Koronavírus: Életkortól függetlenül, mindenki egyformán képes fertőzni

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus-fertőzést elkapott gyerekek ugyanolyan mértékben tudják továbbadni a vírust másoknak, mint a felnőttek - fogalmazta meg a kicsik fertőző- és terjesztőképességére vonatkozó adatok alapján egy friss tudományos dolgozat.

Egy nagyobb közösséget érintő amerikai kutatás keretében kórházi ellátásra nem szorult COVID-19-pácienseket vizsgáltak meg. A tanulmány eredményei szerint a tüneteket hordozó gyerekeknél és felnőtteknél hasonló mértékű volt a vírusterhelés – és ebből értelemszerűen azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy a fertőzőképesség teljesen független az életkortól.

„Sok vita folyt a társadalomban az iskolanyitások idején a helyes lépéseket illetően, arra alapozva érveltek pro és kontra, hogy vajon a gyerekek mennyiben hordozzák és adják tovább a fertőzést. Az említett próba alapján e kérdésben is világosabban látnak ma a tudósok és a közvélemény is” – állítja dr. Helen Chu (University of Washington), a JAMA gyermekgyógyászati kiadványában június 11-én megjelent cikk társszerzője.

A fertőzött gyerekek ugyanúgy átadhatják a vírust másoknak, mint a felnőttek

A szakértők koronavírussal fertőzött 123 gyereket és 432 felnőttet vizsgálva úgy találták, hogy csaknem minden felnőttnél megjelentek a COVID-19 tünetei, míg a gyerekek csak mintegy kétharmadánál. „Általános tapasztalat, hogy a tünetes embereknél magasabb a vírusszint. Mégis, a tünetes, illetve tünetmentes csoportok tagjait külön-külön és részletesen elemezve az derült ki, hogy a csoportokon belül a vírusterhelés ugyanakkora volt, teljesen függetlenül attól, hogy az illető milyen életkorú” – mondta dr. Chu. Megjegyezte, hogy mivel a pálcikás mintavételt csak egyszer végezték el, ezért azt teljes meggyőződéssel nem állíthatják, hogy erre a szervezetben a legmagasabb vírusszint fennállása idején került sor egy-egy alanynál. De azt egyértelműen le lehet szögezni, hangsúlyozta, hogy a közösségen belül a SARS-CoV-2-fertőzött gyerekek pontosan annyi vírust hordoztak, és adhattak át másoknak, mint az adott közösségben élő felnőtt fertőzöttek.

Kapcsolódó

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Vaccines effective vs variants despite diminished antibodies; kids may be as contagious as adults (yahoo!news)

Cikkajánló

Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.