H1N1 járvány - Kik betegszenek meg Magyarországon?

Független Hírügynökség
megjelent:

A 46. héten 172-en kerültek kórházba influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt közülük 15 embert kezeltek intenzív osztályon, súlyos légzési elégtelenség miatt 8 betegnek lélegeztető gépre volt szüksége.

32 százalékkal nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók aránya november 9-e és 15-e között az egy héttel korábbihoz képest, tehát a 46. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján a becslések szerint 22 100 influenzaszerű fertőzés fordult elő, ami országos járványt jelent - többek között ez derül ki az Országos Eoidemiológiai Központ (OEK) jelentéséből.

A laboratóriumba küldött mintákból 134 esetben igazolták a világjárványt okozó A(H1N1) vírust, ezekkel együtt Magyarországon már 481 a bizonyított újinfluenzás esetek száma.

A legtöbb megbetegedés Pest megyében és Budapesten fordult elő: ezerből 6,4 illetve 5,4 ember fordult orvoshoz. A leginkább Heves megyében terjedt a vírus: az előző heti több mint háromszorosára nőtt az influenzások száma.

A 46. héten 172-en kerültek kórházba influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt közülük 15 embert kezeltek intenzív osztályon, súlyos légzési elégtelenség miatt 8 betegnek lélegeztető gépre volt szüksége.

A fertőzöttek életkorok szerint

További cikkek az új influenzáról

A betegek 29,1 százaléka 0-14 éves gyermek, csaknem negyede (23,5 százalék) 15-24 éves fiatal, ötöde (19,5 százaléka) 25-34 éves volt, a 35-59 évesek aránya 22,2 százalék, míg a 60 éven felülieké 5,7 százalék körül alakult.

35 óvodából és iskolából érkezett influenzajárványról jelentés az ÁNTSZ intézeteihez (19 általános iskola, 11 óvoda, 3 középiskola, 2 vegyes iskola).

Az intézmények 43 százaléka fővárosi volt, 5-5 intézmény Pest és Fejér megyei volt.

Az érintett óvodákban és iskolákban a megbetegedési arány 11-94 százalék között változott, az átlag 50-60 százalék volt.

Két gyerek került kórházba. A nagyarányú megbetegedés illetve a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása miatt 5 intézményben rendelt el az intézmény vezetője saját hatáskörében óvodai, iskolai szünetet.

Az OEK összegzésként megállapítja, hogy a 46. héten Magyarországon országos, mérsékelt influenza járvány alakult ki.

A világjárványt okozó H1N1 vírustól a 46. héten megerősített 134 új esettel együtt összesen bizonyítottan 481 ember fertőződött meg, közülük 7-en haltak meg.

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.