• Élet gyulladásos bélbetegséggel - Hasznos tanácsok a mindennapokra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mivel a gyulladásos bélbetegségek - fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és Crohn-betegség - gyógyítása ma még nem megoldott, fontos, hogy a betegek megtanuljanak együtt élni a betegségükkel. Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes elsajátítaniuk azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával maguk is elősegíthetik a tünetmentes periódusok fenntartását és az állapotrosszabbodás megakadályozását.

    A táplálkozás szerepe gyulladásos bélbetegség esetén

    Gyulladásos bélbetegségek
    A fekélyes vastagbélgyulladás – colitis ulcerosa – a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Bármilyen életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődik.

    Bővebben Colitis ulcerosa

    A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozik. A többnyire fiatal korban jelentkező betegségben Magyarországon 18-20 ezer ember szenved.

    Bővebben Crohn-betegség

    Míg korábban a gyulladásos bélbetegségek kialakulásban elsődleges szerepet tulajdonítottak a táplálkozásnak, mára ez a teória egyre inkább háttérbe szorul. Mégis fontos figyelni az elfogyasztott táplálék összetételére és minőségére, mert az befolyásolhatja a hasmenések gyakoriságát. A szakemberek szerint naponta nem 3-szor kell nagyobb mennyiségű ételt fogyasztani, hanem érdemes 5-6 alkalommal egyszerre csak kevesebbet enni.

    1. Étkezési napló

    Javasolt, hogy a betegek vezessenek étkezési naplót, mert annak segítségével nyomon követhető, hogy melyek azok az ételek, amik „nem tesznek jót”.  Új ételekből naponta csak egyfélét érdemes kipróbálni, melyet panasz esetén könnyebb azonosítani. A „bűnöst” célszerű kivonni az étrendből. Jó, ha a napló nem csak az elfogyasztott táplálékokat tartalmazza, hanem az alkalmazott konyhatechnológiai műveleteket is.

     www.ibdoktor.hu 

    2. Folyadékpótlás

    A hasmenés okozta folyadékvesztést pótolni kell, ezért javasolt sok folyadékot fogyasztani. A szénsavmentes víz a legalkalmasabb erre. A kávé és az alkohol fogyasztása ellenjavallt, mert fokozhatják a hasmenést.

    Hirdetések

    3. Konzultáció a dietetikussal - Az ideális étrend kialakítása

    Alapvetően nincs olyan szabály, hogy bármilyen étel - teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek, cukor fogyasztása tilos lenne -, ha valaki ezeket teljesen ki akarja vonni az étrendjéből, előtte érdemes dietetikus szakemberrel konzultálnia, hiszen a vitaminhiányos, kevés energiát tartalmazó étrend fokozza a súlyveszteséget, illetve vérszegénységet, valamint fáradtságot, kimerültséget okoz.

    Természetesen tejfehérje allergia esetén a tejtermékeket kerülni kell, a laktóz intolerancia pedig tejcukormentes tejtermékek fogyasztását igényli. Ha a Crohn-betegség a vékonybelet érinti, a zsiradékok (margarin, vaj, tejszín stb.) fogyasztását minimalizálni kell.

    Vannak betegek, akik a fellángolással kísért időszakokban úgy érzik, hogy számukra a rostokban szegény étrend kedvezőbb. Ilyenkor fehér lisztből készült kenyér-félék, péksütemények, tészták, hámozott gyümölcsök és szintén héj, valamint szár nélküli főtt zöldségek, fehér rizs, sovány húsok, halak, tojás fogyasztásával változatosan lehet táplálkozni.

    Fontos a felgyülemlett stressz kezelése!

    A gyulladásos bélbetegségek nagy pszichés teherrel járnak, az alábbi tényezők mind-mind komoly stresszt jelentenek:

    • a fellángolásoktól való félelem,
    • a tudat, hogy az ember gyógyíthatatlan betegségben szenved,
    • rossz időszakokban a fájdalmak, hasmenés, fogyás okozta fizikai igénybevétel,
    • a gyógyszerek mellékhatásai, és az azoktól való félelem,
    • a szorongás, hogy az ember nem felel meg a munkahelyén,
    • az evéssel kapcsolatos félelmek,
    • az elszigetelődés.
    Tamás története
    Tamás 26 éves volt, közgazdásznak készült, élte az egyetemisták életét. Tanult, sportolt, utazott. A betegség hasmenéssel, majd véres hasmenéssel, váratlanul tört rá.

    Ismerje meg Tamás történetét!

    Ezért sok szakember szerint érdemes valamilyen hatékony stresszkezelő stratégiát is megtanulni. Ezek segíthetnek a tünetmentesség fenntartásában, rosszabb időszakokban pedig a tünetek csillapításában. Nagyon hatékony stresszoldást jelenthet a relaxáció, az autogén tréning, a légző gyakorlatok rendszeres végzése, de van, akinek a meditáció vagy a jóga válik be. Minden rendszeres testmozgásnak, a sétának is stressz oldó hatása van.

    A betegség elfogadásában, illetve a megküzdésben a relaxációs, légzési technikák megtanításán túl is sokat segíthet egy pszichológus. Ha pedig valaki a depresszió tüneteit észleli magán - például kedvtelenséget, örömtelenséget, öngyilkossági gondolatokat -, feltétlenül forduljon pszichológus vagy pszichiáter szakemberhez. Sok beteg számára értékes segítséget jelenthet, ha csatlakozik egy betegklubhoz, egyrészt a sorstárs közösség miatt, másrészt sok hasznos információhoz lehet hozzájutni.

    Le kell mondani a dohányzásról!

    Crohn-betegség esetén feltétlenül javasolt a dohányzás abbahagyása. A dohányzás a tüneteket súlyosbítja, valamint a műtétet igénylő szövődmények kialakulásának gyakoriságát is nagymértékben fokozza.

    A terhességre tudatosan kell felkészülni!

    Gyulladásos bélbetegségben nagyon fontos a terhesség tudatos megtervezése. Néhány gyógyszer ugyanis a várandósság alatt is adható. Tervezéssel egyrészt még a terhesség előtt lehetőség van a gyermeket nem veszélyeztető, hatékony kombináció kialakítására, másrészt megelőzhető, hogy a gyógyszerek bajt okozzanak az annyira várt babának.

    Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes tájékozódni és a mindennapi életben alkalmazható hasznos információkat gyűjteni. Ebben segít a WWW.IBDOKTOR.HU weboldal. (x)

    Gyulladásos bélbetegségek - Mik a különbségek?
    Egyes becslések szerint a fejlett országokban minden kétszázötvenedik ember gyulladásos bélbetegségben szenved. Ez Magyarországon kb. 40 ezer pácienst jelent. Sokan közülük valószínűleg még nem is tudják, hogy tüneteik mögött ilyen kórkép áll - a betegek ugyanis sokszor nem veszik komolyan a vissza-visszatérő hasmenést, vagy hónapokig járják az egészségügy útvesztőit, mire a diagnózis megszületik.

    Olvasson tovább! Tudjon meg többet a gyulladásos bélbetegségekről!

    Promenade Orvosi Kommunikáció

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Daganatok

    Dr. Soltész Annamária

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához!

    Ólomnehezek a lábai?

    WEBBeteg

    A visszértágulat enyhe formájára és megelőzésére szolgáló egyszerű gyakorlatok.

    Testedzés gyomor- és bélrendszeri...

    A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri...

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud...

    IBD, a láthatatlan betegség - Ahogyan még...

    Az IBD, azaz a gyulladásos bélbetegség sokak életét keseríti meg, mégis inkább egyfajta láthatatlan betegségként tarthatjuk számon...

    Megváltozott testben élve is van tovább

    A Crohn-betegség a bélfal idült gyulladása, de érintett lehet az emésztőrendszer bármely szakasza: a szájüregtől a végbélnyílásig, a...

    Véres széklet - Milyen betegségeket...

    A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az...

    A gyulladásos bélbetegség...

    Kutatások szerint a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát, bár a fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben...

    Korszerű terápiával az IBD ellen

    Az új biológiai terápiákkal teljes életet élhetnek a gyulladásos bélbetegségben szenvedők, akiknek ellátásában kiemelt szerepe van a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA