• Orvosi bravúr - Petefészekszövet átültetés után szült

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Ez az első eset a világon, amikor egy nőnek két különböző terhességből születtek gyerekei lefagyasztott, majd kiolvasztott petefészekszövet átültetése eredményeként" - mondta el Andersen, aki az esetről a Human Reproduction című orvosi szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön számol be.

    Két gyereke született egy nőnek, miután termékenységét petefészekszövet átültetésével helyreállították. Ez az első alkalom, amikor az igen bonyolult kezelés két terhességet eredményezett.

    Hirdetések

    Claus Yding Andersen, a koppenhágai orvos, aki a nőt kezelte, elmondta: az eset megmutatta, hogy a termékenység megőrzésének megfelelő módja a petefészek szöveteinek tárolása. Mint hozzátette, a példa más lányokat és nőket is bátoríthat, akikre olyan kezelés vár, amely kárt tehet petefészkeikben.

    Lefagyasztott petefészekszövettel dolgoztak

    Andersen páciensének, a 27 éves dán Stinne Holm Bergholdtnak 2004-ben, rák elleni kemoterápiáját megelőzően távolították el és fagyasztották le petefészkéből származó szöveteit, majd gyógyulása után visszaültették azokat. Termékenységi kezelését követően a nő 2007 februárjában egy kislánynak adott életet.

    Az orvostudomány csodái


    Összegyűjtöttünk, néhányat 2009 orvosi "csodáiból". Az óévben jónéhány olyan különleges eset történt, amely még a páciensek kezelőorvosait is meglepte.
    Az orvostudomány csodái (Fotókkal)>>

    Ezután 2008-ban természetes úton fogant meg újra és 2008 szeptemberében ismét kislánya született. "Ez azt bizonyította, hogy a beültetett petefészekszövetek több mint négy éven át működőképesek voltak" - hangsúlyozta Andersen.

    A most 32 éves Bergholdt elmondta, hogy még most is normális menstruációs ciklusa van, ám férjével még nem döntöttek arról, akarnak-e több gyereket.

    "A lányok még nagyon kicsik és sok figyelmet igényelnek, de néhány év múlva lehet, hogy újra átgondoljuk" - közölte a páciens.

    Világszerte kilenc gyerek született eddig a módszerrel, amely a petefészek lefagyasztását, majd későbbi kiolvasztását és beültetését jelenti. Közülük háromnál Andersen végezte el a kezelést.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Így függ össze a PCOS és a magas AMH szint

    Az AMH értéke igen lényeges abból a szempontból, hogy a gyermekre vágyó nő tisztába kerüljön jelenlegi termékenységi állapotával, ugyanis ennek alacsony szintje a termékenység végét jelzi. Mivel a családalapítási hajlandóság manapság igencsak kitoldott, ezért igen sokakat érint az AMH abnormális értéke, főleg akkor, ha az illető PCOS-sel küzd.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

    A világon először született baba olyan petefészekszövet felhasználásával, amit még az anya gyerekkorában fagyasztottak le és ültettek vissza később a nő szervezetébe - tudósított a BBC hírportálja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA