• Megtermékenyítés segítséggel: milyen módszerek léteznek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A párkapcsolatok 15-20 százalékában figyelhető meg, hogy minden próbálkozás ellenére sikertelen a gyermeknemzés. Amikor felmerül a fertilitási problémák valamelyike, hetekig tartó vizsgálatok után derülhet fény arra, hogy pontosan melyik az a beavatkozás, amely az egyéni eredmények alapján alkalmazható.

    Alapvetően megkülönböztetjük az eljárás módja szerint az anyaméhen belüli, valamint a mesterséges körülmények között zajló művi megtermékenyítési folyamatokat.

    Méhen belüli beavatkozás: inszemináció

    Az inszemináció egy asszisztált reprodukciós eljárás, amely a mesterséges megtermékenyítési módok közül a legkíméletesebb. A kezelés során a leendő kismamánál először a lehető legkíméletesebb módon, hormonkészítményekkel peteérésre késztetik a szervezetet. Ezt követően ultrahangvizsgálatokkal folyamatos megfigyelés alatt tartják a tüszők érését, majd a legalkalmasabb érettségi állapotban tüszőrepedést váltanak ki. Ekkor kerül sor a teljesen fájdalommentes beavatkozásra. Egy vékony katétert vezetnek a hüvelyen keresztül közvetlenül a méhbe, így juttatva a megfelelő helyre a spermiumokat.

    Hirdetések

    A spermium származása szerint az inszeminációnak két fajtája létezik:

    Homológ inszemináció (AIH): a kezelésben résztvevő pár férfi tagjának hímivarsejtjeit fecskendezik a méhbe.

    Donor inszemináció (AID): amennyiben a férfi spermája nem megfelelő minőségű a fogantatáshoz, vagy a nő egyedülálló szülőként szeretne teherbe esni, lehetőség van idegen (pl. spermadonor által adományozott) spermium használatával is elvégezni az inszeminációt.

    Milyen esetekben alkalmazható?

    • a női oldalon nem található probléma, tehát az ivarszervek egészségesek és a szervezet is megfelelő állapotban van egy kisbaba kihordásához
    • a kivizsgálások a férfi esetében sem mutattak ki kóros eltérést
    • a spermiogram kis fokban csökkent spermiumszámot, vagy a spermiumok nem megfelelő mozgékonyságát mutatta ki
    • pszichés- vagy szervi eredetű ejakulációs képtelenség áll fenn
    • a pár szexuális kapcsolatának indokolt hiánya (pl. testi fogyatékosság)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mennyire lehet sikeres?

    Az inszemináció a normál házasélethez képest néhány százalékkal javítja a teherbeesés esélyét, hiszen a spermiumok célzottan a méhbe kerülnek, pontosan a megfelelő időpontban. A spontán próbálkozások esetén nagyon nehéz a megfelelő időzítést megtalálni, ezért a kezeléssel nagyobb esély van a várva várt terhesség bekövetkezésére.

    Testen kívüli eljárások: lombikbébi kezelés, ICSI, AHA

    A testen kívül végzett beavatkozásokat egészen az embriók osztódásának fázisáig mesterséges körülmények között hajtják végre. Az ilyen típusú kezeléseket többnyire az indokolja, ha a pár valamely tagjánál felfedezhető valamilyen komolyabb, terméketlenséghez vezető eltérés.

    A testen kívüli eljárásoknak három típusa ismert:

    1. Lombikbébi kezelés (in vitro fertilizáció, IVF)

    Az in vitro fertilizáció egy hosszabb folyamat, amely több lépésből és folyamatos kontrollvizsgálatokból tevődik össze. Első lépésként a leendő kismama szervezetét egyénre szabott hormonkezeléssel arra késztetik, hogy beinduljon benne a megfelelő peteérési folyamat. A ciklus megfelelő napján ultrahangos kontrollvizsgálat során vizsgálják meg, hogy a petefészkekben megfelelő módon érnek-e a tüszők.

    Amikor elérik a megfelelő állapotot, hüvelyen keresztül leszívják a megtermékenyítéshez szükséges petesejteket, amelyeket speciális körülmények között, tápoldatban tárolnak. Így laboratóriumi körülmények között ugyan, ám a sejtek számára optimális környezetben történhet meg a megtermékenyítés. A megfelelő módon osztódó, legéletképesebb embriók kiválasztása után következhet a visszahelyezés, az embriótranszfer, vagyis a méhbe történő beültetés. Általában legalább 1-2 szabályosan osztódó embrió kerül vissza az anyaméhbe, hogy a terhesség sikerességét biztosítsák.

    Milyen esetekben alkalmazható?

    • komolyabb szervi eltérés mutatható ki (pl. kétoldali elzáródott petevezeték)
    • a spermiogram jelentősen csökkent spermiumszámot vagy nem megfelelően mozgékony hímivarsejteket mutatott ki
    • kritikus hormonprobléma áll fenn
    • az anya előrehaladott életkorban van
    • a pár több sikertelen inszemináción van túl

    Mennyire lehet sikeres?

    Az IVF sikerességének számos tényezője lehet. Miután a teljes folyamat egészen az embrionális állapotig fokozottan felügyelt és a legoptimálisabb körülmények között zajlik, a test, valamint a biológiai óra határozzák meg a továbbfejlődés sikerességét.
    Az eljárásban részt vevő nők életkora a leginkább meghatározó tényező, hiszen – ahogy a természetes úton történő teherbeeséskor is – a 37 év alattiak körében nagyobb arányban figyelhető meg sikeres gyermekáldás.

    2. Asszisztált reprodukció (Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás, ICSI)

    Az ICSI a lombikbébi kezelés egyik altípusa, amely alapvetően az eljárás módjában tér el az IVF-től. Magyarországon immár 20 éve alkalmazott módszer, amely kifejezetten azoknak a pároknak nyújt segítséget, akiknél a férfi spermaképe olyan értékeket mutat, amely arra enged következtetni, hogy természetes úton igen csekély esély van a megtermékenyülésre.

    Az eljárás sokak számára ismerős lehet, mert a mesterséges megtermékenyítés bemutatására rendszerint ezt a folyamatot szokták modellezni: a petesejtet rögzítik, és egy igen vékony tű segítségével, mikroszkóp alatt fecskendezik bele az egyetlen spermiumot. Az eljáráshoz a petesejtet előkezelik, a sejtet körülvevő védőréteget különböző enzimekkel elvékonyítják. A spermiumot egy üvegkapillárisba szívják fel, ahonnan közvetlenül a petesejt belsejébe úsztatják, így elkerülhetetlen találkozás jön létre a két ivarsejt között.

    Milyen esetekben alkalmazható?

    • a spermiogram eredményei alapján a férfi hímivarsejtjei nagyon alacsony számban mutathatóak ki
    • magas a kóros spermiumok száma
    • a spermiumok nem eléggé mozgékonyak
    • nem elegendő számú a célzott mozgású hímivarsejt
    • azoospermia esetén: amikor az ejakulátumban egyáltalán nem található spermium – az eljáráshoz a heréből, illetve mellékheréből kinyert szövetből is használható spermiumokhoz lehet jutni
    • többszöri sikertelen IVF kezelés után
    • megelőző endometriosis betegség műtétet követően a nőtagnál

    Mennyire lehet sikeres?

    Mivel a petesejt előkezelésen megy át az eljárás elvégzéséhez, ezért rendkívül sérülékennyé válik. A kezelés sikerének érdekében az IVF-hez képest általában több érett tüsző leszívására van szükség. Az esetek nagyobb százalékában figyelhető meg, hogy a sikertelen lombikbébi kezelés után az ICSI sikeres megtermékenyüléssel jár.

    3. Asszisztált hatching (AHA)

    Vannak olyan esetek, amikor a petesejt megtermékenyítéséig a folyamat rendben zajlik, ám az embrió nem tud beágyazódni megfelelően a méhnyálkahártyán. Ehhez nyújt segítséget az asszisztált hatching. Az embriót olyan védőburok veszi körül, ami megvédi, miközben a sejt a petefészektől eljut a méhüregbe. Vannak olyan esetek, amelyek során az embrió nem képes áttörni ezt a burkot, ezért nem tud megtapadni a méhben, ami egy idő után a sejt elhalásához vezet. Az AHA eljárás során mechanikusan, kémiai úton, esetleg lézerrel segítik elő a burokrepedést, így a növekvő embrió már magától ki tud bújni, nagyobb eséllyel tud beágyazódni.

    Milyen esetekben alkalmazható?

    • az anya betöltötte 35. életévét
    • a vizsgálatok kimutatták, hogy az embriót körülvevő üveghártya megvastagodott, azon kevés eséllyel tud áttörni az embrió
    • két sikertelen lombikbébi kezelést követően

    Mennyire lehet sikeres?

    Mivel a kezeléssel megindítják, emellett pedig általában további gyógyszeres kezeléssel elősegítik az embrió beágyazódását, ez a megtermékenyítési módszer is jó eséllyel vezet terhességhez. Ám a többi eljáráshoz hasonlóan igen egyediek lehetnek a körülmények és a kórelőzmények, amelyektől nagy részben függhet a megtermékenyítés sikere.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    M. J., fordító
    Lektorálta: Dr. Fülöp István, szülész-nőgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Magyar találmány forradalmasíthatja a meddőségkezelések sikerességét világszerte

    Mintegy 20 százalékkal növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál egy új magyar módszernek köszönhetően. A Quantbio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt segítségével a méhnyálkahártya állapotáról szerzett ismeretek birtokában megadható a beültetett embrió megtapadására legnagyobb esélyt ígérő időpont.

    Hogyan változott az IVF eredményessége?

    A meddőség problémája manapság egyre több pár életében központi szerepet játszik. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) szerencsére ma már hazánkban is elérhető kezelés, és az egészségügy ezen területén zajló folyamatos kutatások, innovációk a meddő párok számára egyre több bizakodásra adnak okot.

    Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

    Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

    Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Mi történik a mesterséges megtermékenyítés közben?

    A mesterséges megtermékenyítés a meddőség problémájának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint. A folyamat megkezdése előtt számos kérdés, kétely felmerülhet az érintettekben. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan zajlik a beavatkozás és milyen fontos állomásai vannak. Jó tudni, hogy bár az eljárás bizonyos szakmai protokollok szerint történik, tehát a beavatkozás alapvető lépései mindenhol megegyeznek, mégis előfordulhatnak kisebb eltérések klinikánként.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA