• Úttörő beavatkozás Debrecenben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bravúros beavatkozással, eddig Debrecenben először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) neurológiai klinikáján - tájékoztatta Fuxreiter Margit, a centrum stratégiai igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI-t.

    Közlése szerint február 1-jén speciális eszközzel akut szélütéses beteg agyából távolítottak el sikeresen vérrögöt.

    A beavatkozás előzménye, hogy korábban a képalkotó diagnosztikában dolgozók és a neurológiai klinika munkatársainak együttműködésével sikerült beszerezni egy különleges,  a combverőéren keresztül az agyba vezethető, rendkívül drága, egyszer használatos eszközt. Ezzel lehetővé válik, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást - féloldali bénulást és teljes beszédzavart, némaságot - okozó vérrögöt  eltávolítsák, mint a palackból a dugót kihúzzák - ismertette a részleteket.

    Hirdetések

    Percről-percre

    A konkrét beavatkozásról elmondta: február 1-jén reggel 5 óra 30 perckor egy hajdúszováti férfi megbénult jobb oldalára és teljes beszédzavara alakult ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A beteg CT vizsgálata 1 óra 10 perc múlva megtörtént a DEOEC CT laboratóriumában. Ezt követően a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport 3 órával a stroke-ot követően az új eszközzel elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a teljes - beszédzavart és a fél oldali bénulást okozó - vérrögöt.

    A beteg 9 óra 10 perckor már teljesen tünet és panaszmentes volt, egy nap múlva pedig tünetmentesen sétált és beszélgetett a nővérekkel.

    Ez volt az első ilyen beavatkozás Debrecenben, de világszerte is csak válogatott központokban és kis számban tudják végezni.

    Csiba László professzor felhívta a figyelmet, hogy ezzel az eszközzel a beavatkozás csak és kizárólag az akut stroke első néhány órájában jöhet szóba, tehát régi, akár egy napnál idősebb érkatasztrófákban nem lehet alkalmazni.

    A professzor emlékezetett rá, hogy Magyarországon 50 ezer stroke történik évente,  ezek egyharmada maradandó rokkantságot okoz.

    Stroke


    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók? A leggyakoribb kérdések>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Hughes-szindróma: a nőket kétszer gyakrabban érinti

    Az antifoszfolipid szindróma (APS, más néven Hughes-szindróma) az immunrendszer zavart működése következtében kialakuló betegség, amelyre a vér alvadási zavara jellemző.

    A stroke idegrendszeri következményei

    A stroke (régebbi nevén gutaütés vagy agylágyulás) az agyállomány agyi erek betegsége következtében kialakult pusztulását jelenti. Ez a kór felelős a legtöbb rokkant állapot kialakulásáért. A betegek ágyhoz kötve, akár életük végéig is ápolásra szorulhatnak, mivel a stroke idegrendszeri következményei közé tartozik a tartós bénulás, valamint a beszéd- és nyelészavar.

    Beszédterápia stroke után - Mire számíthat?

    A stroke-betegségek okozta agyi károsodás következtében a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki beszédzavar. Bár a stroke gyakori velejárója, fontos hangsúlyozni, hogy más idegrendszeri betegségek következményeként is kialakulhat.

    Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

    Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

    A stroke kezelése

    A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.