• A cisztás fibrózisban szenvedők esélyei betegcentrumokkal javíthatók lennének

    Szerző:
    WEBBeteg

    A jelenlegi nyolc helyett, elég lenne hat központ a cisztás fibrózisban szenvedők kezelésére, s az erőforrások ilyen jellegű koncentrálásával és a kevesebb, de jobban felszerelt centrumok létrehozásával, javítani lehetne a betegségek ellátását és életesélyeit - közölte Gönczi Ferenc, a debreceni Kenézy Kórház osztályvezető gyermekgyógyásza pénteken az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

    Az Európai Cisztás Fibrózis Hete rendezvénysorozat apropóján, a főorvos kiemelte a program célját, jelesül a döntéshozók figyelmének felhívását, az anyagcsere-betegségben szenvedők egyenlő esélyeinek biztosítására. Gönczi Ferenc az MTI-nek a magyarországi ellátás helyzetére irányuló érdeklődésére leszögezte, hogy "ez pénz kérdése". Mint  hozzátette, jelenleg nyolc vidéki és több budapesti központban folyik a betegellátás, de elég lenne körülbelül hat, kiválóan felszerelt centrum és több ellátó központ.

    Hirdetések

    A betegség, idejében diagnosztizálva kezelhető, a nagyobb centrumokba elég lenne, a mintegy hatszáz hazai betegnek évente egyszer eljárni átfogó kontrollra, míg a kisebb, lakóhelyhez közeli ellátó helyeken folyhatna napi kezelés - magyarázta. Ezzel tehermentesítenének több kórházat, nem forgácsolódnának szét az erőforrások és a pénz, ami végső soron a betegek életének meghosszabbodását, ellátásuk javulását jelentené. A cisztás fibrózis az életet veszélyeztető egyik leggyakoribb, örökölhető anyagcsere-betegség, amelyet egy hibás gén okoz - ez felelős bizonyos mirigyek váladéktermeléséért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegek sorsát döntően a tüdő állapota határozza meg, a tünetek a legenyhébbtől a súlyos tüdő- és emésztési zavarokig terjedhetnek. Gyakori tünet a hörgőtágulat, a tüdőfibrózis, de a betegséghez máj- és veseelégtelenség, vagy cukorbetegség is társulhat - fejtette ki Gönczi Ferenc. Közlése szerint Debrecenben látják el az ország betegeinek mintegy 10 százalékát, a kórház két fekvőbeteg- és három járóbeteg-ellátó részlegén. A sajtótájékoztatón bemutatkozott két, fibrózisban szenvedő felnőtt korú személy is, szemléltetve, hogy megfelelő ellátással teljes életet lehet élni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    A cisztás fibrózis kialakulása és kezelése

    A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

    Állami gondozott gyermekeken segítő alapítványt hoz létre Vásáry Tamás

    A Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a nemzet művésze az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában beszélt erről.

    Virtuózok - Jótékonysági árverés Kormányos Vanessza megsegítésére

    Jótékonysági árverést tartanak a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Kormányos Vanessza megsegítésére november 30-án a budapesti New York Palotában; a fiatal hegedűművész az M1-en futó Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor korábbi résztvevője.

    A cisztás fibrózisban szenvedők napja a szombat a Korányiban

    Először rendezik meg szombaton a cisztás fibrózisban szenvedő betegek és hozzátartozóik napját, a rendezvénynek az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet ad otthon.

    Segítse Ön is Vivien gyógyulását!

    Vivien még nincs három éves, de már kilencszer feküdt kórházban egy olyan ritka betegség miatt, amit az orvostudomány jelenleg még nem tud gyógyítani. A szülők azonban mindent megtesznek azért, hogy az állandó kezelések ellenére a kislány boldog lehessen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások