Nyáron még fontosabb a megfelelő cipőválasztás

Emineo Magánkórház
megjelent:

Lassan beköszönt az igazi nyár, amikor leginkább mezítláb, vagy szellős papucsokban, szandálokban érezzük majd jól magunkat. Sokszor azonban éppen ezek a könnyed nyári lábbelik a legfőbb okozói súlyos mozgásszervi problémáknak, így nem árt az óvatosság.

Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások, és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják. Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

Többnyire a magas sarkú cipőket kárhoztatják, és óvnak attól, hogy a hölgyek sokat viseljenek ilyen lábbeliket, pedig hasonló gondokat okozhatnak a lapos talpúak is. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa szerint tisztában kell lennünk azzal, mekkora a lábunk.

- Nem egyformák a lábaink. Tudnunk kell, hogy melyik a hosszabb, a szélesebb és ennek megfelelően kell cipőt választanunk. Inkább mindig a nagyobbat vegyük meg a nagyobb lábfejünkhöz. Emellett az is fontos, hogy milyen anyagból készült a cipő! Mivel ezeket a lábbeliket mezítláb hordjuk, olyat válasszunk, amelynek természetes anyagból készült a borítása, bőrből vagy parafából készítették – javasolta Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész.

A nyári cipők éppolyan károkat okozhatnak egész napos viselet során, mint egy magas sarkú: a flipflop pluszmunkának teszi ki a lábunkat, ettől az állandó fokozott izomműködéstől pedig jelentős fájdalmakat élhetünk át, idővel pedig előláb-deformitás is kialakulhat.

- Nyitott cipőkben nem tudunk súlypont-helyreállító cipőbetéteket hordani, ebben az időszakban, ezt kompenzálva, a legtöbbet mezítláb kellene lennünk. Otthon, aszfalton, egyenes talajon nem sok értelme van a mezítlábas közlekedésnek, az igazán hatásos az, ha egyenetlen talajon, kavicsos, homokos, füves területen gyalogolunk. Előfordul azonban, hogy erre nincsen lehetőség, ilyenkor a naponta többszöri lábtornát szoktam javasolni – tette hozzá a szakember.

Nem árt tehát az óvatosság, nyáron is gondoljuk át, milyen cipőt viselünk. Rendszeresen váltsuk a lábbeliket és a körülményeknek megfelelően válasszunk. Strandra kiváló viselet a flipflop, városnézésre viszont légáteresztő, természetes anyagból készült, zárt cipőt vegyünk fel, amely tartja a lábfejünket és a bokánkat. Ha mégis úgy érezzük, megterheltük a lábunkat, megduzzadt a bokánk, sántikálunk, ne késlekedjünk, hiszen minél hamarabb megkezdjük a megfelelő terápiát, annál gyorsabb a gyógyulás is.

A sarokfájdalom okai és kezelése

A sarokfájdalom meglehetősen gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Az okokról és a kezelés lehetőségeiről dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa, sportorvos beszélt. A sarokfájdalom okai és kezelése

(www.emineo.hu)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.