• Elhízás és gyulladást jelző fehérje a vérben - Miért veszélyes?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 3-5 éves elhízott gyerekek 40 százalékánál volt magas, az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP) szintje, míg normál testsúlyú társaik 17 százalékánál mértek csak emelkedett értéket.

    Az elhízott gyerekeknél, már hároméves korban megjelennek a későbbi szívbetegségre utaló jelek - közölték amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában.

    Hirdetések
     Tesztelje magát!

    A 16 ezer gyerek bevonásával készült tanulmány szerint, az elhízott gyerekek véréből, gyakrabban lehetett kimutatni egy gyulladást jelző fehérjét, amely összefüggésben van az esetleges későbbi szívbetegségekkel - ismertette a vizsgálat eredményét a BBC hírportálja(http://newsvote.bbc.co.uk).

    A tanulmányban 1-17 éves korú gyerekek és kamaszok vettek részt, 70 százalékuk testsúlya egészségesnek számított, 15 százalékuk túlsúlyos, 11 százalékuk elhízott, 3,5 százalékuk pedig nagyon elhízott volt.

    A 3-5 éves elhízott gyerekek 40 százalékánál volt magas, az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP) szintje, míg normál testsúlyú társaik 17 százalékánál mértek csak emelkedett értéket. A 15-17 éves korcsoportban, a nagyon elhízottak 83 százalékánál állapítottak meg emelkedett CRP-értéket, míg normál testsúlyú társaik körében ez csak 18 százalék volt.

    CRP és a szívroham kockázata

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A CRP-t a májsejtek termelik, gyulladás esetén kerül a véráramba. Felnőtteknél kapcsolatot találtak a CRP magas szintje és a szívroham kockázata között. Ennek magyarázata lehet, hogy sokszor gyulladás miatt sérül az artériák fala, a károsodás pedig egy idő elteltével szívrohamhoz vezethet.

    Asheley Cockrell Skinner kutatásvezető, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa elmondta, meglepetésként érte, hogy a testsúly és a gyulladást jelző fehérje emelkedett szintje közötti kapcsolat, jóval korábbi életkorban jelenik meg, mint feltételezték.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

    Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA