• Sürgősségi fogamzásgátlás és a nemi betegségek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés nem csökkentette a kamaszkori terhességek számát Nagy-Britanniában, és valószínűleg összefüggésben van a nemi úton terjedő betegségek terjedésének növekedésével is - figyelmeztettek szakemberek.

    A Nottinghami Egyetem munkatársai egy tizenegy évvel ezelőtti kormányzati tervezet hatásait vizsgálták, amely arra ösztönözte a különböző helyi egészségügyi hatóságokat, hogy a gyógyszertárakban ingyen és vény nélkül tegyék hozzáférhetővé az esemény utáni tablettákat a 16 éven aluli tinédzserek számára.

    Hirdetések

    Fogamzásgátló tabletták típusai


    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Milyen típusú fogamzásgátló tabletta a legmegfelelőbb az Ön számára?
    Előnyök és hátrányok >>

    A Journal of Health Economics című folyóirat honlapján megjelent tanulmány szerint azokon a területeken, ahol bevezették a sürgősségi fogamzásgátlás rendszerét, öt százalékkal növekedett a nemi úton terjedő betegségek aránya a kamaszok körében, a 16 éve alatti korosztály esetében pedig 12 százalékkal. Az eredmények egy esetleges összefüggést is kimutattak az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés és a kamaszkori terhességek számának enyhe növekedése között.

    A sürgősségi fogamzásgátlás megkönnyítése a brit kormány 1999-ben meghirdetett tinédzserkori terhességgel foglalkozó stratégiájának egyik központi részét képezte. Azzal a céllal hirdették meg, hogy 2010-re felére csökkenjen a kamaszkori terhességek száma.

    Mivel csökkenthető a nemkívánt terhességek száma?

      Antibiotikum és fogamzásgátló


    Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.
    Antibiotikum és fogamzásgátló>>

    Számos korábbi tanulmány bebizonyította, hogy sem a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáférés, sem az abortusz legalizálása nincs jelentős hatással a nem kívánt terhességek, vagy az abortuszok számának csökkenésére.  A tanulmányban a szakemberek a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataira támaszkodva az 1998 és 2004 közötti összes tinédzserkori terhességet áttekintették, külön alcsoportokként kezelve a 16 és 18 éves korosztályt.

    Az eredmények szerint a kamaszkori terhességek aránya a csúcsot jelentő 1998-tól erőteljes visszaesést mutatott 2003-ig, majd egy évvel később kissé ismét megemelkedett, amikor a sürgősségi fogamzásgátlás rendszere a virágkorát élte.  

    "Tanulmányunk rendkívül jól szemlélteti, hogy egy kormányzati beavatkozás néha milyen szerencsétlen és szándékolatlan következményekhez vezethet. Az a tény, hogy a nemi úton terjedő betegségek előfordulási aránya megnőtt a sürgősségi fogamzásgátlás rendszerét bevezető helyeken, bizony kételyeket ébreszt a közpénzek megfelelő felhasználásával kapcsolatban" - idézte David Patont, a tanulmány egyik készítőjét a ScienceDaily tudományos hírportál (www.sciencedaily.com).

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Kényes téma: kislányok a nőgyógyásznál

    A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a találkozás.

    Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás? Mik a veszélyei?

    Nem megfelelő (esetleg teljesen hiányzó) védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amelyet a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül.

    "Herpesz van a nemi szervemen, használjon óvszert a partnerem?"

    Nemrégiben kiderült, hogy genitális herpeszem van. Csak óvszerrel létesíthetek aktust, vagy van olyan gyógyszer vagy készítmény, amitől tünetmentessé lehet válni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A megelőzés nem játék

    A nők életében két nagy félelem van: a HPV vírus és a nem kívánt terhesség. Vajon hogyan védhetők ki ezek?

    Sürgősségi fogamzásgátlás: vénnyel vagy vény nélkül?

    Magyarországon továbbra is vényköteles maradt az a sürgősségi fogamzásgátló készítmény, amelyet – az Európai Bizottság januári döntése alapján – 2015. március 31-e óta már szabadforgalmú szerként lehet megvásárolni az Európai Unió 28 másik tagországának patikáiban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.