Mennyi a vetélés esélye a terhesség során? Áttekintés hétről hétre

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A vetélés esélye hétről hétre változik a terhesség során. Azt általánosságban megállapíthatjuk, hogy minél több hét telik el, minél fejlettebb és életképesebb a terhesség, annál kisebb az esélye a terhesség elvesztésének.

Az alábbi százalékos értékek természetesen csak nagy átlagokat jelentenek, minden nőnek egyénileg lehet kisebb vagy nagyobb az esélye a vetélésre az egyéni kockázati tényezők, alapbetegségek ismeretében.

A vetélés akkor is bekövetkezhet, amikor egy nő még nem is tudja, hogy terhes. Azután, hogy orvosi vizsgálat során, az ultrahangon megállapítják az embrió szívműködését, jóval ritkábban fordul elő vetélés, mint előtte. Amikor egy nő már tudja, hogy terhes, a terhesség elvesztésének az esélye 10-15%.

Vetélés hétről hétre

A vetélés leggyakoribb okait a nők sajnos nem tudják befolyásolni, hiszen például a korai terhesség során a vetélés leggyakoribb oka valamilyen genetikai rendellenesség. A vetélések mintegy 80 %-a az első trimeszterben következik be, a betöltött 12. terhességi hétig.

A vetélések sokszor nagy pszichés teherrel járnak, de fontos megjegyeznünk, hogy ezek a genetikai rendellenességek az élettel össze nem egyeztethető betegségeket okoztak volna, a legtöbb esetben a következő terhesség során nem kell az eltérés ismétlődésétől tartani, és jó eséllyel a következő terhesség egészséges lesz.

Az embriók fejlődésük során nagyon érzékenyek a károsító külső hatásokra. Ilyen pl. az alkoholfogyasztás is. Ahogy erősödik, fejlődik a magzat, annál kevésbé lesz kitéve a környezete káros hatásainak. Ezért is fontos, hogy amikor egy nő megtudja, hogy terhes, mihamarabb változtasson a potenciálisan terhességre ártalmas szokásain.

Átlagos vetélési kockázat

3-4. terhességi hét

A beágyazódás időszaka kb. egy héttel az ovulációt követően kezdődik. Az utolsó menstruációtól számolt 4. héten már a terhességi teszt pozitív is lehet. A terhességek 50-75 %-a szakad meg, mielőtt egy nő a terhességi tesztet elvégezhetné, és csak ritkán sejtik a tünetekből, hogy terhesek lehettek.

5. terhességi hét

Egy 2013-as tanulmány szerint a vetélés esélye ebben a terhességi korban igen változó lehet, átlagosan 21,3 %.

6-7. terhességi hét

A fent említett tanulmány szerint a 6. terhességi hét után mindössze 5 %-ban következik be vetélés. Általában 6 hetes terhesen már látható a szívműködés is az embriónál.

8-13. terhességi hét

Az első trimeszter második felében a vetélések száma tovább csökken, 2-4 %-ban következik be.

14-20. terhességi hét

A 13. hét után a 20. terhességi hétig a terhesség elvesztésének az esélye kevesebb, mint 1 %.

A 20. terhességi hét után több országban már szülésről, nem élő magzat esetén halvaszülésről beszélnek. Van, ahol ezt a 22. héttől számítják, Magyarországon a betöltött 24. terhességi héttől számít szülésnek a magzat világrahozatala. A 22-23. terhességi héten született magzatok túlélési esélyei a legfejlettebb technikák mellett is sajnos nagyon csekély, de a 24. héttől a túlélésük hétről hétre javul, és a szövődmények kockázata szintén hétről hétre csökken. A fejlett országokban a betöltött 26. héten született újszülöttek kb. 77 %-a, míg a 30. hét után születettek közül szinte az összes újszülött életben marad.

A vetélés fentebb felsorolt százalékos kockázata természetesen nagyon sok egyéb tényezőtől is függ, és az életkor, egyéb betegségek és egyéb környezeti tényezők, vagy jellegzetes fertőző betegségek nagymértékben megváltoztathatják a számokat.

Bővebben Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Mit kell tudni a vetélésről?

Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Vetélés
A hivatalos orvosi megnevezése a spontán vetélés. Magyarországon vetélésnek hívjuk a terhesség betöltött 24. hete előtti megszakadását, amikor 500 gramm súly alatti, életjelenséget nem mutató magzat születik.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.