• Migrén: A műtéti beavatkozás segíthet?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kínzó migrénes fejfájás, több mint 30 millió amerikai ember életét keseríti meg. Egy új tanulmány során, 79 olyan migrénes fejfájással küzdő pácienst vizsgáltak, legalább öt éven keresztül, akiknél műtéti eljárással kezelték a gyötrő fejfájást.

    Az eredmények ígéretesnek bizonyultak, ugyanis azon betegeknél, akiknél sebészeti eljárást alkalmaztak a migrén kezelésére, a fájdalom megszűnt.

    Hirdetések

    A műtéti beavatkozásokat követően, a 79 páciensből 10 esetében volt szükség további operációkra, a kiújult fájdalom kezelésére. Ezt a 10 beteget nem vették figyelembe a végső elemzések során.

    A műtétre adott pozitív válasz, a maradék 69 páciensből 61 (88 %) esetében, a későbbiek során is megmaradt. A migrénes fájdalom 20 betegnél (29 %) teljesen megszűnt, 41 beteg esetében (59 %) szignifikánsan csökkent, és csupán 8 páciensnél (11 %) figyeltek meg enyhe javulást, vagy változatlan állapotot.

    Az új eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a sebészeti beavatkozás segítségével, sikeresen megszűntethető, vagy csökkenthető a migrénes fejfájás gyakorisága, időtartama, és intenzitása.

    Egy másik vizsgálat is hasonló eredményeket hozott. A második kutatás vezetője, Dr. Bahman Guyuron ekképp nyilatkozott: „A műtét reményt adhat a gyötrő fájdalom kezelésére.”

    Dr. Guyuron megfigyelte, hogy a migrénes fájdalom megszűnt azoknál a betegeknél, akik a sebészeti beavatkozáson átestek.

    Mi történik a beavatkozás során?

    Azon betegek esetében, akik a fájdalmat a homlokukban érezték, Dr. Guyuron a homlokban lévő ráncoló izomcsoportot távolította el, mint a migrénes fejfájás feltételezett kiváltója.

    A halántékban jelentkező kínzó fájdalom, a hármas ideg egy kis ágának eltávolításával kezelhető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Ha a migrén a nyakszirt (a fej hátsó része) környékén jelentkezik, a fájdalom úgy enyhíthető, hogy az ideget körbe burkoló izom egy kis darabját távolítják el, s egy lágy szövet lebennyel helyettesítik.

    Amikor a migrént az időjárás változás okozza, és a fájdalomtól a szemek nyomódnak, az orrsövényen végzett műtéti beavatkozás nyújthat segítséget.

    Dr. Guyuron több mint 450 beteg esetében, körülbelül 1000 alkalommal végzett ilyen operációt (az egyes páciensek legalább két ponton észlelték a migrénes fejfájást).

    Az eredmények egyértelműen a műtéti beavatkozás pozitív hatását bizonyították.

    (WEBBeteg - B.M.)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

    Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

    Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA