• Orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz, arcüreggyulladás)

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

    Az enyhe orrmelléküreg- (arcüreg-, homloküreg-,) gyulladás házilag is jól kezelhető. Ha azonban súlyosak a tünetek, vagy elhúzódik a betegség, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a gyulladás súlyosabb fertőzést is előidézhet, illetve krónikussá válhat.

      A téma cikkei
    2/1 Akut orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz)
    2/2 A szinuszitisz (orrmelléküreg-gyulladás) kezelése

    Az orrmelléküregek az orrüregből nyíló léggel teli üregek.

    Amikor ezek az üregek begyulladnak, folyadék halmozódhat fel bennük, melynek kiürülését akadályozza az üreg nyálkahártyájának gyulladásos duzzanata. Ezt az állapotot orrmelléküreg-gyulladásnak (szinuszitisz) hívják.

    Ha a tünetek kevesebb, mint négy hétig tartanak, a szinuszitiszt akutnak minősítik. Felnőtt korban az orrmelléküregek közül, a legtöbb problémát az arcüreg okozza, második helyezett a homloküreg.

      Tünetek
    • Torokfájás.
    • Szemkörüli, arc, orr, vagy homloktáji fájdalom, nyomásérzékenység, duzzadás.
    • Az orrmelléküreg feletti bőr kipirosodása.
    • Orrdugulás, nehezített légzés.
    • Csökkent szaglás és ízérzés.
    • Köhögés.
    • Rossz lehelet.
    • Fáradtság.
    • Láz.
    • Émelygés.

    Az eredmény? Valószínűleg nehezebben fog tudni orrán keresztül levegőt venni, amikor pedig előrehajol, az arcán lüktető fájdalom hasíthat keresztül. Lehet, hogy fejfájást, lázat vagy folyamatosan fennálló köhögést is tapasztal, továbbá úgy érzi, hogy szemei, és arca megduzzadtak.

    Ezt a kényelmetlen betegséget leggyakrabban az egyszerű nátha vírusa váltja ki, de okozhatja baktérium vagy az allergia is. A legtöbb nátha idővel elmúlik, azonban az esetek körülbelül két százalékában, akut szinuszitisz alakul ki. Az orrmelléküreg-gyulladás kezelésének alapja minden esetben az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése (orrcseppek), és a fölhalmozódott folyadék eltávolítása (orrfúvás, orröblítés, arcüregöblítés, műtét). Kiegészítő terápiaként a kiváltó ok megszűntetésére is szükség/mód lehet. Az akut szinuszitisz a legtöbb esetben rövid idő alatt meggyógyul, néha azonban súlyosabb fertőzést is előidézhet, illetve krónikussá válhat.

    Cikkünk a hirdetés után folytatódik

    Mitől alakulhat ki az orrmelléküreg-gyulladás?

    Orrmelléküregek elhelyezkedése és gyulladása; Forrás: www.nlm.nih.gov
    Orrmelléküregek elhelyezkedése és gyulladása
    Forrás

    Szinuszitisz akkor alakul ki, amikor az orrmelléküreg nyálkahártyája begyullad. A gyulladás eredményeként az orrmelléküregek nyílása megduzzad, ami megakadályozza, hogy a normálisan termelődő nyák az orrüreg felé ürüljön.

    Az orrmelléküreg-gyulladás oka leggyakrabban vírusfertőzés, általában a nátha vírusa áll a hátterében, de néha baktérium vagy gomba is okozhatja. Ha egy felső légúti fertőzés több mint 14 napig áll fent, nagyobb valószínűséggel áll baktérium a háttérben, mint vírus.

    Más kiváltó okok, az akut orrmelléküreg-gyulladás hátterében:

    • Allergia. Az allergia talaján kialakuló gyulladás elzárhatja az orrmelléküregeket.
    • Ferde orrsövény. Az orrsövény két részre osztja az orrüreget. Nagyfokú aszimmetria esetén, a szűkebb orrüreg-fél melléküregeinek nyílásai könnyen elzáródhatnak.
    • Orrpolipok. Ezek a krónikus gyulladással szövődő elváltozások beszűkíthetik az orrjáratokat.
    • Dohányfüst, irritáló gázok. A szinuszitisz talaján kialakuló elzáródás fokozódhat, ha Ön dohányzik vagy irritáló gázzal, gőzzel dolgozik.

    Az alábbi lépések segítségével csökkenthető az orrmelléküreg gyulladás kockázata:

    • Előzze meg a felső légúti fertőzéseket! Kezeit gyakran mossa meg szappanos vízzel, különösen étkezés előtt. Minden évben adasson be influenza megelőzésére szolgáló oltást.
    • Kerülje a cigarettafüstöt és a szennyezett levegőt! A cigarettafüst és a légszennyeződés ingerli a légutakat.
    • Használjon párásítót! Ha otthonában a levegő száraz, akkor a levegő párásítása segíthet az orrmelléküreg gyulladás megelőzésében. Győződjön meg róla, hogy a párásító tiszta, és nem penészes.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

      Szövődmények

    Aszthmás roham. Az akut szinuszitisz aszthmás rohamot provokálhat aszthmás egyénen.                          Akut rostasejtgyulladás: A fertőzés a rostasejtek üregeit is érinti, szemduzzanat az első tünete. Innen terjed tovább a fertőzés az agyhártyára vagy a szemüreg felé.
    Meningitisz (agyhártyagyulladás). Ha a fertőzés átterjed az agyhártyákra, akkor agyhártyagyulladás alakulhat ki. Szerencsére csak ritkán fordul elő, leromlott szervezetű vagy veleszületett immunhiányos betegben.
    Látászavar. Akkor jelentkezhet, ha a fertőzés beterjed a szemüregbe. Szintén ritkán fordul elő, szerzett vagy veleszületett immunhiány esetén.

    Ha Önnek enyhe arcüreggyulladásra utaló tünetei vannak, próbálja meg házilag kikezelni. Igyon bőséges mennyiségű folyadékot, használjon napi több alkalommal orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő orrcseppet, sprayt (pl. Nasic), gyakran fújjon orrot, ajánlatos orrkenőcsöt is alkalmazni, ha az orrcsepptől a nyálkahártya szárazzá, vérzékennyé válna (pl. Rinopanteina).

    Akkor forduljon orvoshoz, ha tünetei egy héten túl sem javulnak, vagy ha mindjárt kezdetben az alábbiak jelentkeznek:

    • 38 fokot meghaladó láz;
    • az arc, illetve a szem körüli szövetek fájdalma, duzzadása, kipirosodása;
    • súlyos fejfájás;
    • zavartság;
    • nyaki merevség.

    Kezeletlen esetben, az akut orrmelléküreg-gyulladás krónikus állapottá mehet át. A krónikus szinuszitisz definíciójából adódóan, 8 hétnél tovább áll fenn.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész szakorvos)

    Előző oldal | 2/1 | 2/2 A szinuszitisz kezelése

     

    Legutóbb frissült: 2013.12.27 14:11

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (7)
    Írta: Vendég
    2010-04-18 19:53
    Egy éve derült ki, hogy orrmeléküreg-gyuladdásom van, és már akkor kimutatta az MR.Mind e közben egyik gyógyszert írták a másik után, de én éreztem, hogy valami nem jó Ajánlottak egy orvost, aki kezelésbe vett és 1 hete tamponálásra jártam hozzá.Az utolsó napon készítettek egy röntgen felvételt és mind hiába már sajnos nem lehetett tamponizálással eltávolítani a váladákot. Most hétfőn Fess műtétem lesz, és nagyon félek tőle.Valaki esett már át ilyen beavatkozáson? Milyen?

    Írta: Vendég
    2010-01-26 21:49
    Évek óta szenvedek az arc és homloküreg gyulladástól, most már elviselhetettloen volt a fájdalmam főleg a felem oldald és vég le az álkapcsomig lesugárzott. Elmentem a fül-orr-gégére előszőr megröngeneztek és kiderült hogy a homloküreg fátyolozott az arcü.akudt és megvastagodott, gyógyszert kaptam Curam duo-ot majd 1hét múlva rövid hullámot irtak fel, mindenkinek tudom ajánlani. Azóta nem fáj a fejem és az arcom. Eddig még soha senki nem ajánlotta ezt a lehetőséget, pedig már kb. 10 éve szenvedek tőte. Már az első orvos müteni akarta, amit nagyon nem szeretnék. De most úgy érzem ez használt.

    Írta: Vendég
    2010-01-22 09:40
    5 éve szenvedek arcüreggyulladásban. Egyszer szúrták fel, de egy jógaoktató barátom ajánlott egy egyszerűbb öblítéses módszert. Ő minden reggel átöblíti az orrát, arcüregét. van egy kis réz kannája, (jala vetinek hívják, s lehet kapni a "szép kis India" nevű boltban, Wesselényi u. 36) Ebbe kb 3 dl meleg vizet, (37 fokost) kell tölteni, egy kávéskanál tengerisót hozzáadni és behelyezni az egyik orjukba, 45 fokos szögben a csap felett tartott fejjel, s lassan betölteni a felét, másik felét a másik orrlyukba. utána szájon át vett levegővel többször, forgatva a fejet kifújni. Vettem én is egyet. Nekem meglepően sok váladékot kihozott. De ha gyulladt az üreg, nem jó használni, mert még jobban begyullad. Pangó váladék kimosására jó. Írjátok meg légyszi a tapasztalataitokat! toth.zoltan34@chello.hu üdv. Zoli

    Írta: Ilike
    2009-04-06 21:59
    Nekem is arcüreggyulladásom van 3 éve, és most járok fájdalmatlan arcüregmosásokra. Ha valakit érdekel, írok róla többet, vagy e-mailben válaszolok. titok40@gmail.com

    Írta: Vendég
    2008-08-18 20:55
    Hozzászóló: Rózsa Arcüreg gyulladásom kezelésére az orvos lámpás melegítést javasolt. Van -e erről valakinek tapasztalata?

    Lapozzon a hozzászólások között!
   • Legfrissebb cikkek