• Alternatív gyógymódok: veszélyt jelenthetnek a gyermekekre

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szülők gyakran úgy gondolják, hogy az alternatív gyógymódok jobbak, mert természetesek és mellékhatásuk sincsen. Ám a kiegészítő kezelések súlyos szövődményeket okozhatnak, főként, ha az orvosi kezeléseket helyettesítik, közölte az Archives of Disease in Childhood.

    Kutatási eredményeiket a szakemberek az Ausztrál Gyermekgyógyászok Társaságának 2001 és 2003 közötti havi rendszerességű jelentéseire alapozzák, melyek születéstől 16 éves korig terjedő rendkívüli, gyógykezeléssel összefüggésbe hozható eseményeket dolgozzák fel. A vizsgált időszakban 46 jelentett esemény történt, köztük 4 haláleset. A szóban forgó esetek során 40 kérdőívet töltöttek ki, egyiket két példányban, így a 46 esetből 39 részletei ismertek.

    Hirdetések

    Több dolog vezetett károsodáshoz: a hagyományos gyógyszerek alternatív terápiával való helyettesítése éppúgy, mint a természetgyógyászok nem megfelelő terápiás és diétás utasításai. Az esetek több mint kétharmadában (77%)a károsodás igen nagy valószínűséggel vagy biztosan a CAM következményei volt, míg a gyermekgyógyászok szerint az esetek közel felében (44%) ez amiatt következett be, hogy a gyermekek alternatív szereket kaptak a hagyományos gyógyszerek helyett.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A jelentett esetek közel kétharmada (64%) életveszélyes illetve halálos károsodás volt. Előfordult székrekedés, vérzés, fájdalom, allergiás elváltozások, a száj kisebesedése, görcsrohamok, hányás, növekedésbeli elmaradás, fertőzések, alultápláltság és haláleset is.
    A négy haláleset oka a hagyományos kezelések alternatív gyógyszerekkel való helyettesítése volt. Az egyik, egy nyolc hónapos kislányé, akit alultápláltság és szeptikus sokk miatt került kórházba. Neki a székrekedésre a természetgyógyászok három hónapos korától rizstejes diétát írtak elő. A másik haláleset, egy 10 hónapos kisgyereké, szeptikus sokk miatt következett be, miután visszatérő ekcémája miatt a homeopátiás kezelése mellett túl szigorú diétát kellet követnie. Két esetben a károsodás CAM túladagolás miatt következett be, mert a szülők természetesnek és veszélytelennek gondolták az általuk választott készítményt.

    A szülők különböző típusú betegségeket kezelnek természetgyógyászati módszerekkel: a székrekedést és az alvadási problémákat éppen úgy mint a cukorbetegséget vagy az agyvérzést. „Fontos a szülőkkel átbeszélni az alternatív gyógymódok kínálta lehetőséget is, hiszen akkor talán megosztják velünk a természetgyógyászuk által javasolt kezelések részleteit is, még azelőtt, hogy eltérnének vagy mellőznének a hagyományos gyógykezelést”. Sajnos a legtöbb esetben az alternatív gyógymódok előtérbe helyezése a család mély meggyőződése, annak ellenére, hogy az orvosok és egészségügyiek egészen más gyógyszereket javasolnak.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Megújul a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózata

    A gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer.

    Pár kicsi szúrás életeket menthet

    A védőoltások mindeddig több ember életét mentették meg, mint bármely más egészségügyi intézkedés a világon. Éppen ezért mindenkinek felelősséggel kellene döntenie az oltások kérdésében, hiszen sajnos manapság sem ritkán találkozhatunk tiltakozókkal és a védőoltásokat ellenzőkkel.

    A hasfájás megítélését könnyítő megfigyelések

    Mint minden gyermekgyógyászati kórállapot esetén, így a hasfájásra panaszkodó gyermek vagy az arra gyanús csecsemő esetében is a hasfájás objektív jeleit kell keresni.

    Dr. Blatniczky László PhD: segítünk a vízilabda edzőknek

    Szerencsés vagyok, ugyanis azzal foglalkozhatok, ami egyben a hobbim is - mondja a csecsemő- és gyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos, a Budai Gyermekkórház Diabetológiai Szakambulanciájának főorvosa, aki 2014 óta várja a kis betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet magánrendelésén.

    Eredményesen lehet kezelni bizonyos magzati szívritmuszavarokat

    A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói - nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak dr. Ladányi Anikó csecsemő- és gyermekkardiológus főorvos, aki szerdánként várja a betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakrendelésén.

    Mikor és miért fontos a csecsemők ultrahang vizsgálata?

    Ma Magyarországon a csecsemők szervezett komplex ultrahang szűrővizsgálata nem megoldott. Sokszor a hosszabb várakozási idő miatt a vizsgálatok késve történnek, nehezebben értékelhetők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA