• Kékszalag rózsaszín lufikkal

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 46. Kékszalagon induló több száz hajó kapitánya a verseny harmadik percében rózsaszín lufikat enged majd a magasba, hogy így hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Halom Bori egy borzasztóan kedves, sportos, céltudatos nő. Hat éves kora óta vitorlázik, és bár nem kérdeztem, elárulta a korát: idén 41 éves, május 21-én volt a születésnapja. Ebben az évben is indul a Kékszalagon, mint már oly sokszor korábban, a tavalyi versenyt azonban ki kellett hagynia: 2012 november hatodikán rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a mellében.

    Azt mondja, azon a napon, minden megváltozott.

    Egy hónap múlva megoperálták, majd kemoterápiás és sugárkezelésen is részt kellett vennie, és még további 5 évig hormonkezelésre szorul. Bori attól a naptól kezdve folyamatos harcot vív egyrészt a betegség ellen, másrészt azért, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre: saját példáján keresztül szeretne segítséget nyújtani mindazok számára, akik mellrákkal küzdenek. Küldetésének érzi, hogy minden nőhöz eljusson az üzenet: nem vagy egyedül a problémáddal, szállj szembe a betegséggel, hiszen a mellrák után is van élet! Blogot vezet, ahol személyes tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, nagyjából 30 mellrákban érintett önkéntessel segítenek a sorstársaiknak hasznos tanácsokkal, praktikákkal vagy olykor csupán egy támogatást és erőt adó szóval, és apró, ám megható ajándékkal kedveskednek az utolsó kemoterápiára érkező sorstársaiknak.

    Hirdetések

    Sajnos egyre többen szembesülnek a betegséggel, pedig rendszeres önvizsgálattal és szűrésekkel megelőzhető lenne a betegség kialakulása. A számok pedig elrettentőek:

    Magyarországon évente 7 000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot,
    ebből 2000 eset végződik halállal a késői felismerés miatt!
    Beszélni kell róla, mert minden évben egyre többen betegszenek meg!
    Beszélni kell róla, mert egyre több 30 év alatti nőt érint!
    Beszélni kell róla, mert a nők 40 %-a jár csak szűrésre!

    Bori és Litkey Farkas - aki évek óta önkéntes alapon foglalkozik beteg, illetve gyógyulóban lévő gyerekek és felnőttek élményvitorláztatásával – a Kékszalag tizenegyszeres győztese régóta jóban vannak, így nem is volt kérdés, hogy Litkey segítségével és a Magyar Vitorlás Szövetség közbenjárásával az idei verseny, nem csak a 80 éves jubileum miatt lesz emlékezetes.

      

    Fotó:mellrakom.blog.hu

    A versenyen résztvevő közel 600 hajó ugyanis a mellrák elleni harc nagyköveteként fut majd ki a kikötőből és veszi fel a küzdelmet a hullámokkal. A rajt utáni 3. percben minden hajó fedélzetéről útnak indul egy-egy rózsaszín léggömb az ég felé, rózsaszínbe öltöztetve a horizontot. A léggömbök a mellrák elleni küzdelmet szimbolizálják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    „Amikor az ember sportolóként ráébred, hogy mások odafigyelnek arra, amit ő mond vagy tesz, szinte kötelességének érzi, hogy példát mutasson. Én hat évvel ezelőtt jutottam el erre a felismerésre. Először azt hittem, hogy én csak adok valamit, de valójában nekem ugyanakkora feltöltődést jelent azt látni, hogy a gyerekek csillogó szemmel néznek a hajóra. A fedélzeten elfelejtik a megpróbáltatásokat, ismét vidámak és gondtalanok, én pedig boldog vagyok, hogy ennek részese lehetek.”

    „A betegség talán legnehezebb része, hogy az ember elszigetelődik, mert azt hiszi, egyedül van a problémájával. Ez nem igaz, hiszen mindig akad valaki, aki segíteni szeretne. Aztán csatlakozik hozzájuk még valaki, aztán pedig mások is… Így jöhet létre egy nagy közösség, ami már elég erős hozzá, hogy valódi változást indítson el. Remélem, hogy hamarosan annyian leszünk, mint a vitorlások a vízen vagy a rózsaszín lufik az égen.”

    (hajovilag.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőben tapintott csomó még nem jelent azonnal rákot, igaz tény, hogy mindenki először a legrosszabbra gondol. Pedig a melldaganatok nagyobb része, több mint kétharmada jóindulatú elváltozás. Természetesen ennek az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Az emlőrák a kismamákat is veszélyezteti - Az önvizsgálat életet menthet

    Terhességi emlőrák? Ugyan kevesebbet beszélünk róla, de sajnos létezik. Terhességi emlőráknak nevezzük, amikor a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő egy éven belül diagnosztizálunk emlőrákot! Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program éppen ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé ismert terhességi emlőrákra is felhívja a fiatalabb generációk figyelmét.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.