.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA