• Fogamzásgátlás: A tabletta a legkedveltebb módszer

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogamzásgátló tablettát az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztették ki, 1960 májusában került piacra, hazánkban csak néhány évvel később vált elérhetővé. Azóta is a legelterjedtebb és legkedveltebb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének.

    Manapság már több változata is kapható. A tabletta az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, Pearl-indexe 0,1 és 0,9 között van, ami azt jelenti, hogy évente az ezzel a módszerrel védekező száz nő közül 0,1-0,9 esik teherbe.  A húsz és negyvennégy év közötti nők 55 százaléka szed fogamzásgátló tablettát. A húsz és huszonkilenc évesek 72 százaléka választja ezt a módszert.

    Hirdetések

      Hormonális fogamzásgátlás


    A hormonális fogamzásgátló eljárások közös tulajdonsága, hogy női nemi hormonokat juttatnak be a női szervezetbe, ezáltal a peteérést megakadályozzák. Befolyásolhatják ezen kívül a petevezetők motilitását, a cervixnyák átjárhatóságát is, valamint a méhnyálkahártya alkalmasságát az embrió befogadására. Hormonális fogamzásgátlás>>

    Hogyan hat a fogamzásgátló tabletta?

    Majdnem mindegyiknek az ösztrogén vagy a gesztagén nevű női nemi hormon a hatóanyaga. A tabletta elsősorban a peteérést és a pete kilökődését korlátozza. Ezen kívül azt is biztosítania kell, hogy a spermiumok ne érhessék el az méhet. Ha egy petesejt ennek ellenére mégis megtermékenyül, a tabletta hatóanyaga megakadályozza, hogy beágyazódjon, mert a tabletta nem engedi, hogy felépüljön a méhnyálkahártya.

    A tabletta előnyei, hátrányai

    A biztonság mellett, amit kínál, a tablettának sok nőre nézve még pozitív mellékhatásai is vannak: a bőr megtisztul és a menstruációs panaszok valamint premenstruációs tünetek is enyhülnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Néhány tanulmány szerint feltehetően bizonyos ráktípusokkal szemben is védelmet nyújt.

    Negatív hatása lehet az émelygés, a hangulat ingadozása és a súlygyarapodás, bár utóbbit sokan megkérdőjelezik. Az ösztrogén hatására a sejtek több vizet kötnek meg, de ez elhanyagolható a testsúly szempontjából (átlagosan mindössze 0, 68 kg súlytöbbletet jelent). A gesztagén hormon pedig épp ellenkező hatást vált ki.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.