• Mitől alakulhat ki fogkő?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani. De vajon mi okozza a fogkő kialakulását, és milyen módszerekkel lehet eltávolítani? Cikkünkből kiderül.

    A fogkő úgy alakul ki, hogy a foglepedékbe ásványi anyagok épülnek be, amitől az megkeményedik. A felnőttek több mint 80 százalékánál jelentkezik a probléma, az életkor előrehaladtával gyakorisága nő. Önmagában nem betegség, azonban mivel érdes felületet képez a fogakon, az ártalmas szájüregi baktériumok könnyebben megtelepednek és megbújnak benne. Ennek következtében fogínygyulladás (gingivitis) alakulhat ki, ami pedig fogágygyulladássá (parodontitis) fajulhat, ezért nagyon fontos, hogy a fogkövet rendszeresen távolíttassuk el a fogorvossal!

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

    Hirdetések

    A fogkő típusai

    Elhelyezkedése alapján a fogkő két típusát különböztetjük meg:

    • Az ínyen kívül elhelyezkedő (szupragingivális) fogkő leggyakrabban az alsó frontfogak belső oldalán, illetve a felső őrlőfogak (molarisok) külső oldalán képződnek. Elsősorban a nagy nyálmirigyek kivezető csöveinek nyílásai közelében alakulnak ki. Színük lehet fehér, sárga vagy barna, ezek különféle árnyalataiban. Ez a fogkőtípus gyorsan kialakul, azonban a fogak felületéhez csak közepes erősséggel tapad.

    • Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban alakul ki. Színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet. Lassan alakul ki, és nagyon erősen rögzül a fogakhoz.

    Mitől alakulhat ki fogkő, és milyen betegségeket okozhat?

    A fogkő és veszélyei

    A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad. Mik lehetnek a fogkő következményei?

    A fogkőképződés kiindulási pontja a foglepedék (plakk). Ez elsősorban a fognyakak körül és azokon a helyeken tud lerakódni, amelyek a fogkefével nehezen elérhetők, így például a fogközökben (interdentális terület). A plakk-képződés első lépéseként a fogak felszínén egy vékony fehérjeréteg (pellikula) alakul ki, már közvetlenül fogmosás után. Ebbe a vékony fehérjerétegbe fokozatosan különféle anyagok tapadnak bele, először a szájüregi flórához tartozó baktériumok, majd ételmaradékok, a nyál alkotóelemei, epitélsejtek és nagy molekulájú szénhidrátok (poliszacharidok).

    Ez a fehéres-sárgás lepedék a kialakulásától számított első egy-két napig még vízoldékony és könnyen eltávolítható. Ezután azonban a plakk megkeményedik, és vízben oldhatatlanná válik - így már sokkal nehezebben távolítható el. A foglepedékben erjedési és anyagcsere-folyamatok zajlanak, melyek során savak képződnek. A savak feloldják a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet. A fogkő továbbá kellemetlen lehelet okozója is lehet.

    A foglepedék úgy alakul fogkővé, hogy a plakkba a nyálban lévő kalciumsók beépülnek, ezáltal ásványosítják azt, és így rendkívül keménnyé válik.

    A megkeményedett lerakódások ráadásul kedveznek a fogínygyulladás kialakulásának. A gyulladás kiterjedhet a teljes fogágyra, azaz parodontitis alakulhat ki.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Mik lehetnek a fogkő következményei?

    Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

    A fogszuvasodás

    A fogszuvasodás (caries), a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    Általános szabály, hogy járjon rendszeresen fogorvoshoz, azaz évente legalább egy, de jobb, ha két alkalommal. A fogkövet csak fogorvos vagy szájhigiénikus tudja eltávolítani.

    Ha fogain látható elszíneződést észlel, feltétlenül keressen fel fogorvost!

    Az alapos és rendszeres fogmosás ellenére tartós, kellemetlen lehelet szintén fogkövességre hívhatja fel a figyelmet, még ha az nem is látszik. Ilyen esetben is ajánlott mihamarabb fogorvoshoz fordulni.

    A fogkő mellett a fogakon látható lerakódást okozhat egyszerű lepedék, elszínező élelmiszerek és élvezeti szerek is. A fogorvos vagy szájhigiénikus ezeket is szakszerűen el tudja távolítani.

    Hogyan távolítja el a szakember a fogkövet?

    Megfelelő orvosi eszközökkel (depurátor) a fogorvos eltávolítja a fogkövet, anélkül, hogy a fogínyt megsértené. Szóba jöhet például vízhűtéses ultrahangkészülék és különböző kézi eszközök, pl. fogkőkaparók. A kezelés után a fogak felülete érdesnek érződik, mert a felszíneket az ultrahangos eszközzel nem lehet tükörsimára polírozni. Erre a fogászati homokfúvó szolgál, amely sűrített levegő, víz és kíméletes polírpor keverékével tisztít. 

    Az eljárás az esetleges elszíneződéseket is eltávolítja, amelyeket például kávé, tea, vörösbor fogyasztása vagy dohányzás okoz.

    Magyarországon társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető a fogkő-eltávolítás évente egyszer. Ha ennél gyakrabban van szükség az eltávolítására, akkor fogorvosi magánrendelésre kell menni. Magán úton természetesen bármikor lehetőség van erre.

    A professzionális fogtisztítást a társadalombiztosítás hazánkban nem támogatja, mivel ez a profilaktikus (betegség megelőzését szolgáló) intézkedések közé tartozik. A szolgáltatás magánorvosi ellátás keretében vehető igénybe.

    Mit tehet saját maga a fogkő ellen?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vannak néhányan, akik a fogorvost megkerülve saját maguk szeretnék eltávolítani a fogkövüket, és ezt túlságosan kemény sörtéjű fogkefével vagy hegyes eszközökkel próbálják meg kivitelezni. Ezek a módszerek azonban ártalmasak, sérüléseket okoznak a szájüregben. A kemény lerakódásokat kizárólag fogorvosi eszközökkel lehet eltávolítani. A szájhigiénés szakember felkeresése tehát elengedhetetlen!

    A fogkő kialakulása, illetve eltávolítás után az újbóli kialakulása ellen azonban sokat tehetünk. A fogkő kialakulásának megelőzése érdekében következetesen ügyeljen a szájhigiéniára! Ennek részeként naponta legalább kétszer mosson alaposan fogat fogkrémmel, illetve vagy megfelelő kézi fogkefével vagy elektromos fogkefével. Naponta egyszer a fogközöket tisztítsa meg szájzuhannyal, illetve fogselyemmel - a szájzuhany a fogközök mellett az estleges kis tasakokat is sikeresen kitisztítja körülbelül 3 mm mélységig.

    A megfelelő szájhigiéniával megelőzhető a fogszuvasodás, a fogak elszíneződése, a foglepedék kialakulása, illetve a fogkőképződés.

    Olvasson tovább! A fogkő miatt is kaphat infarktust

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Volom András, fogszakorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Súlyos betegség tünete lehet a rossz lehelet

    A rossz szagú lehelet azon túl, hogy igen kellemetlen a vele együtt élőnek, sőt még távolabbi környezetének is, számos betegség tünete is lehet.

    Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

    Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

    Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

    A fogínyvérzés igen elterjedt probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat.

    Letört a fogam, mire számíthatok?

    Függőlegesen tört le az egyik elöl lévő fogam, de nem fáj. Mire számíthatok a fogorvosnál? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kik hajlamosak a foglepedék-képződésre?

    Foglepedék mindenkinél képződik, de vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek növelik a valószínűségét. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos szerint nekik különösen fontos a professzionális fogápolás.

    Fogínygyulladás: okok és kezelés

    A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen tüneteket azonban nem szabad elbagatellizálni, mert kezeletlen formában súlyos panaszokat is okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA