• A nevetés új mértékegysége, az "aH"

    Szerző:
    WEBBeteg

    "aH" néven új mértékegységet vezetett be egy japán professzor. Kimura Jodzsi ugyanis úgy vélte, hogy a nevetés olyan "fegyver", amely nagy mennyiségben véget vethet a világ háborúinak.

    Csakhogy eddig nem volt olyan mértékegység, amellyel meglehetett volna határozni, hogy mennyi a "nagy mennyiség". "Azt vettük észre, hogy a gyerekek, akik sokkal szabadabban nevetnek, másodpercenként 10 aH-t adnak ki. Ez kétszerese annak, amennyit a felnőttek" - mondta az oszakai Kansai egyetem professzora. Kimura Jodzsi szerint a felnőttek idővel elfelejtik mi az a nevetés, mert mindig végiggondolják, hogy az adott helyzetben illendő-e nevetni.

    Hirdetések

    "A nevetés olyan, mint a számítógépen az újraindító gomb. A szabad nevetés az emberi evolúció fontos része" - vélekedett a professzor, aki mélyen hisz abban, hogy a "háború évszázadát a nevetés évszázada" követi majd.

    A nevetés mérésénél Kimura a kísérleti alany rekeszizmához illetve testének más részeihez érzékelőket helyez a bőrre és az izmok mozgását figyeli. Elmélete szerint az agyban észlelt humor azonnal megjelenik a rekeszizmok mozgásában. Ennek illetve a test más részeinek figyelésével megállapítható, hogy az alany csak tetteti-e a jókedvet, vagy valóban jóízűen nevet.

    Az ázsiai szigetország komikusai központjának tekintett Oszakában dolgozó Kimura-professzor most egy mobiltelefon méretű nevetésmérő készülék kifejlesztésén dolgozik, amelyet szerinte az egészségügy és a szórakoztatóipar is jól tudna használni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA