Győri kosarasok balesete - Hogyan történik a trauma feldolgozása?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Több hétig tartó folyamat is lehet, amíg feldolgozzák a tragikus eseményt, és újra pályára lépnek a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat múlt héten balesetet szenvedett tagjai. Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze egy személyautóval a csapatot a soproni mérkőzésre szállító autóbusz. A balesetben ketten meghaltak, többen megsérültek.

A baleset helyszínén meghalt Tapodi Péter klubigazgató, Fűzy Ákos vezetőedző pedig a kórházba szállítása után vesztette életét. Natasa Kovacevicnek, a csapat szerb játékosának amputálni kellett a lábfejét. Rajta kívül összesen hét sérültet szállítottak kórházba, ahol pszichológusok segítik a lelki felépülést.

A súlyos baleset részesei voltak maguk a csapattagok is, akiket ezen felül hatalmas veszteség ért, meghalt két vezetőjük. Ráadásul lemaradtak a mérkőzésről, kiestek a munkából. Nagyon fontos, hogy mentális segítséget is igénybe vehessenek a balesetet átélő csapattagok, lehetőleg röviddel a trauma bekövetkezése után, egyénileg és csoportosan is - mondta kérdésünkre Fejes Enikő sportpszichológus.

Meg kell élni a gyászt!

Az edző egyben a csapattagok vezetője is, aki koordinálja, összefogja a játékosokat, és most hirtelen elveszítették őt. Mindezek miatt különösen nehéz a feldolgozás, hiszen a csapat egyik kulcsszereplője hunyt el igen váratlanul.

Teret kell hagyni annak, hogy kifejezhessék érzelmeiket, átbeszéljék a történteket, azt, hogy milyen érzelmek kavarognak bennük, s hogyan élték meg az eseményt. Az ilyenkor megjelenő negatív reakciók (például sírás, düh, szomorúság) természetesek, megélésükkel enyhülhet a traumák okozta lelki fájdalom.

Egyénenként eltérő lehet, hogy kinél, milyen ütemben történik meg a történtek feldolgozása, ki hogyan küzd meg a kialakult helyzettel - teszi hozzá a szakember.

Ki segíthet?

Ilyen baleset alkalmával a pszichológia több részterületének együttműködésére van szükség a trauma pszichés feldolgozásában, a csapat újjáépítésében - mondja Fejes Enikő.

  • Katasztrófahelyzetek kezelésében jártas szakemberek már a baleset helyszínén is azonnali segítséget nyújthatnak a tragédia feldolgozásában.
  • Klinikai szakpszichológusok, akik a kórházban is segíthetik a baleset feldolgozását.
  • Sport szakpszichológusok, akik szintén már a folyamat kezdeti szakaszába bekapcsolódva egyéni és csapatszinten is segítséget nyújthatnak.

Új célok kellenek

Az azonnali segítségnyújtás után, illetve ezt a folyamatot folytatva, csoportos keretek között is megtörténik az érzelmek feldolgozása, ahol a csapat tagjai együttesen nyilváníthatják ki a balesettel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, valamint elkezdhetnek beszélni a klub jövőjéről, a rövid és hosszú távú célokról.

Felvetődnek olyan kérdések, mind a csapattagok, mind a klubvezetés szintjén, hogy hogyan tudják újjáépíteni a csapatot, ki lesz az új vezető edző, mikor lesz a következő mérkőzés, amelyen részt szeretnének venni, s milyen célokkal folytatják tovább a csapat tagjai - sorolja a sportpszichológus.

gyász

Mikor indulhat el az edzés?

Ezt nehéz most megmondani. Többen kórházban voltak és vannak, még tart a testi és lelki felépülés időszaka.

Minden tőlük, a játékosoktól függ – teszi hozzá Fejes Enikő. Amennyiben olyan fizikai és lelki állapotban lesznek a csapattagok, akkor folytatódhat a munka.

A közösen kitűzött cél, a legközelebbi mérkőzésen való részvétel segíthet a feldolgozásban, illetve motivációs erőt adhat, ha ezeket a mérkőzéseket a volt edzőjük, vezetőjük emlékének ajánlják.

Fűzy András klubelnök egyébként azt nyilatkozta az egyik sportcsatornának, hogy a játékosok szeretnék folytatni, ezzel is üzennek az elhunyt edzőiknek. A tervek szerint a magyar és az Euroligában indul a csapat.

„Mi egy sportklub vagyunk, ez a hivatásunk: a szurkolóink és a játékosaink csakis a kosárlabdázás folytatásával tudják feldolgozni azt a traumát és tragédiát, ami az elmúlt napokban ért minket. Ráadásul a magyar és a nemzetközi sportvilág is egyöntetűen mellénk állt részvétével és segítségnyújtással.”

Búcsúzás

Több százan vettek részt a győri szabadhegyi temetőben Tapodi Péter 45 éves klubigazgató pénteki búcsúztatásán. Az eseményen többek között a baleset következtében szintén elhunyt vezetőedző, Fűzy Ákos özvegye és gyermekei, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) vezetése, a sportág jeles hazai képviselői, valamint az Uniqa Euroleasing Sopron együttesének tagjai is megjelentek. A győri gárda játékosai közül azok lehettek ott, akik már nem szorulnak kórházi ápolásra. Szombaton Fűzy Ákos vezetőedzőt búcsúztatják.

Forrás: MTI

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.