• A pajzsmirigyműtét

    WEBBeteg - Dr. Boros Miklós sebész
    Szerző:
    WEBBeteg

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    A műtét indoka lehet jóindulatú pajzsmirigygöb (struma, hideg göb), a pajzsmirigy hormont termelő jóindulatú daganata (forró göb, autonóm adenoma), cisztás elváltozás, pajzsmirigy-túlműködés (hipertireozis) és szerencsére ritkán, de az utóbbi időben egyre gyakoribb rosszindulatú daganat (carcinoma). 

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását (szubtotális csonkolás, rezekció) végzik. Ennek az az oka, hogy ha a maradék pajzsmirigy nem termel elegendő hormont (tiroxint), naponta szedett, mellékhatásoktól mentes egy-egy tablettával könnyen pótolható. Rosszindulatú elváltozás esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    Hirdetések

    Az esetleges kiújulás, megmaradó túlműködés esetén a mellékhatásoktól nem mentes gyógyszeres kezelést vagy újabb műtétet tesz szükségessé, ami mind a beteg, mind az operáló sebész számára kockázatosabb, nehezebb.

    Hol található a pajzsmirigy, és hogyan zajlik a műtét?

    A pajzsmirigy anatómiája

    A pajzsmirigy két lebenye a pajzsporc két oldalán, meglehetősen felszínesen, de a nyakizmok által fedetten, mégis könnyen hozzáférhetően helyezkednek el. Vérellátását oldalanként két-két verőér biztosítja.

    Jelentősebb megnagyobbodása esetén a környező szerveket nyomni tudja (légcső, nyelőcső), ezzel okozva panaszokat. Alsó része lenyúlhat egészen a mellkas bementig.

    A műtét széles feltárással történik, amely megteremti a lehetőséget a megbetegedett pajzsmirigylebenyek biztonságos megközelítéséhez az egyik vagy mindkét oldali pajzsmirigylebeny teljes eltávolításához vagy csonkolásához.

    A műtét során a nyak bőrén haránt irányú metszést ejtenek a felszínes vékony izomréteg (platysma) átvágásával, a nyakizmokat hosszirányban, az izmok átvágása nélkül választják szét. Komoly veszélyt jelent a pajzsmirigy és a hangszalagokat mozgató ideg szoros kapcsolata, sérülése esetén rekedtség, légzési nehézség alakulhat ki. (Ez gyakrabban fordul elő a második műtét során.)

    A pajzsmirigyműtét előtti kivizsgálás

    A műtét előtti kivizsgálás részben képalkotó vizsgálatokból, részben laborvizsgálatból állnak. Ezek közé tartoznak a laboratóriumi, az ultrahangos, az izotóp vizsgálatok, a sejtmintavétel, gégészeti vizsgálat, mellkas röntgen vizsgálat végzése. A laboratóriumi vizsgálatok egy része a pajzsmirigy működésére vonatkozóan adnak felvilágosítást. Az ultrahangos vizsgálat arra ad feleletet, hogy a pajzsmirigy milyen nagyságú, milyen a szerkezet, benne folyadékot tartalmazó ciszták vannak-e vagy nem. Az izotóp vizsgálat ugyancsak utal a pajzsmirigy működésére, mutatja, hogy a pajzsmirigy egyenletesen veszi-e fel az izotópot.

    Bővebben A pajzsmirigy diagnosztikájáról részletesen

    Ha az ultrahang az elváltozást cisztának mutatja, akkor a műtét nem feltétlenül szükséges. Ha azonban nem cisztáról van szó, gondolni kell a rosszindulatú daganat lehetőségére. A szövettani minta vizsgálata a pontosabb diagnózist teszi lehetővé: ha felmerül a rosszindulatú daganat gyanúja vagy azt biztonsággal megállapítja, a műtét elkerülhetetlen. A további vizsgálatok első sorban az altatást végző orvos számára nyújtanak tájékoztatást.

    A vizsgálatok elvégzése után kell elhatározni, hogy a műtét indokolt vagy sem, szükséges vagy nem. A leletek áttekintése után mérlegelnie kell az orvosnak az adott beteg esetében a kockázat és haszon arányát. Nem szabad olyan beavatkozást végezni, amelyiknek a kockázata nagyobb, mint a várható haszna. Ezt csak a beteggel együtt, a beteg részletes tájékoztatása után lehet eldönteni.

    Pajzsmirigyműtét (angolul)

    Mennyi ideig tart a műtét?

    A pajzsmirigy és a pajzsmirigy megbetegedései

    Tudástár A pajzsmirigy megbetegedéseiről. Milyen betegségek esetén kerülhet szóba a műtét? 

    A pajzsmirigydaganat
    A pajzsmirigy túlműködése
    Jóindulatú pajzsmirigy-elváltozások (struma, ciszta)

    A pajzsmirigyműtét idejét pontosan megmondani nem lehet, mert sok tényezőtől függ. Ilyenek a beteg testalkata (például rövid, vaskos nyak; elhízott beteg hosszabb idővel számolhat), a korábbi esetleges gyulladások, finom tűs sejtmintavételek, a strúma nagysága, a betegség természete (túlműködő pajzsmirigy vagy rosszindulatú pajzsmirigydaganat esetén hosszabb), egy vagy kétoldali beavatkozás szükséges-e, a pajzsmirigy-megnagyobbodás mértéke, szükség van-e műtét alatti szövettani vizsgálatra.

    Általánosságban azt lehet mondani, hogy a műtét ideje nem haladja meg a másfél-két óra hosszát, ám a pajzsmirigydaganat esetében lehet ennél hosszabb is.

    Mire számíthat műtét után, mennyi ideig tart a kórházi tartózkodás?

    Ellenőrizze tudását a pajzsmirigy kvízzel - kattintson ide!


    A műtéti területre szívócsövet helyeznek, amit 24 óra múlva eltávolítanak. Ha a bőrt kapcsokkal egyesítik, azokat is eltávolítják 48 óra múlva. Néhány napig torokfájást szoktak panaszolni, a nyelés kissé fájdalmas és nehézkes 1-2 napig ezért célszerű főleg folyadékot vagy könnyen rágható ételeket fogyasztani, különös megszorításra nincs szükség. A nyak és a fej mozgása 7-10 napig korlátozott, de nem zavaró.

    Szövődménymentes esetben a beteg a műtét utáni 2-4. napon elbocsátható. Ez függ a beteg szociális körülményeitől, a lakóhely és kórház közötti távolságtól, közlekedési viszonyoktól is. A bőrseb 48 óra alatt annyira összetapad, hogy a fertőzés veszélye nélkül érheti víz, a tisztálkodásban nem zavarja, de a műtéti területet ne dörzsölje.

    Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

     

    Lapozzon! A pajzsmirigyműtét utáni teendők

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Dr. Gyulai Nóra

    Életmódtanácsok a tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegeknek.

    Ízületi fájdalmak gyötrik?

    WEBBeteg

    Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

    Pajzsmirigyrák: tünetek és kezelés - Áttekintés

    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Göbös pajzsmirigy

    A pajzsmirigyműködés zavara esetén az elváltozások egyik formája a pajzsmirigygöbök megjelenése lehet. Amennyiben a pajzsmirigy kivizsgálására kerül sor, minden esetben kulcskérdés, hogy találhatóak-e göbök a szervben, és ha igen, milyen jellegűek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.