• Fogyatékosság, depresszió és az ünnepek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és depresszióssá tesznek. A túlzott elvárások a családi harmóniával kapcsolatban, az összejövetelek és az előkészületek miatti stressz, illetve a lehangoltság, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezte, sok negatív érzést okozhat a legcsodálatosabb időszakban.

    Stressz és depresszió

    Úgy érzi, depressziós az ünnepek alatt? Ha igen, nincs egyedül. Az ünnepek nagyon megterhelőek, stresszesek a legtöbb ember számára, de a fogyatékossággal élők számára még inkább az lehet. A depresszió oka lehet olyan egyszerű dolog is, mint az alváshiány, de bonyolultabb dolog is, mint például a komplikált családi kapcsolatok. Lehet, hogy retteg a családtagok látogatásától, mert úgy érzi, nem lesznek elég támogatóak, vagy nem szeretné meghallgatni a tanácsaikat, mellyel szerintük legyőzheti a fogyatékosságát. Lehet, hogy nem tud nemet mondani a meghívásokra, és most külön problémát jelent az ajándékok és a megfelelő öltözet beszerzése.

    Hirdetések

    Hatékony kommunikáció

    Az egyik legnagyobb probléma, amivel ilyenkor meg kell küzdeni, a hatékony kommunikáció, akár barátokról, munkatársakról, akár családtagokról vagy segítőről, gondozóról legyen szó. Ha nem tudja nekik pontosan elmondani, mit is érez, mire vágyik, akkor az életét sem fogja tudni irányítani!

    Sok fogyatékkal élő esik abba a csapdába, hogy mindig meg akarnak felelni a mások elvárásainak, úgy érzik, mindig kedvesen és beleegyezően kell viselkedniük az őket segítő, gondozó személyekkel, vagy azokkal, akik idejét igénybe veszik. Ebbe beletartoznak azok az ígéretek is, hogy részt vesznek egy olyan családi összejövetelen, melyről előre tudják, nem fogják rajta jól érezni magukat, vagy túlórát vállalnak, még akkor is, ha nincsenek elég jól hozzá.

    Ha Ön is ezek közé az emberek közé tartozik, próbálja meg előre tudatni a többiekkel, mi az, amit szívesen bevállal az ünnepekre, és mi az, amiből kimaradna – lehetőleg még időben, jóval azelőtt, hogy felmerülne a kérdés!

    Szezonális depresszió

    Tudta, hogy nagyon sok ember szenved a téli lehangoltságtól, szezonális depressziótól? Ők általában lehangoltak, szomorúak az ünnepi időszakban. Bár a tünetek az év bármely szakában előfordulhatnak, a szezonális depresszió leginkább a téli hónapokban jelentkezik. Szerencsére hatékonyan kezelhető fényterápiával, pszichoterápiával és gyógyszerekkel. Amennyiben tapasztalja magán a tüneteket, ne vegye félvállról, mint olyasmit, amit egyedül kell legyőznie!

    A depresszió gyakori tünetei a következők:

    • álmatlanság vagy túl sok alvás
    • szorongás
    • indokolatlan fogyás
    • reménytelenség vagy értéktelenség érzése
    • csökkent teljesítőkészség
    • a problémákra való koncentrálás
    • öngyilkossági gondolatok
    • alkohol és/vagy drogfogyasztás

    Amennyiben a depresszió felsorolt tünetei közül bármelyiket tapasztalja, fontos, hogy beszéljen róla orvosával! A segítség kérése nem a gyengeség jele, sőt, azt jelzi, hogy elég erős személyiség és felelősséget vállal az életéért!

    Barátok, család

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A barátok és a család is sokat segíthet a fogyatékkal élő betegnek azzal, hogy figyelnek a depresszió tüneteire, illetve támogatják, mikor a segítséget kér. Időnként elég, ha meghallgatják a beteget, vagy segítenek eljutni az orvosi konzultációra. Fontos, hogy felismerjék az olyan negatív viselkedéseket, melyek további beavatkozásokat igényelnek!

    Emellett a család és a barátok is segíthetnek abban, hogy enyhe, de nem túl erőszakos nyomást gyakorolnak a betegre, hogy minél több ünnepi programon, eseményen vegyen részt. Ne feledjék azonban, hogy bár jót tesz, ha kimozdul és emberek között van, a túl sok program akár további stresszhez vezethet! Segítség őt az ünnepi stressz csökkentésében – ezzel a legfontosabbat, a lelki békét és az egészséget adják neki ajándékba!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; verywell.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Hogyan okozhat a stresszes életmód haspuffadást?

    A feszültséggel teli mindennapok könnyen és igen hamar okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat. A kimerültség, türelmetlenség, a rossz hangulat és az alvásproblémák mellett számos egyéb negatív testi és lelki velejárója lehet a rohanó életmódnak. Tudta, hogy a gyakori puffadásos tüneteket is sok esetben a stressz válthatja ki?

    Szexszomnia: szex öntudatlanul

    Ebben a ritka betegségben szenvedő betegek alvás közben létesítenek szexuális viszonyt, ám másnap nem emlékeznek a történtekre. A betegség viszonylag jól kezelhető különböző generikus antidepresszánsokkal.

    Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

    Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

    Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

    Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA