A herpangina

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A herpangina egy vírus által okozott gyakori gyermekkori betegség, melynek vezető tünete a láz, fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett hólyagok megjelenése a lágy szájpadon, garatban. A betegség általában néhány nap alatt magától elmúlik, tüneti terápiát igényel csak, azonban súlyos esetekben kórházi kezelés is szükségessé válhat.

A herpanginát az enterovírusok családjába tartozó Coxsackie A vírusok okozzák leggyakrabban, ritkábban igazolódik a vele rokon Coxackie B, enterovirus-71 vagy echovírus kóroki szerepe. A legtöbb megbetegedés a kisgyermekek - különösen óvodás, kisiskolás gyerekek - körében alakul ki, késő tavaszi-kora őszi szezonalitás megfigyelhető. A Coxsackie-vírus a felelős a kéz-láb-száj betegségért is, a két betegséget azonban más altípusok okozzák, nem jelentkezik egyszerre. A herpangina a vírusos mandulagyulladások egyik lehetséges oka.

Akik átestek a betegségen, azok életre szóló védettséget szereztek a vírussal szemben. Ezért van az, hogy felnőtt korban lényegesen ritkábban fordul elő ez a megbetegedés, ugyanakkor nem kizárt a felnőttkori megjelenés sem.

A vírus cseppfertőzéssel, illetve széklettel szennyezett tárgyak érintésével terjed, néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a típusos tünetek. Fontos tudni, hogy a tünetmentes lappangási idő alatt is már fertőzőképes a beteg!

A herpangina tünetei

Mint minden vírusos megbetegedésre, itt is jellemző az általános rosszullét, letargia és gyengeség. Jellemző a napokig (akár 2-4 nap) tartó magas láz, amit erős torokfájás, nyelési fájdalom, étvágytalanság kísér. Ennek oka a herpangina legjellemzőbb tünete, a lágy szájpadláson, a garatban, a mandulán megjelenő előbb fehéres hólyagok, amik 1-2 nap után kifekélyesednek, kisebesednek. Nevezik hólyagos garatgyulladásnak is.

A láz miatt gyakran jelentkezik fejfájás és a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodnak az esetek többségében. Ritkábban hányinger, hányás is társulhat. A tünetek felnőttek és gyermekek esetében gyakorlatilag megegyeznek, 6 év alatti gyerekek esetén a tünetek súlyosabbak lehetnek.

A herpanginát nem kíséri bőrkiütés, mint pl. a hozzá nagyon hasonló, szintén Coxsackie-vírus okozta kéz-láb-száj betegség esetében.

A klasszikus tünetek alapján felállítható a hrpangina diagnózisa. A vírus kimutatására, tipizálására általában nincsen szükség (ezt garatból vagy székletből vett minta laboratóriumi elemzésével, PCR vizsgálattal lehetne kimutatni).

Kezelés herpangina esetén

Általában otthon, tüneti terápia hatására 7-10 nap alatt magától gyógyuló betegség. Fontos a megfelelő fájdalom- és lázcsillapítás, folyadékpótlás. Kerülni kell a forró, fűszeres, kemény darabos ételek fogyasztását. A hólyagokra lokálisan alkalmazhatóak gélek, pl. aloe vera gél.

Antibiotikumos kezelés nem javasolt, mert a betegséget vírus okozza. Fertőtlenítő, alkoholos öblögetés szintén ellenjavallt, mert az fokozza a nyálkahártya irritációt, szárazságot és a fájdalmat. A langyos sós vizes öblögetés mérsékelheti a kellemetlen tüneteket és a gyógyulást is gyorsíthatja.

Kórházi kezelés akkor válhat szükségessé, ha 3-4 naptál is tovább húzódó, tartósan magas lázas állapotot észlelünk, vagy a jelentős nyelési fájdalom miatt a folyadékbevitel elégtelen és fennáll a kiszáradás veszélye.

Nagyon ritka (az enterovírus-71 okozta megbetegedések esetén), de éltveszélyes szövődmény a vírusos agyhártya- illetve az agyvelőgyulladás, erre utaló tünetek lehetnek az erős fejfájás, nyaki merevség, izomgörcsök, viselkedésbeli változások, zavartság.

Megelőzés

Az általános higiéniás szabályok betartásával a cseppfertőzéssel terjedő betegségek, így a herpangina is megelőzhetőek, illetve kialakulásuk kockázata jelentősen csökkenthető. Védőoltás nem áll rendelkezésre a vírus ellen.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.