Elhízás és gyulladást jelző fehérje a vérben - Miért veszélyes?

MTI
megjelent:

A 3-5 éves elhízott gyerekek 40 százalékánál volt magas, az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP) szintje, míg normál testsúlyú társaik 17 százalékánál mértek csak emelkedett értéket.

Az elhízott gyerekeknél, már hároméves korban megjelennek a későbbi szívbetegségre utaló jelek - közölték amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában.

A 16 ezer gyerek bevonásával készült tanulmány szerint, az elhízott gyerekek véréből gyakrabban lehetett kimutatni egy gyulladást jelző fehérjét, amely összefüggésben van az esetleges későbbi szívbetegségekkel - ismertette a vizsgálat eredményét a BBC hírportálja.

A tanulmányban 1-17 éves korú gyerekek és kamaszok vettek részt, 70 százalékuk testsúlya egészségesnek számított, 15 százalékuk túlsúlyos, 11 százalékuk elhízott, 3,5 százalékuk pedig nagyon elhízott volt.

A 3-5 éves elhízott gyerekek 40 százalékánál volt magas, az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP) szintje, míg normál testsúlyú társaik 17 százalékánál mértek csak emelkedett értéket. A 15-17 éves korcsoportban, a nagyon elhízottak 83 százalékánál állapítottak meg emelkedett CRP-értéket, míg normál testsúlyú társaik körében ez csak 18 százalék volt.

CRP és a szívroham kockázata

A CRP-t a májsejtek termelik, gyulladás esetén kerül a véráramba. Felnőtteknél kapcsolatot találtak a CRP magas szintje és a szívroham kockázata között. Ennek magyarázata lehet, hogy sokszor gyulladás miatt sérül az artériák fala, a károsodás pedig egy idő elteltével szívrohamhoz vezethet.

Asheley Cockrell Skinner kutatásvezető, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa elmondta, meglepetésként érte, hogy a testsúly és a gyulladást jelző fehérje emelkedett szintje közötti kapcsolat, jóval korábbi életkorban jelenik meg, mint feltételezték.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.