Az edzőm nem engedett edzeni, ha az átlagom 3,5 alá csökkent

B-Life Magazin
megjelent:

Decker Ádám rengeteget köszönhet a sportnak. Az edzői, az edzések, illetve maga a közeg megtanította sok mindenre, amit a felnőtt életben is hasznosít. Ráadásul meggyőződése, hogy egy gyereknél a rengeteg edzés nem megy a tanulmányi eredmény rovására.

Erre Nagy Viktorral és Kis Gergellyel vízilabdázókkal egy egyesületet is alapítottak Modern Sport Akadémia néven. A válogatott vízilabdázóval természetesen nemcsak erről beszélgettünk…

Mióta sportolsz?

Anyukám úszóedző volt, így már kiskorom óta engem is és az öcsémet is körülvett a sport szeretete: fociztam, teniszeztem, többféle sportágat kipróbáltam. Azonban egyik sem tudott igazán lekötni. Végül 1991-ben, 7 évesen Anyu levitt magával az uszodába… Úszni mar tudtam, hiszen már korábban megtanultam a Balatonban. Szerettem, de az úszást, így, önmagában unalmasnak tartottam. Az egyik kollégája azonban éppen vízilabdát oktatott.

Gondolom azonnal rábízott…

Decker ÁdámAzonnal. Ez a sport már érdekelt. Lekötött. Ellentétben a sok egyéb sportággal, amit gyermekként kipróbáltam. Anyuék persze fontosnak tartották, hogy mozogjak; nekik mindegy volt, „csak sportoljon a gyerek”. Hálás is vagyok nekik ezért.

Mi az, amit a sportnak köszönhetsz?

Főkent az egészségemet. Habár ez azóta, amióta élsportoló vagyok, hogy is mondjam, nem teljesen fedi a valóságot. Igazából a csapatsportok nagyon jó szocializációs közeget biztosítanak. Az ottani hierarchiának köszönhetően hamar megtanulja a gyerek, hogy hol a helye. Én például igazi rosszcsont voltam, de a vízilabdának köszönhetően hamar „megjavultam”. Arról nem is beszelve, hogy a sport fejleszti a koncentráló képességet is.

Fogadjunk, azzal is gondjaid voltak.

Persze! Hiperaktívnak bélyegeztek. De ahogy elkezdtem edzésekre járni, már nem izegtem mozogtam órán. Sőt, a suli is egyre jobban ment. Egyébként azt veszem észre, hogy felnőttként is sokkal magabiztosabb, céltudatosabb vagyok. A sok sikerélménynek köszönhetően rengeteg önbizalmat ad a sportolás.

Fura, hogy nálad a rengeteg edzés nem ment a tanulás rovására. Sok gyereknél, feltételezem, ez nem így van…

Úgy gondolom, a sport inkább segíti a tanulást – javítja a tanulmányi eredményt –, amennyiben a pedagógus és az edző együttműködnek. Koncentrációs zavaros gyereket a sport fegyelemre tanít. Arról nem is beszélve, hogy a visszahúzódóbb természetűeknek segít abban, hogy megnyíljanak: minden dobott góllal növeli az önbizalmat. Sőt, ami a tanulmányi eredményt illeti, képzeld, az edzőm például nem engedett edzeni, ha az átlagom 3,5 alá csökkent.

Na, ez gondolom, nem sűrűn fordult elő. Hiszen akkor most nem beszélgetnénk.

Így van. Keményen hajtottam, edzéseken és az iskolapadban egyaránt. Nagyon jó edzőim voltak. A meccseken jól szerepeltem, így hamar kiválasztottak: felnőtt csapatba kerültem. 1999-ben volt az első, hivatalos, profi mérkőzésem.

Az első négy évet a BVSC felnőtt csapatában töltöttem, majd Gerendás György edzővel és még jó pár játékossal Egerbe mentünk. 2009-ig ott vízilabdáztam. Utána három évet a Vasasban játszottam, majd jött a jelenlegi csapatom, az A-Híd Szeged.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Nagy Viktorral és Kis Gergellyel alapítottunk egy egyesületet Modern Sport Akadémia néven. Pontosan azért, amiről mar korábban meséltem neked: szeretnénk összefogni a tanulást és az élsportot. Emellett jelenleg mérnökhallgató vagyok egy főiskolán; rendkívül vonz az autóipar.

Jó előre szaladtunk az időben. Rövidtávú célok?

Természetesen minél jobban szerepelni az Európa-bajnokságon, amit idén Budapesten rendeznek. Aztán 2016-ban, a riói olimpián. Meglátjuk, hogyan alakul.

Sok sikert!

(B-Life Magazin)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.