• Szigorítják a jogosítvány meghosszabbítását

    Szerző:
    WEBBeteg

    2018-ban jelentősen változnak a jogosítvány megszerzési és meghosszabbítási feltételei. Íme, a szigorítások.

    Jelentős szigorításokkal kaphatnak csak jogosítványt a szívbetegek, ugyanis szakorvosi vélemény szükséges majd hozzá - áll az emberi erőforrások minisztere által közzétett rendeletmódosításban. A következő szív- és érrendszeri betegségek meglétét érinti:

    Hirdetések

    Nem csak a szívbetegeknek lesz szüksége a jövőben szakorvosi véleményre

    A cukor- és idegrendszeri betegségekkel kezelt, illetve folyamatosan gyógyszert szedő sofőröknek labor- és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük állapotuk igazolására.

    Mi a teendő, ha lejárt a jogosítványunk?

    Amennyiben lejár, vagy már lejárt a vezetői engedély, a háziorvosnál kell elvégeztetni az alkalmassági vizsgálatot. A lelet beszerzését követően az okmányirodát kell felkeresni. Az orvosi vizsgálat díja 50 éves kor alatt 7200 forint, és az összeg az életkor előrehaladtával csökken. Azonban a 70 év felettieknek már 2 évente kell megújítani a jogosítványukat.

    2017-től már nem az orvosi vizsgálat napja határozza meg a vezetői okmányok érvényességét, hanem a sofőr születési dátuma.

    Nincs több elsősegély

    A jövőben a gépjárművezetői vizsgaigazolás kiadásához nem lesz szükséges elsősegélynyújtási ismeretre - ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent rendelettervezet. A jelenlegi közúti közlekedésről szóló törvény szerint vizsgaigazolást annak adhatnak, aki alapfokú iskolai végzettséggel és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolással rendelkezik. A tervezet elfogadásának esetén az igazolást a jogosítvány kiállításakor a közlekedési igazgatósági hatóságnak kell bemutatni.

    Meg is téríthetik a vizsgát

    Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam- és vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak - jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

    Balog Zoltán ismertette: a visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem kezdi el azonnal a gyakorlati oktatást. A megtérítés sok fiatalnak komoly segítséget jelenthet, mivel ők még gyakran nem rendelkeznek saját bevétellel. Emellett, ha többen szereznek jogosítványt, az növelheti a mobilitást, ami hasznos lehet a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta a miniszter.


    Forrás: WEBBeteg összeállítás

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    A gépjárművezetési alkalmasság...

    A gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát életkor, illetve az egyénnél fennálló betegségek ismeretében meghatározott...

    Szívbetegség és autóvezetés

    Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunkon és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője...

    Változások éve: mire számíthatunk...

    2016-tól központi adatbázisba kerülnek a betegek adatai, úgynevezett e-kártyával megyünk majd az orvoshoz, a taj-számunk is ezen lesz....

    Változhat a jogosítványhoz köthető...

    Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra...

    Idős emberek és vezetési képességek -...

    Sok idős autóvezetőnek nem a szemével van gond, hanem a látottak agyi feldolgozásával - állítják brit kutatók. Duje Tadin, a Rochesteri...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.