Fájdalom a testünk béklyója

WEBBeteg
megjelent:

Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne érzett volna hosszabb vagy rövidebb ideig fájdalmat legalább egyszer az életében; de mik lehetnek a kiváltó okai ennek a felettébb komplex jelenségnek, melyet az egyén érzelmi állapota és tapasztalatai is befolyásolnak.

A Fájdalom Társaságok Nemzetközi Szövetségének a meghatározása szerint a fájdalom tényleges vagy potenciális szövetkárosodással összefüggő kellemetlen szenzoros vagy emocionális tapasztalás. A fájdalmat több szempontból vizsgálták és csoportosították a kutatók. Az egyik ilyen csoportot a fájdalmat kiváltó okok alkotják, melyek lehetnek mechanikai, hőmérsékleti és kémiai ingerek. Időtartam szerinti osztályozásnál megkülönböztetünk akut, vagyis rövidebb ideig tartó és krónikus, akár több éven keresztül elhúzódó fájdalmakat is.

Az akut fájdalom mechanikai vagy hőmérsékleti behatásra jön létre az agykéregben. Az inger hatására a fájdalomérzet 0,1 másodperc alatt jön létre és ez késztet bennünket azonnali cselekvésre, mely akár életmentő is lehet. Többnyire a kiváltó ok megszűnését követően a kellemetlen érzés csökken, rövid időn belül pedig meg is szűnik.

Mit nevezünk krónikus fájdalomnak?

Tudta?

A szilárd gyógyszerformák lassabban szívódnak fel a folyékony gyógyszerformákhoz képest, ezáltal hatásukat lassabban fejtik ki. Azokban a helyzetekben, amikor fontos a gyors fájdalomcsillapítás, fontos, hogy a fájdalomcsillapító felszívódása is gyors legyen.

A krónikusnak a három hónapnál hosszabb ideig fennálló fájdalmat nevezzük. A világ lakosságának mintegy fele él fájdalommal, ebből közel 50% erős, krónikus fájdalommal küzd, mely akár 10-15 évig is jelen lehet az egyén életében. A gyötrő, szűnni nem akaró fájdalom, a betegek fizikai aktivitásait is korlátozza, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szociális, pszichés és szexuális problémák jelentkezését sem.

A krónikus fájdalommal küzdő betegek nagy része depressziótól és hangulatingadozástól szenved és teljesen elzárkózik a külvilágtól, mely elmagányosodásba torkollhat. A fájdalmat kiváltó okok között dobogós helyet foglalnak el a mozgásszervi valamint a rákos megbetegedések.

A fájdalom mindig egyedi, nem lehet az embereknél tapasztalt mértékét összehasonlítani. Az orvosok kötelessége az alapbetegség okainak feltárása mellett a fellépő fájdalmak megszűntetése vagy csökkentése, melyre a megfelelő diagnózis felállítása után a hatékony terápia kiválasztásával gyakorlatilag minden esély megvan.

Milyen fájdalomcsillapító választható?

Jelenleg a fájdalomcsillapítók (analgetikumok) széles választéka kapható. Ezek a gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók: periférián ható, - és centrálisan ható fájdalomcsillapítók. Az előbbiek legismertebb képviselői az úgynevezett nonsteroid fájdalomcsillapítók (NSAID) és a centrálisan ható szerek az ópioidok.

Az ópioid analgetikumok a legerősebb fájdalomcsillapítók és a legsúlyosabb fájdalmak számára tartják fenn. A megfelelő hatékonyságú szer megtalálása sokszor időigényes folyamat, mely időszak alatt a páciens pontos együttműködésére is szükség van, mert csak így érhető el hatékony eredmény.

A fájdalomcsillapító gyógyszereket a kiszerelés alapján feloszthatjuk folyékony és szilárd formákra. A folyékony gyógyszerformák közé tartozik a szuszpenzió, a krém, a gél, a kenőcs, az oldat, illetve a vízben diszpergálódó anyagok és pezsgőtabletta. A szilárd fájdalomcsillapítók közé tartoznak például a tabletták, a kapszulák, a kúpok, illetve a helyileg ható tapaszok.

Milyen előnyei vannak a nem szilárd gyógyszerformáknak a fájdalomcsillapítás során?

A nyelési nehézségekkel küzdő betegeknek a szilárd fájdalomcsillapító gyógyszerek lenyelése gondot okozhat. A nem szilárd gyógyszerformák megfelelő alternatívát jelentenek a szilárd gyógyszerformákkal szemben, segítségükkel kiküszöbölhető, hogy egyéb módon, például vénásan kelljen fájdalomcsillapítót alkalmazni, hisz az több szövődménnyel jár, és a beteg számára is kellemetlen.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.