• Az aranyérműtét

    WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az aranyér kezelése függ annak típusától és stádiumától. Számos esetben gyógyszerekkel és házi gyógymódokkal is kezelhető, ám előfordulhat az is, hogy sebészeti beavatkozás szükséges a panaszok megszüntetéséhez.

    Aranyér - A téma cikkei

    8/1 Az aranyér típusai és tünetei
    8/2 Az aranyér okai és megelőzése
    8/3 Az aranyér kivizsgálása
    8/4 Az aranyér gyógyszeres kezelése
    8/5 Az aranyérműtét
    8/6 Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal
    8/7 Amit az aranyérgyűrűzésről tudni kell
    8/8 Az aranyér lehetséges szövődményei

    A betegek általában a nagyobb mennyiségű vérzés vagy tartós fájdalom miatt fordulnak orvoshoz, aki elsősorban fizikális vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist, más esetben végbéltükrözés során sikerül megfigyelni az aranyereket.

    Belső aranyerek esetén a betegség első stádiumában nem látható semmilyen feltűnő eltérés. A második és harmadik stádiumban hasprés alkalmazására az aranyerek a végbélnyílásban megjelennek. A negyedik stádiumban az aranyeres csomók már folyamatosan a végbélnyílásból kitüremkedve helyezkednek el.

    A külső aranyerek minden esetben láthatók, megjelenésükhöz nem kell hasprést alkalmazni. Lilás színűek és mindig bőrrel fedett területen helyezkednek el. Kizáródás esetén színük kékesfekete a nekrotizált hámterületeken. Spontán megnyílásuk esetén kis vérrög jelöli helyüket vérszivárgás kíséretében.

    Bővebben! Mik a külső és belső aranyerek? Hogyan állapítható meg a stádiumuk?

    A gyulladt aranyerek felülfertőződhetnek, ilyenkor bőrpír, váladékozás, jelentősebb duzzanat látható. Korai stádiumban az aranyerek az ujj enyhe nyomására kiürülnek, így nem tapinthatók. Amennyiben már nem teljesen lapulnak el a csomók, az ismétlődő gyulladásra enged következtetni.

    Hirdetések

    Az aranyér gyógyszeres kezelése

    A betegség kezdeti stádiumában a gyógyszeres és diétás kezelésé a vezető szerep, amely fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő ülőfürdőkkel egészíthető ki. A kezelés célja a széklet puhítása, az aranyerek fertőtlenítése, a gyulladás megszüntetése, a fájdalom csökkentése. Amennyiben komolyabb a probléma (ezt jellemzően folyamatos vérzés, erős fájdalom jelzi), a sebészeti beavatkozás általában nem kerülhető el.

    A gyógyszeres kezelés mellett az aranyeres panaszokkal küzdőknek figyelniük kell életmódjuk, táplálkozásuk, szokásaik megváltoztatására is. A fájdalmat a párnán való ülés, az ülőfürdő csillapíthatja, a panaszokat kiváltó ok pedig elsősorban a táplálkozási szokások megváltoztatásával javítható.

    Bővebben Az aranyér gyógyszeres kezelése

    Sebészeti kezelés aranyér esetén

    Aranyér vagy daganat?

    Végbélvérzés esetén elsőrendű feladat a rosszindulatú vastagbéldaganat kizárása tükrözéses vizsgálattal. A bélfalat beszűrő daganat a belső aranyerek vénás útjait lezárva az aranyérbetegség rosszabbodását okozhatja vagy évek óta tünetmentes esetek fellángolásához vezethet.

    Amennyiben a gyógyszeres kezelés és az étrendi gyógymódok nem hoztak eredményt, a következő lépés az ambuláns sebészeti beavatkozások egyike. Az aranyérbetegség kezelésének célja a beteg tünetmentessé tétele, ha lehet, az aranyerek eltávolítása nélkül. Ismereteink szerint ugyanis az aranyeres párna fontos kiegészítő tényezője a végbél tökéletes zárásának. Az aranyér eltávolítása ezért csak az utolsó lehetőség, amit orvosa javasolhat.

    • Az injekciós scleroterápia a legegyszerűbb beavatkozás. A befecskendezett oldat gyulladást, majd hegesedést okozva zárja el az aranyér keringését. Szövődményként szövetelhalást, illetve a környékre is kiterjedő gyulladást okozhat. Csak az első és második stádiumú aranyerek kezelésére alkalmas.

    • A gumigyűrűzés a vérellátás megszüntetését az aranyér be- és elvezető ereire speciális eszközzel feljuttatott szorítógyűrűvel oldja meg. A módszer a második és egyesek szerint a harmadik stádiumban levő aranyeres csomók kezelésére is alkalmas. Egy alkalommal egy, esetleg két irányban végezhető el a kezelés. A kezelések között 2-4 hét szünet tartása javasolt. A leszorítás elhalást okoz, hegesedést, ami megszünteti az aranyeret. Szövődményeként felülfertőződés alakulhat ki fájdalmas duzzanatként.

    • Az aranyerek fagyasztását, infravörös sugárral, illetve lézerrel történő kezelését (electrocoagulatióját) a gyűrűzés kiegészítéseként vagy önállóan használják. Ezek az eljárások a hő szövetroncsoló hatását használják ki. Csak gyakorlott kézben adnak jó eredményt, alkalmazásuk nehéz, váratlanul nagy elhalásokat okozhatnak, annak minden súlyos, hosszú távú következményével.

    Az aranyeres csomók műtéti eltávolítása

    Aranyér eltávolítás: terhesség előtt vagy szülés után?

    Gyakori kérdések "Próbáljam meg végigcsinálni a terhességet és a szülést a már meglévő aranyér problémáimmal együtt, vagy terhesség előtt szedessem le azokat?"

    Dr. Papp Géza, sebész válasza az Orvos válaszol rovatban

    A belső aranyeres csomók sebészi eltávolítása (haemorrhoidectomia) az aranyérbetegség harmadik és negyedik stádiumának klasszikus kezelési módszere. Megvalósítja az oda- és elvezető erek lekötését, a megnagyobbodott csomók eltávolítását, és a kitüntetett irányokban végzett nyálkahártyasebzések között ép hámösszeköttetések megtartását, ami a szűkület nélküli gyógyulás előfeltétele. A sebek azonnali zárása javasolt az első székürítések fájdalmasságának csökkentése céljából. Nagy gyulladás esetén a nyitott műtétet részesítik előnyben.

    Új koncepció a végbél falának 2-3 cm széles körkörös kimetszése egy erre a célra kifejlesztett körkörös varrógéppel (Longo-műtét). Ennek hatására az előesett aranyerek visszahúzódnak eredeti helyükre és az aranyeres párna sem kerül kiirtásra, ami kedvező a végbél finom szabályozása szempontjából. Szintén új műtéti módszer az ultrahang vezérelt odavezető artéria aláöltés. 

    Kilátások az aranyérbetegség esetén

    Amennyiben a hirtelen emelés, köhögés, nyomás vagy a szülés alatt bekövetkezett aranyeresség jóindulatú és mérsékelt tüneteket okoz, a folyamat spontán gyógyulási hajlamára számíthatunk. Ezért ebben a stádiumban inkább az ágynyugalomból, ülőfürdőkből, vénás keringést javító gyógyszerek szedéséből és fájdalomcsillapításból álló konzervatív kezelés javasolt. A külső aranyeres csomók is csak trombózis fellépte esetén igényelnek sebészi beavatkozást.

    A kizáródott aranyerek visszahelyezése és konzervatív (gyógyszeres, illetve életmód) kezelése azonban igen hosszadalmas, sok gyötrődéssel jár, és végeredménye mégis az aranyerek műtéti eltávolítása.

    Az aranyérbetegség miatt operált beteget ambulánsan, egynapos sebészeti keretek között, vagy kórházi befektetéssel kezelt műtéte után rendszeres ellenőrzés alatt kell tartani. Ennek célja a korai szövődmények időbeni felismerése és kezelése (pl.: utóvérzés, fertőzés, fájdalom). Késői komplikációként a kontinenciazavarok, illetve a végbélszűkület kezelése, megelőzése a fő feladat.

    Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

     

    Lapozzon! Amit mi is megtehetünk aranyér esetén: házi gyógymódok és életmód
    DRPortal Ön orvos? Szakmai cikkek az aranyérbetegségről a DRportalon

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Még mindig tabu az aranyér - Beszéljünk a problémáról!

    A magyar fiatal lakosság 20 százalékát érinti az aranyeresség, 50 év felett pedig akár 50 százalékban is előfordulhatnak a szégyenkezve elhallgatott panaszok. Bár megjelenése gyakori, az aranyeresség mégis tabutémának számít.

    Az aranyér típusai és tünetei

    Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?

    Az aranyér kialakulásának okai és megelőzése

    Az aranyér a végbélnyílás körül vagy a végbél alsó szakaszában kialakuló elváltozás. Harmincéves korára az emberek fele megtapasztalja a viszketéssel és fájdalommal járó problémát, amikor ezek az erek kitágulnak, begyulladnak.

    Az aranyér hajlamosító tényezői

    Az aranyérbetegség a végbél leggyakoribb kóros elváltozása, a felnőtt lakosság nagy százalékát érinti. Különböző súlyossági fokban a legtöbb ember élete során találkozik a problémával.

    Mik lehetnek a kezeletlen aranyér szövődményei?

    Az aranyérbetegség sokak számára csupán a kellemetlen, fájdalmas tüneteket jelenti, ártalmatlan dolognak tekintik, és nem gondolnak arra, hogy ennek az állapotnak is lehetnek komolyabb szövődményei. A korai felismerés, a kivizsgálást követően megállapított terápiás módszer azonban segíthet megelőzni az aranyér okozta következményeket.

    Kerékpározás és aranyeres panaszok

    Az ülő életmód az aranyér kialakulásának egyik rizikófaktora. Emiatt felmerülhet a kérdés, hogy a kerékpározás is növeli-e a kockázatot, illetve már kialakult aranyeres panaszok esetén szabad-e biciklizni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kaphat választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.