Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre. Melyek ezek?

A téma cikkei - Köszvény

5/1 A köszvény és tünetei
5/2 Milyen vizsgálatokra számíthat? A köszvény diagnosztikája
5/3 A köszvény kezelése
5/4 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
5/5 A köszvény hosszú távú szövődményei

Bár sokan tévesen azt hiszik, de nem minden reumás betegség köszvény, és noha bizonyos klasszifikáció szerint a köszvény a reumás betegségek csoportjába sorolható mozgásszervi tünetekkel járó kórkép lévén, hátterét tekintve azonban mindenképp egy egyedi típusról van szó, más reumás betegségektől el kell különítenünk.

Köszvény - Okok, tünetek, kezelés

A köszvényes beteg szöveteiben és ízületeiben húgysavkristályok gyűlnek össze. Ennek következtében az ízületek közelében lévő, illetve azok részét képező csontok, valamint a vese is károsodhat, hosszú távon akár veseelégtelenség is kialakulhat. A köszvény kialakulásakor gyakorlatilag minden esetben már fennáll olyan veseprobléma, amely a húgysav kiválasztásának zavarával jár, és ez okozza a köszvényt.

A köszvény tünetei akut és krónikus formában is jelentkezhetnek.

Az akut formára jellemző valamely ízület vagy ízületek erős fájdalma, az ízületek felszínén a bőr kivörösödik, az ízületek megduzzadnak és meleg tapintásúak, a betegség lázzal is járhat. Egy ilyen roham rendszerint három napos.

A köszvény krónikus formája esetén az ízületek súlyosan károsodnak, vagy akár teljesen tönkremehetnek, ez fájdalommal jár, illetve jellemző a vesekőképződés és a veseelégtelenség. A köszvény tünetei kezelhetők gyógyszeres terápiával, azonban ajánlott emellett a táplálkozási előírások szigorú betartása is, ez a krónikus betegségben szenvedők állapotát jelentősen javíthatja.

Ha Önnél fennáll a köszvény gyanúja, vagy köszvényes panaszokkal küzd, mielőbb keresse fel orvosát!

Reuma - Okok, tünetek, kezelés

A reuma autoimmun betegség, amely az ízületeket támadja meg. Az immunrendszer eddig ismeretlen zavara okozza. Következtében az ízületek krónikus gyulladása alakul ki, ami erős fájdalommal és duzzanattal jár, a köszvényes tünetekhez hasonlóan.

A krónikus reumás folyamat általában nem csupán az ízületek károsodását okozza, hanem rendszerint egyéb szervek gyulladásával is társul. A köszvénytől eltérően a reumánál nem csak a csontok ízületei érintettek, a reuma ugyanis az izmokat, a kollagént és a szervek működését is érinti és befolyásolja. A reuma összefoglaló név, csaknem négyszáz különböző reumás betegséget ismerünk, ezért is nehéz diagnosztizálni a reumás betegségeket. A reumának számos kezelési módja lehetséges, melynek fontos eleme a fájdalomcsillapítás.

Minden, amit a köszvényről tudni kell

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; nutriinfo.de
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Növényi alapú táplálkozás
Növényi alapú táplálkozás

Hogyan álljunk rá át?

Menstruáció előtt
Menstruáció előtt

Miért jelentkezhetnek megfázásszerű tünetek?

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.