Többfrontos gyógyír zúzódásra, húzódásra, rándulásra

Reparil - Támogatott tartalom
megjelent:

A Reparil gél optimális választás: nemcsak fájdalomcsillapító, de ödéma- és gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaz, mely közvetlenül hat az erekre, így csökkentve a duzzanatot és tovább csökkentve a fájdalmat. (x)

Az akut, tompa sérülésekről

Lágy szöveti sérülések esetén az izmokat és szöveteket ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik.

Húzódások, rándulások: húzódások, rándulások esetén az izmok szerkezetében a túlzott megterhelés hatására kisebb sérülések, apróbb szakadások jelentkeznek, mely ájdalmasabb, mint egy egyszerű izomláz. Hirtelen végzett erős és/vagy természetellenes mozgás következménye is lehet. Tipikus esete a sportsérülés, melynek hatására - a sérülés mértékétől függően - az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. A szervezet próbálja orvosolni a károsodást, ezért jelentkezhet merevség, duzzanat a sérülés helyén, az érintett terület begyulladhat.

Zúzódás: valamely testrész vagy izomzat tompa eszközzel vagy erővel való behatás miatt sérül meg, mely akkora nyomással jár, hogy annak szerkezete roncsolódik. Ekkor duzzanat keletkezik, és akár a mélyebben fekvő szövetek is sérülhetnek. A tompa sérülések sajátossága, hogy nem jár együtt nyílt seb keletkezésével, tehát a bőr ép, intakt marad, nem nyílik meg.

Sporteszközök

A tompa sérülések tünetei

  • Vérömleny: „tompa” sérüléseknél bár a bőr kifelé nem nyílik meg, „befelé” azért vérzik. A baleset kapcsán sérülnek a kiserek és a kapillárisok, fizikailag elszakadnak, ez az egyik oka a tompa sérülések mentén megjelenő vérömlenyeknek. Végeredményben nagyjából ugyanúgy vérzik, mint a nyílt seb, de csak oda, ahova tud: a szövetek közé.
  • Ödéma (vizenyősség): részben a fizikai behatásnak, de nagyobb részt a felszabaduló gyulladásos anyagoknak, köztük az úgynevezett bradikininnek köszönhetően, a (még épen maradt) kiserek és kapillárisok falának áteresztő képessége megnő. Normál körülmények között is lép ki bizonyos mennyiségű víz az erek falán keresztül, ez alkotja a szövetközti folyadékot, ami aztán a nyirokereken keresztül összegyűlik, és a nyirokkeringés révén visszaömlik a vénákba. Tehát a nyirokkeringés, a nyirok képződése és elvezetése normál körülmények között is működik, amikor azonban – mint a tompa sérülésnél is – a kiserek falának áteresztő képessége megnő, a nyirok jóval nagyobb mértékben termelődik, több vérplazma jut ki az erekből a szövetek közé, és nemcsak víz, hanem ilyenkor fehérje is.
  • Gyulladás: bár fertőzés nincs, hiszen seb sincs, azért egy steril gyulladást produkál a szervezet a sérülés helyén. Ez végső soron azért jó, hogy oda vonzza a „javító” sejteket, amelyek segítenek felszámolni a sérülést (bekebelezik pl a kijutott fehérjét). A felszabaduló gyulladásos mediátorok, mint a bradikinin, azonban amellett hogy odavonzza a szükséges fehérvérsejteket, az ödéma kialakulásában is ludas.
  • Duzzanat: a duzzanat részben a vérömlenynek, részben a vizenyősségnek köszönhető.
  • Fájdalom: egyfelől a mechanikai behatás miatt keletkezik fájdalom, ezt azonban később a duzzanat tovább fokozza: az izgalomba jövő fájdalomérzékelő idegeket a duzzanat (és az azzal járó nyomásfokozódás) tovább ingerli. Az ödéma, vizenyősség csökkentése a fájdalomra is jótékony hatású.
  • Melegségérzet: jellemzően a gyulladt terület melegebb is, mint a környezete (ezt szépen fejezi ki a magyar „gyulladás” szó).

Miért fontos a kezelés?

Alapvetően a gyógyulás magától is lezajlik, azonban a kísérő fájdalom eliminálása a beteg közérzetét nagyban javítja. Terápiás lehetőségek: pihentetés, borogatás, gyulladásgátló kenőcsök használata. Bármely károsodást is akarjuk kezelni, elsődleges fontosságú a sérült rész kímélése, a pihenés, felpolcolás és a fáslizás. A borogatás is hatásos lehet, ekkor a duzzadt végtagra hideg borogatás ajánlott, amely segít lehúzni a duzzanatot, majd a lelohadás után meleg vizes borogatást célszerű alkalmazni.

A pihenés pár napnál tovább nem tarthat, ugyanis ha túl sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt, nem megfelelően épül újjá a szerkezete. Mivel az izomsérülések gyulladásos fájdalommal járnak, ezért kezelésükre nem-szteroid gyulladásgátló hatású (NSAID) kenőcsöket, krémeket alkalmazhatunk, melyek nagy része recept nélkül kapható a patikákban.

Fontos kiemelni, hogy zúzódás esetén fájdalom is jelentkezik, a (steril) gyulladás mellett. A gyulladás fokozza a fájdalmat, ezért célszerű az nsaid gél használata, mert az gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Reparil

Miért a Reparil gél?

A Reparil gél négyes hatása:

  • fájdalomcsillapító
  • gyulladáscsökkentő
  • ödémacsökkentő
  • hűsítő

Az akut, tompa sérülésekre patikában kapható termékek általában egyetlen hatóanyagot tartalmaznak, valamilyen non-szteroidot (általában diclofenacot). Ezekkel szemben a Reparil gél nemcsak non-szteroid fájdalomcsillapítót tartalmaz (dietilamin-szalicilát), hanem ödéma- és gyulladáscsökkentő hatóanyagot is (eszcin), mely közvetlen hatással van az erekre, így csökkenti a duzzanatot, és tovább csökkenti a fájdalmat.

Bár a Reparil gél fájdalomcsillapító hatóanyaga nem előnyösebb a konkurensek hatóanyagánál, a második hatóanyaggal együtt maga a termék már előnyösebb választás. Alkoholtartalmának köszönhetően pedig felkenés után egyből hűsíti a problémás területet.

Gyakorlatilag tompa sérülések minden tünetére megoldás a Reparil gél!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.